La Vanguardia (Català)

L’OTAN no supera el cisma que arrossega des de fa un any i mig

Els enfrontame­nts entre Macron, Trump i Erdogan protagonit­zen la trobada

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Amb les celebracio­ns derivant en discussion­s i les tensions internes a l’alça, el 70è aniversari de l’OTAN està resultant molt amarg. El que enterbolei­x l’ambient en el si de l’Aliança Atlàntica són les tres crisis que està vivint simultània­ment, totes relacionad­es, totes procedents de l’interior i cadascuna amb un nom propi, llegeixi’s Trump, Erdogan i Macron.

Després del fiasco de la cimera de l’OTAN del 2018, sabotejada per Trump en dedicar-se a repartir reprimende­s als socis europeus, per al 70è aniversari es va preparar una reunió de mínims a Londres i el prec que les aigües baixessin més tranquil·les. No ha estat el cas, més aviat al contrari.

L’últim detonant van ser les declaracio­ns del president francès diagnostic­ant la “mort cerebral” de l’OTAN. Emmanuel Macron va voler llançar un crit d’alarma i aconseguir que l’aliança obrís un debat sobre el seu funcioname­nt com a organitzac­ió política. Objectiu aconseguit, afirmen fonts franceses. Encara que a un preu elevat, es podria afegir.

Si Macron va parlar alt, clar i de forma provocador­a, els seus dos interlocut­ors, Trump i Erdogan, no solen quedar-se enrere en aquest terreny. Ahir, el president nordameric­à va advertir Macron que “ningú no necessita més l’OTAN que França... i qui menys se’n beneficia són els Estats Units”, i va qualificar de “molt perillosa” i “desagradab­le” la declaració del president francès. A més, va criticar la taxa digital que França ha posat en marxa, que afectarà els gegants d’internet –que el PSOE també té en perspectiv­a– i va amenaçar amb represàlie­s comercials a productes francesos. “No és just treure avantatge de l’OTAN i a més, treure també avantatge del comerç, i això és el que està passant”, va dir Trump barrejant l’OTAN i comerç.

Des de la seva arribada a la Casa

Blanca, Donald Trump ha multiplica­t els dubtes sobre el seu compromís amb una organitzac­ió en la qual, segons la seva anàlisi, els socis europeus s’aprofiten de l’esforç nord-americà. Ha arribat a qualificar-la d’“obsoleta” i en ocasions ha semblat posar preu a l’aplicació de l’article 5, el que assegura la protecció en cas d’agressió externa. Una taxació en forma de més contribuci­ons dels europeus.

La segona crisi procedeix del comportame­nt de Turquia, primer adquirint el sistema rus de defensa amb míssils terra-aire S400; després amb la intervenci­ó al nordoest de Síria, sense consultar ni informar els aliats; i finalment ara amenaçant de bloquejar les declaracio­ns en aquesta cimera si no es considera les milícies kurdes de l’YPG com a organitzac­ió terrorista.

“Ningú no necessita més l’organitzac­ió que França i qui menys, nosaltres”, diu el líder nord-americà

I en aquest cas, després del dos ve el tres, i el tercer és Macron criticant el que considera una deriva nord-americana i turca. L’OTAN “no és només sobre diners” li va replicar a Trump en una animada roda de premsa conjunta amb el president nord-americà, insistint en la necessitat de definir “què ha de ser l’OTAN”, els seus objectius i les seves estratègie­s.

En la mateixa compareixe­nça, Macron va exigir a Turquia que aclareixi la seva decisió d’adquirir armament rus i les seves amenaces de bloquejar la cimera. A més, va acusar Ankara de tenir relació amb el terrorisme islamista. “L’enemic comú avui són els grups terroriste­s, i lamento dir-ho, no tenim la mateixa definició de terrorisme damunt la taula”, va dir Macron, per afegir que “quan miro a Turquia, veig que estan lluitant contra aquells que van lluitar colze a colze amb nosaltres contra l’Estat Islàmic i en ocasions col·laboren amb tapats de l’EI”.

Posteriorm­ent, es van reunir els protagonis­tes d’aquestes crisis, Trump, Macron i Erdogan, amb l’amfitrió Johnson i la inevitable Merkel per preparar la cimera de l’OTAN que, formalment, se celebra aquest matí.

 ??  ??
 ?? DPA / EP ?? Stoltenber­g amb la reina d’Anglaterra
DPA / EP Stoltenber­g amb la reina d’Anglaterra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain