La Vanguardia (Català)

Els demòcrates veuen “proves aclaparado­res” per destituir Trump

La Cambra conclou que “el president va anteposar els interessos personals” al país

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La investigac­ió oberta per la Cambra Baixa del Congrés dels Estats Units sobre les accions del seu president ha trobat “proves aclaparado­res” que Donald Trump va incórrer en “una conducta inapropiad­a” en els seus contactes amb Ucraïna i va respondre amb intents d’“obstrucció” que justifique­n sotmetre’l a un procés de destitució.

“Demostra que el president Trump personalme­nt i a través d’altres dins i fora del Govern ha sol·licitat la ingerència d’un país estranger, Ucraïna, per afavorir la seva campanya de reelecció”, afirma l’informe publicat ahir pel comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representa­nts, que dedica 300 pàgines a detallar el cas que pot portar a la possible impugnació i destitució de Donald Trump.

“El president –prosseguei­x– va posar els seus interessos personals per sobre dels nacionals a costa de minar la integritat del procés electoral americà i posar en perill la seguretat nacional”, diu el document, que l’oposició republican­a i la Casa Blanca consideren un grapat de mentides. “Els pares fundadors han prescrit un remei per als casos en els quals el cap de l’executiu posa els interessos personals per sobre del país: l’impeachmen­t”, afirma l’informe, aprovat ahir per 13 vots a favor (tots demòcrates) i 9 en contra (tots republican­s). Amb diferents desenllaço­s, el Congrés només ha sotmès al procés a tres presidents més: Andrew Johnson, Bill Clinton i Richard Nixon, qui va dimitir per acabar com ells, impugnat.

Processar el president no era gaire atractiu per a la majoria de demòcrates fins que va sortir a la llum la trucada que Trump va fer al seu col·lega ucraïnès, Volodímir Zelenski, el 25 de juliol, en la qual li va demanar “un favor”: que la justícia del seu país investigué­s la gasística Burisma, per a la qual havia treballat el fill de Joe Biden, un possible rival en les presidenci­als del 2020, a més d’altres teories descartade­s pels serveis d’intel·ligència dels Estats Units sobre la ingerència d’Ucraïna en els comicis del 2016 a favor dels demòcrates.

Dos mesos d’investigac­ions i declaracio­ns de dues desenes de testimonis han portat els legislador­s a la conclusió que el president “va condiciona­r una invitació a la Casa Blanca i l’ajuda militar a Ucraïna al fet que anunciessi­n investigac­ions que afavorissi­n la seva campanya” per a la reelecció. L’informe afirma que el vicepresid­ent Mike Pence i el secretari d’Estat Mike Pompeo també hi estaven implicats. A més, Trump “va obstaculit­zar” els esforços del Congrés per aclarir els fets al vetar el lliurament de documents i impedir la compareixe­nça de testimonis.

En vetar el lliurament de documents i impedir la compareixe­nça de testimonis, la Casa Blanca va obstruir la justícia. “Cap altre president no s’ha burlat fins a aquest punt de la Constituci­ó i el poder de supervisió del Congrés”.

Avui agafarà el relleu del procés la comissió judicial, que s’encarregar­à de redactar els articles de l’impeachmen­t, les acusacions concretes contra el president: abús de poder per negligènci­a i obstrucció, d’acord amb l’informe previ. El ple de la Càmera baixa té previst votar-ho aquest mateix mes. La Casa Blanca ha renunciat a participar-hi.

Tot i que per a alguns demòcrates que represente­n districtes de centre és un moviment arriscat, ara mateix tot indica que el partit aconseguir­à prou vots per completar la primera fase del procés: impugnar Trump i recomanar que sigui destituït. El judici tindrà lloc al Senat, on el Partit Republicà té majoria i pocs legislador­s han qüestionat les accions de Trump. La línia de defensa general ha consistit a no valorar els fets en si, que pocs qüestionen, i centrar-se a atacar el procés i les intencions dels demòcrates. La decisió final sobre Trump la prendran els votants, a les urnes, d’aquí onze mesos.

PRIMERA FASE

Els representa­nts votaran aquest mes les acusacions contra el mandatari

LA OPINIÓ DEMÒCRATA

“Ningú no s’ha burlat així de la Constituci­ó i la supervisió del Congrés”

 ?? JONATHAN ERNST / REUTERS ?? L’ombra del Capitoli es reflecteix al terra de l’edifici des d’on es gestionen les visites
JONATHAN ERNST / REUTERS L’ombra del Capitoli es reflecteix al terra de l’edifici des d’on es gestionen les visites

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain