La Vanguardia (Català)

El misteri Melania Trump

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La cadena Fox té una influència decisiva en el pensament polític, i més enllà, del president Donald Trump.

L’últim enamoramen­t televisiu l’apropa molt a les aigües pantanoses de la corrupció, quan no el posa directamen­t a dins, per més que en campanya hagués promés que les dessecaria.

El Departamen­t de Defensa va anunciar la concessió de la construcci­ó d’un tram del mur amb Mèxic, per un valor de 400 milions de dòlars (uns 361 milions d’euros), a Fisher Sand and Gravel, una empresa que Trump va promociona­r i que no complia els requisits oficials.

Aquesta companyia, amb seu central a Dakota del Nord, va guanyar el contracte per edificar aquest nou tram de barrera a la reserva natural de Yuma, a Arizona. L’obra, que suposa cobrir un radi de 50 quilòmetre­s de longitud, ha d’estar llesta el 30 el desembre del 2020.

Des de la Casa Blanca, segons The Washington Post, el president ha estat pressionan­t a favor d’aquesta firma i va apressar el cos d’enginyers de l’Exèrcit perquè l’elegissin. Hi va haver reticèncie­s, tot i això, perquè l’empresa no oferia les garanties incloses en el plec de condicions.

La influència presidenci­al va provocar preocupaci­ó entre els responsabl­es del departamen­t perquè no és gens habitual que el líder del país s’impliqui personalme­nt en les interiorit­ats dels contractes governamen­tals.

A Trump li va causar fascinació Tommy Fisher, cap executiu de la companyia, en les seves nombroses aparicions a programes de la Fox. A la cadena amiga del president, Fisher insistia que ell i l’empresa que comanda serien capaços de fer un treball molt superior en rapidesa del que feien els que s’havien emportat els contractes fins ara.

El senador republicà Kevin Cramer, elegit precisamen­t per Dakota del Nord, ha estat el gran valedor de Fisher al despatx oval. La teoria és que l’empresa de Tommy Fisher pot construir el mur molt més de pressa que els contractis­tes actuals.

A mesura que s’acosta la data electoral del proper novembre, Trump experiment­a un increment de la seva preocupaci­ó per tal com s’han construït

Defensa dona un tram de 400 milions a una empresa elogiada pel president que no compleix els requisits

pocs quilòmetre­s del seu promès mur, pedra angular del seu programa, i reclam de les seves bases, per prevenir l’arribada d’immigrants des de Mèxic.

Trump va prometre que tindria 500 quilòmetre­s de mur a finals del proper any. A tot estirar, la seva Administra­ció n’ha erigit de moment uns 137 quilòmetre­s. Bona part consisteix més aviat en una renovació del que existia abans que Trump arribés, a partir de la substituci­ó de velles estructure­s o d’altres que eren petites.

 ?? YESICA UVINA / U.S. CUSTOMS AND BORDER PROTECTION ?? Obres de construcci­ó a Otay Mesa
YESICA UVINA / U.S. CUSTOMS AND BORDER PROTECTION Obres de construcci­ó a Otay Mesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain