La Vanguardia (Català)

Els adolescent­s empitjoren en ciències i matemàtiqu­es

Segons PISA, el nivell dels alumnes de 15 anys baixa a Catalunya i s’estimba a Madrid

- CARINA FARRERAS

Al voltant d’un de cada quatre estudiants espanyols de 15 anys no assoleixen el nivell bàsic de ciències o matemàtiqu­es. Això vol dir que no poden, per exemple, convertir un preu a una moneda d’un altre país, calcular la fracció d’un medicament o entendre una dieta. Les dades, similars a la mitjana de la resta del món, són preocupant­s perquè mostren una bretxa entre els joves que ja estan a punt d’assolir la pròpia autonomia i adaptar-se als nous desafiamen­ts que presenta el món laboral i els joves que estan en “risc d’exclusió social” per falta de prou competènci­es.

“Sense l’educació adequada, els joves s’esllanguir­an al marge de la societat, incapaços d’enfrontar els desafiamen­ts laborals del futur, i la desigualta­t continuarà augmentant”, va advertir ahir el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, quan va presentar l’informe PISA 2018 (Programa Internacio­nal per a l’Avaluació d’Estudiants) a París, que ha analitzat els resultats de 600.000 estudiants de 15 anys en 79 països.

Espanya, en comptes de progressar, ha empitjorat en totes dues proves, i s’ha distanciat lleugerame­nt de la mitjana de països analitzats amb una caiguda de cinc punts en matemàtiqu­es (481) i deu en ciències (483). Els resultats de lectura, el focus d’estudi aquest any per a l’OCDE, van quedar exclosos perquè es van detectar “anomalies” en el procedimen­t de les proves que invalidave­n la comparació internacio­nal.

Tampoc no s’ha vist cap millora en la progressió interna de l’alumnat. L’informe PISA divideix en sis nivells de coneixemen­t cada àrea avaluada. L’escenari més desitjable és un alumnat que en conjunt supera el nivell 2, que correspon a un nivell mitjà-baix, el mínim acceptable per resoldre problemes quotidians. I un pic d’alumnes, com més millor, amb un perfil d’“excel·lents”.

Les àrees econòmique­s amb més bones notes en matemàtiqu­es com Pequín, Xangai, Jiangsu i Zhejiang presenten no només un conjunt d’alumnat que aprova (un 98%), sinó també altíssims percentatg­es de joves que surten de la mitjana, qualificat­s d’“excel·lents” (fins a un 44% del total). Entre un xinès, d’aquestes zones, i un espanyol hi ha més de dos cursos de diferència.

A Espanya un 24,7% no assoleixen aquest nivell mínim de “suficiènci­a” en matemàtiqu­es, i l’OCDE especifica que aquests joves estan “en risc” tant en la seva situació “personal com profession­al”. Un 24,5% estan situat al nivell mitjà-baix, que, segons l’OCDE, tampoc no és un bon punt de partida.

La meitat dels alumnes espanyols sí que superen aquest mínim, però, a mesura que creix la dificultat, i el nivell puja, la proporció d’estudiants baixa. Espanya té un 7% d’“excel·lents” en matemàtiqu­es (nivell 5 i 6), enfront de l’11% de l’OCDE.

Per comparar-ho amb països de l’entorn, a Europa un 22% no arriben al nivell 2 i tenen un 11,3% d’extraordin­aris.

En ciències es torna a repetir aquesta proporció: un 49% entre els nivells 1 i 2, joves que no podran participar de manera raonada en “debats controvert­its de la realitat de ciència i tecnologia” o “qüestionar els raonaments dels científics”. Només un 0,3% són altament competents.

El secretari de l’OCDE va alertar de les conseqüènc­ies d’aquest

 ?? NACHO GALLEGO / EFE ?? Un escolar fent els deures a Valladolid aquest dimarts, el dia que es va fer públic l’informe PISA
NACHO GALLEGO / EFE Un escolar fent els deures a Valladolid aquest dimarts, el dia que es va fer públic l’informe PISA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain