La Vanguardia (Català)

Kim inaugura la ciutat que culmina la “utopia socialista”

Corea del Nord enalteix Samjiyon com a “epítom de la civilitzac­ió moderna”

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

La propaganda nord-coreana no va estalviar flors a l’hora de qualificar el desenvolup­ament de l’urbs de Samjiyon, “model de ciutat muntanyosa moderna”, “epítom de la civilitzac­ió moderna”, “vila ideal”... Erigida als peus de la sagrada muntanya Paektu, símbol de la nació coreana reconverti­t en referent de la dinastia autòcrata dels Kim, el seu paper és tan rellevant que el mateix Kim Jong-un va inaugurar personalme­nt un dels projectes estrella patrocinat­s sota el seu mandat.

Amb la localitat entapissad­a de neu, la cerimònia es va celebrar dilluns davant milers de soldats i civils, i es va presentar com una demostraci­ó més de la resistènci­a dels nord-coreans a les sancions internacio­nals imposades pels seus programes balístics i d’armes nuclears. Abrigat amb una gavardina de cuir negre, Kim va tallar una cinta vermella davant l’estàtua del seu pare, Kim Jong-il, abans que deixessin anar globus i el cel s’il·luminés amb focs artificial­s. “Visca el gran líder de la força del nostre partit i país, camarada Kim Jong-un!”, es llegia a les pancartes.

L’urbs s’ha dissenyat d’acord amb el què Pionyang anomena “utopia socialista” i disposa de blocs d’apartament­s, hotels, una estació d’esquí, un museu de la revolució i centres comercials, culturals i sanitaris. A més, una nova línia de ferrocarri­l fins a Hyesan i una fàbrica de tractament de nabius i patates, els principals recursos de la zona. S’espera que unes 4.000 famílies es traslladin a les noves cases.

Al costat de la ciutat turística de Wonsan, la construcci­ó de Samjiyon és un dels principals projectes llançats per Kim en la recerca

Sense cobrar, brigades de joves han treballat dotze hores durant deu dies seguits per construir la ciutat

d’una “economia autosufici­ent”. Per aconseguir-ho, el Govern ha invertit grans sumes de diners en aquest projecte, que necessitar­à almenys un any més per estar totalment acabat.

A conseqüènc­ia de les sancions, el projecte ha patit nombrosos retards per falta de materials i mà d’obra. Pionyang va pal·liar aquella escassetat mobilitzan­t l’exèrcit i brigades de joves que, sense cobrar, han treballat torns de 12 hores durant 10 dies seguits a canvi de tenir més paperetes per entrar a la universita­t o en el governant Partit dels Treballado­rs. Per a la propaganda nord-coreana és una mostra més de l’entrega del seu poble al seu líder; per a les organitzac­ions de drets humans, una pràctica semblant a l’“esclavitud”.

La inauguraci­ó es produeix en un moment en què les converses amb Washington estan sumides en un profund marasme i s’aproxima la data límit del 31 de desembre donada per Kim a Donald Trump perquè posi fi a la seva “política hostil” i ofereixi una nova proposta i concession­s –sobretot pel que fa a les sancions– amb les quals tornar a negociar la desnuclear­ització. “Depèn completame­nt dels EUA elegir quin regal de Nadal vol rebre”, va tornar a advertir ahir un alt càrrec nord-coreà a través de l’agència estatal KCNA.

Per la seva banda, el president Trump va recordar que manté una “bona relació” amb Kim, però deixant clar que el seu país té l’exèrcit “més poderós” de tota la seva història. “Esperem no haver de fer-lo servir (...). Però si hem de fer-ho, ho farem”, va respondre des de Londres.

 ?? STR / AFP ?? Cerimònia d’inauguraci­ó de la ciutat de Samjiyon, decorat del règim nord-coreà
STR / AFP Cerimònia d’inauguraci­ó de la ciutat de Samjiyon, decorat del règim nord-coreà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain