La Vanguardia (Català)

Rècord històric d’emissions de CO2: un 61% més que el 1990

GRETA THUNBERG DESEMBARCA A PORTUGAL

- ANTONIO CERRILLO JOAQUIM ELCACHO

L’activista sueca Greta Thunberg va tocar ahir la costa de Portugal després d’una travessia de tres setmanes per l’Atlàntic. Des de Lisboa, viatjarà a Madrid per assistir a la cimera del clima.

Dos nous informes publicats ahir reforcen els arguments dels científics quan alerten que la humanitat s’allunya del camí per atenuar el canvi climàtic. D’una banda es va saber que les emissions mundials de CO2 procedents de la combustió del carbó, petroli i gas natural continuen sense donar treva i van arribar a un nou rècord històric (36.000 milions de tones de CO2). I, de l’altra, es confirma que deixem enrere la dècada més calorosa de què es té constància.

Les emissions de CO2 relacionad­es amb l’ús energètic actualment són un 61% superiors a les del 1990, quan van començar les negociacio­ns internacio­nals per signar el Conveni de Canvi Climàtic (Rio de Janeiro, 1992). A més, aquest rècord se sobrepassa­rà el 2019 (quan s’espera un creixement addicional d’un 0,6%). Així, s’ensorren les expectativ­es que l’any 2020 s’arribi al pic de les emissions (com reclamen els científics) i que comenci un declivi que marqui el camí cap a la descarboni­tzació.

“És difícil que vegem el pic màxim en emissions de CO2 abans de l’any 2030. Si els compromiso­s sobre reducció d’emissions no es reforcen, segurament aquest pic d’emissions tindrà lloc més enllà del 2030”, afirma Pep Cañadell, director executiu del Global Carbon Project, centre d’investigac­ió amb seu a Camberra (Austràlia), que ha coordinat l’estudi.

La millor notícia és que els lleugers descensos en l’ús del carbó dels últims anys continuara­n l’any 2019 (-0,9% respecte al nivell del 2018), cosa que es deu sobretot a les reduccions als EUA (-11%) i a la UE-28 (-10%), i a un feble augment a la Xina (0,8%) i l’Índia (2%). “Aquestes tendències demostren la rapidesa amb què podem canviar el sistema energètic, encara que creguem que és un procés molt lent i que no es pot canviar ràpidament”, afegeix Cañadell. Els EUA han anunciat que han tancat més de 500 centrals elèctrique­s de carbó durant la dècada passada, mentre que pel que fa al sector elèctric del Regne Unit el carbó va passar de representa­r un 45% el 2012 a un 5% el 2018, exposa.

Al contrari, les emissions de CO2 del petroli i del gas natural creixen; aquestes últimes, catapultad­es per la fractura hidràulica (fracking) i el gas natural liquat.

L’última dècada les del petroli han augmentat a un ritme d’un 1,4% per any, mentre que les del gas natural han crescut gairebé el doble (un 2,4% per any). El gas natural és el contribuen­t més important aquest any a l’augment de les emissions de CO2.

Mentrestan­t, la dècada que està a punt d’acabar deixa com a llegat els deu anys seguits amb les temperatur­es més altes que s’han registrat mai. Així ho destaca l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial (OMM). El seu informe sobre l’estat del clima mundial confirma que “el 2019 posa punt final a una dècada marcada per registres de calor excepciona­ls, el retrocés del gel i les pujades del nivell del mar sense precedents a escala mundial”.

Com a mitjana, l’atmosfera superficia­l de la Terra i l’aigua dels oceans ara és 1,1ºC més alta que els nivells de l’època preindustr­ial. A més, tot apunta que el 2019 serà el segon o el tercer any més càlid dels que es tenen dades. Les concentrac­ions de CO2 a l’atmosfera van arribar a un nou màxim històric de 407,8 parts per milió el 2018, i el 2019 no van deixar d’augmentar. Aquest gas queda a l’atmosfera durant segles, i als oceans durant períodes encara més llargs, de manera que perpetua el canvi climàtic.

La calor acumulada en aigües oceàniques ha arribat a nivells sense precedents i hi ha hagut onades de calor marines generalitz­ades. L’acidesa de l’aigua del mar ha augmentat un 26% des de l’inici de l’era industrial. Com a resultat,

BALANÇ

La temperatur­a mitjana ja ha pujat 1,1ºC respecte a l’època preindustr­ial

ORGANITZAC­IÓ METEOROLÒG­ICA

“Estem molt lluny de complir l’objectiu de l’acord de París”, diu Petteri Taalas

alguns ecosisteme­s marins d’una importànci­a vital s’estan degradant.

L’extensió diària del gel marí a l’Àrtic el setembre del 2019 va ser la segona més reduïda d’ençà que hi ha registres per satèl·lit (1979); i a l’Antàrtida la superfície de gel va registrar valors sense precedents en alguns mesos del 2019. “Si no adoptem mesures urgents per combatre el canvi climàtic ara, tot apunta a un augment de la temperatur­a de més de 3°C d’aquí a finals de segle, i les seves conseqüènc­ies per al benestar de la humanitat encara seran més perjudicia­ls”, va afirmar el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas. “Estem molt lluny de complir l’objectiu de l’acord de París”. Els efectes dels ciclons tropicals d’una intensitat devastador­a van arribar a les Bahames, el Japó o Moçambic.

 ?? CARLOS COSTA / AFP ??
CARLOS COSTA / AFP
 ?? RAFAEL MARCHANTE / REUTERS ??
RAFAEL MARCHANTE / REUTERS
 ?? PEDRO NUNES / REUTERS ??
PEDRO NUNES / REUTERS
 ??  ?? EL PERIPLE ATLÀNTIC S’ACABA A LISBOA Després del seu periple marítim, Greta Thunberg va tenir una agradable acollida dels ciutadans de Lisboa. Descansarà a la capital portuguesa abans d’anar cap a Madrid, on demanarà als líders polítics que “facin el que puguin per assegurar-se que són a la banda correcta de la història”. “Continuaré lluitant per mostrar les veus de les futures generacion­s i especialme­nt les de les persones del sud, perquè siguin escoltades”.
EL PERIPLE ATLÀNTIC S’ACABA A LISBOA Després del seu periple marítim, Greta Thunberg va tenir una agradable acollida dels ciutadans de Lisboa. Descansarà a la capital portuguesa abans d’anar cap a Madrid, on demanarà als líders polítics que “facin el que puguin per assegurar-se que són a la banda correcta de la història”. “Continuaré lluitant per mostrar les veus de les futures generacion­s i especialme­nt les de les persones del sud, perquè siguin escoltades”.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain