La Vanguardia (Català)

Llop presideix el Senat i fa una crida al diàleg

El PNB obté una secretaria gràcies als vots del PSOE

- CARMEN DEL RIEGO

Una legislatur­a per al diàleg i un Senat com a punt de trobada, de reflexió i de respecte al discrepant, “perquè ningú no està en possessió de la veritat”. Amb aquestes paraules la nova presidenta del Senat, la socialista Pilar Llop, que substituei­x el també socialista Manuel Cruz, va obrir ahir una legislatur­a que arrenca sumida en la incògnita de si hi haurà investidur­a i de si per fi es podran abordar les reformes que reclama tothom.

Llop va fer una crida perquè la Cambra Alta sigui un “espai de diàleg”, un “lloc de trobada i debat serè i constructi­u”. Un espai, va dir, on domini “el respecte a qui discrepa, perquè ningú no té el monopoli de la veritat”.

La presidenta, que va començar el discurs saludant en totes les llengües de l’Estat, així com en la de signes, va destacar el paper del Senat com a Cambra territoria­l i punt de trobada d’“una societat plural”, consolidad­a democràtic­ament “gràcies a la Constituci­ó”.

Per això, la línia d’actuació de Llop serà la del “respecte a totes les sensibilit­ats” territoria­ls “tenint en la més alta considerac­ió les diferèncie­s històrique­s, lingüístiq­ues i culturals”, tenint en compte que “l’Espanya autonòmica és una realitat consolidad­a” però per a la qual encara “queda molt per fer”.

A més a més, recordant les seves antigues ocupacions com a jutgessa de violència de gènere, va fer una crida a continuar treballant per la igualtat real, i en la lluita contra “la violència masclista”, unes paraules molt aplaudides per tots els grups excepte Vox.

Amb menys problemes que al Congrés, atesa la baixa representa­ció tant de Vox –que només té dos senadors a falta de la designació d’un– com de Cs –amb només escons de senadors designats pels parlaments autonòmics–, la Mesa del Senat es va constituir com a reflex de la situació política i les diferents posicions sobre la investidur­a. Llop, candidata del PSOE a presidir la Cambra Alta, va haver de sortir elegida en segona votació perquè el PSOE només va comptar amb els vots d’Unides Podem i del PNB. Els senadors d’ERC van votar nul, ja que van posar a les paperetes referèncie­s a la llibertat dels “presos polítics”, missatge en què els va acompanyar Bildu, i JxCat va votar en blanc.

Davant l’absència d’acord amb els seus potencials aliats, el PSOE va haver de recórrer a una segona votació, ja que no va obtenir la majoria absoluta en la primera. El PSOE tindrà dos membres més a l’òrgan de govern de la Cambra Alta: la vicepresid­ència primera, que va recaure en Cristina Narbona, i la secretaria primera, per a Francisco Manuel Fajardo. El PP va aconseguir tres càrrecs: la vicepresid­ència segona, ocupada per Pío García-Escudero, i dues secretarie­s, la segona i la quarta, per a Rafael Hernando i Cristina Ayala.

L’altre lloc a la Mesa va ser per al PNB, gràcies als vots del PSOE. Amb això, els nacionalis­tes bascos tindran un paper d’àrbitre important, atès que podrà dirimir les disputes entre blocs, i el més lògic és

La nova titular de la Cambra Alta recorda el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista

que es decanti pels socialiste­s, que ahir li van donar suport per obtenir la secretaria.

La sessió constituti­va va començar amb les paraules del primer senador a acreditar-se, Koldo Martínez, de Geroa Bai, que va recordar en eusquera que ahir era el dia de Navarra.

Al Senat es van reproduir les fórmules de jurament dels diferents grups al Congrés, totes acceptades malgrat les protestes del portaveu del grup popular, Javier Maroto, que va anunciar que recorrerà contra les fórmules amb l’afegitó “per imperatiu legal”, o la d’ERC demanant la llibertat dels “presos polítics” i el retorn dels “exiliats”.

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? Pilar Llop va ser elegida presidenta en substituci­ó de Manuel Cruz
JESÚS HELLÍN / EP Pilar Llop va ser elegida presidenta en substituci­ó de Manuel Cruz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain