La Vanguardia (Català)

Antti Rinne

Primer ministre de Finlàndia

- NÚRIA VILA Malmö. Correspons­al

Sis mesos després d’accedir al càrrec, el socialdemò­crata Antti Rinne s’ha vist obligat a dimitir en perdre el suport del Partit de Centre, que l’acusa d’haver mentit sobre un conflicte laboral en l’empresa pública de correus.

El primer ministre de Finlàndia, el socialdemò­crata Antti Rinne, va presentar ahir la dimissió després de només sis mesos en el càrrec. El Partit de Centre, una de les cinc formacions del Govern de centreesqu­erra, va anunciar dilluns que havia perdut la confiança en Rinne, després de sortir a la llum que el primer ministre va mentir sobre un conflicte laboral a l’empresa pública de correus que ha provocat una vaga de dues setmanes. La retirada del suport d’un soci de Govern ha forçat Rinne a renunciar per evitar unes noves eleccions. Els partits de l’Executiu tenen 177 escons sobre el total de 200 del Parlament, per la qual cosa la retirada del Partit de Centre deixaria la coalició en minoria.

L’origen d’aquesta crisi ha estat la gestió dels socialdemò­crates, i en especial del primer ministre, d’un conflicte laboral en l’empresa pública de correus, Posti. La companyia va anunciar la seva intenció de modificar el conveni col·lectiu de 700 empleats, amb una retallada salarial d’entre un 30% i un 50%, segons els sindicats. Aquesta situació va desembocar en una vaga de dues setmanes, a la qual es van unir altres col·lectius en solidarita­t. Finalment, la setmana passada es va assolir un acord que manté el nivell salarial dels treballado­rs.

Rinne, que abans d’accedir al càrrec de primer ministre havia desenvolup­at la seva carrera com a líder sindical, s’ha vist esquitxat pel conflicte, ja que el president de Posti va assegurar divendres passat que el Govern coneixia els plans de la companyia i que no va mostrar mai la seva oposició. Va contradir així Rinne i la ministra titular de les empreses públiques, Sirpa Paatero, que també va acabar presentant la dimissió el mateix dia.

“Si Rinne sabia més del que diu saber, implica que va mentir, i mentir és causa de renúncia en la tradició política finlandesa”, aclareix a La Vanguardia el politòleg de la Universita­t de Hèlsinki, Teivo Teivainen.

La dimissió no implica la convocatòr­ia d’eleccions, ja que la crisi es pot solucionar simplement

Els centristes, socis de govern, retiren el suport a Rinne, socialdemò­crata i exlíder sindical

amb el nomenament d’un nou primer ministre si es manté el pacte de govern amb les mateixes forces polítiques.

És el que pretén Antti Rinne: “Si la meva posició com a primer ministre posa en risc el programa de govern, me’n vaig”, va argumentar en una roda de premsa, encara que va assegurar que aquest moviment no suposa una retirada de la política. Unes enquestes desfavorab­les tant per als socialdemò­crates com per als liberals del Partit de Centre fan preveure una formació del nou govern sense gaires complicaci­ons, reeditant el pacte a cinc. “A cap dels partits del

Gabinet no li convenen unes eleccions”, explica Teivainen. Els últims sondejos mostren un clar ascens del partit d’extrema dreta Veritables Finlandeso­s, que en les eleccions d’abril van quedar a només dues dècimes percentual­s dels socialdemò­crates i ara se situen clarament com el partit amb més suport.

El president del Parlament, Matti Vanhanen, va indicar que si es manté l’acord de govern actual, el procés durarà com a màxim una setmana, i va assegurar que la feina de la Cambra se centra ara en el pressupost del 2020 i en la presidènci­a rotatòria de la Unió Europea, que Finlàndia ostenta des de juliol i el mandat de la qual acaba a final d’any.

Els mitjans locals apunten a la ministra de Transport i vicepresid­enta dels socialdemò­crates, Sanna Marin, com a probable substituta de Rinne, i també sona el líder del grup parlamenta­ri, Antti Lindtman. Tots dos han manifestat la seva disposició.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain