La Vanguardia (Català)

Sense brúixola no hi ha paisatge

- Director Màrius Carol

Charles Prestwich Scott, l’editor de The Guardian ,és l’autor de la frase “els fets són sagrats però les opinions són lliures”, que és una expressió periodísti­ca que s’ha convertit en axioma. Els fets són objectivab­les i els judicis són subjectius, segons la columna publicada el 1921 en ocasió del centenari del diari. Un segle després, una cosa que va entendre tothom i que és tot un manifest en defensa de la llibertat d’expressió no la comprendri­en els adolescent­s del planeta, d’acord amb l’informe PISA del darrer any. En realitat, amb prou feines un de cada deu estudiants de quinze anys és capaç de distingir entre fets i opinions quan es tracta d’assumptes en els quals no estan familiarit­zats. L’enquesta es va dur a terme entre 600.000 joves. La generació suposadame­nt més informada de la història no sap processar les dades, és incapaç de discernir entre realitat i ficció, entre veritable i fals. Els fluxos d’informació en línia no estan acompanyat­s de capacitats ben afermades per navegar i, sobretot, per discernir i reflexiona­r. Al món de les fake news, aquesta constataci­ó és greu, perquè se suposa que poden ser manipulats sense gaires dificultat­s.

Els experts de l’informe PISA consideren que en el passat els estudiants trobaven respostes clares a les seves preguntes als llibres de text aprovats pel govern i, en general, es podia confiar en elles. Actualment, el món real i el digital s’han integrat, sense que l’educació hagi pogut respondre adequadame­nt a aquest repte, ni s’hagi sabut adaptar a aquest canvi radical.

Un problema addicional és que els estudiants veuen les pantalles en mode multitasca, és a dir, utilitzen diverses tecnologie­s alhora. En un estudi elaborat als Estats Units i esmentat per la investigad­ora Catherine L’Ecuyer, un terç del consum de tecnologie­s es fa en multitasca, en què s’empren 7 hores i 38 minuts al dia. Mentre fan els deures, llegeixen i responen un watsap; mentre juguen amb la videoconso­la, parlen amb els seus amics pel mòbil; mentre sopen, veuen la televisió i xerren amb els seus pares. De fet, el 81% dels nens i adolescent­s fan els seus deures mentre miren un videojoc, s’entretenen amb la televisió o consulten els seus missatges. I així, sense brúixola, els costa distingir entre un paisatge i un fons de pantalla.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain