La Vanguardia (Català)

Les mil i una promeses

Per les Tretze Roses, pel planeta o per la llibertat són algunes de les fórmules amb què els parlamenta­ris van acatar la Constituci­ó

-

Més que un tràmit, la fórmula per acatar la Constituci­ó –que han de pronunciar diputats i senadors– s’ha convertit en un exercici de funambulis­me lèxic per eludir el clàssic “sí, ho juro” o “sí, ho prometo”. La sessió d’ahir va oferir un nou repertori, que van acceptar les presidente­s del Congrés i el Senat. Davant les protestes de PP, Vox i Cs, que van anunciar accions legals, Meritxell Batet va recordar dues sentències del Tribunal Constituci­onal i una interpreta­ció recent de la Junta Electoral Central que avalen la flexibilit­at dels requisits formals.

UNIDES PODEM

Alguns diputats van prometre “per la democràcia”. Juantxo López de Uralde ho va fer pel planeta, i Rafael

Mayoral, per les classes treballado­res. El secretari primer de la Mesa, Gerardo Pisarello (En Comú Podem), ho va fer “per les Tretze Roses”, i el tercer, Javier Sánchez (UP), pels drets socials.

VOX

Els diputats i senadors de la formació ultradreta­na van jurar el seu càrrec “per Espanya”.

ERC

“Per la llibertat dels/les presos/es polítics/ques i fins a la constituci­ó de la república catalana, per imperatiu legal, sí, ho prometo”, va ser la fórmula de diputats i senadors. María Carvalho va al·ludir al racisme.

JxCAT

“Amb lleialtat al mandat democràtic de l’1 d’octubre, per fidelitat al poble de Catalunya, per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i per imperatiu legal ho prometo”, va ser la fórmula dels diputats. Els senadors ho van fer mitjançant escriptura notarial.

CUP

“Per imperatiu legal ho prometo, en lleialtat primera i última al nostre poble”, van dir els diputats Albert Botran i Mireia Vehí.

Pocs diputats no van usar una fórmula territoria­l. Joan Baldoví (Compromís): “Prometo defensar els interessos legítims del poble valencià”. Néstor Rego (BNG) ho va fer per defensar “Galiza”. I també el càntabre José María Mazón va al·ludir a la seva regió. El diputat de Teruel Existeix va recordar la situació de la seva regió i va demanar d’evitar “una Espanya buidada”.

Mentrestan­t, a la Cambra Alta el repertori va ser variat. Carles Mulet (Compromís) va prometre “pels drets del País Valencià”. I Joaquín Egea i Beatriz Martín (Terol Existeix), per “exigir el compliment dels articles 138 i 139 de la Constituci­ó” i per evitar “una Espanya buidada i una de desenvolup­ada”. Vicenç Vidal (MES per Mallorca) va prometre en català “sense renunciar al dret d’autodeterm­inació dels pobles i per la lleialtat als pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera”. María Pilar González (Endavant Andalusia) va prometre “per Andalusia lliure”, i Sara Vilà (En Comú Podem), “per la igualtat de gènere, per la justícia climàtica i perquè els nens tinguin un futur millor”. Idurre Bideguren (EH Bildu) va prometre en eusquera per imperatiu legal i “fins a l’arribada de la república basca”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain