La Vanguardia (Català)

La Fiscalia demana al Suprem que acusi Borràs per falsejar pressupost­os

Reclama el suplicator­i per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres

- CARLOTA GUINDAL

La Fiscalia ha situat la portaveu de JxCat Laura Borràs a un pas de la imputació per la manipulaci­ó de contractes en la seva època com a directora a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Creu que el Tribunal Suprem (TS) és competent per investigar-la, ja que és diputada al Congrés, i que hi ha prou indicis per imputar-la i citar-la a declarar pels delictes de prevaricac­ió, malversaci­ó, frau administra­tiu i falsedat en document mercantil.

Ara el TS haurà de designar un instructor que determini si, efectivame­nt, hi ha prou indicis. La investigac­ió l’ha dut a terme el jutjat 9 de Barcelona, però, com que Borràs és aforada perquè és diputada, la jutgessa no ha pogut continuar amb la seva tramitació.

La llei estableix que, si un jutge detecta indicis de criminalit­at d’un aforat, ha de ser investigat per determinar les proves i després enviar-ho al tribunal competent. Per a la Fiscalia, aquests tràmits s’han complert i, per tant, ara és el torn del Suprem i cal demanar el suplicator­i per procedir contra Borràs.

Van ser els Mossos els que van detectar una “manipulaci­ó” continuada per part de Borràs, que podria haver estat afavorint un informàtic, Isaías Herrero. Borràs i Herrero ja es coneixien abans que ella arribés a dirigir la ILC, i la tesi tant de la Fiscalia com de la jutgessa d’instrucció és que la dirigent de JxCat podria haver afavorit l’empresari en almenys 18 expedients del 2013 al 2018.

Les proves contra Borràs són desenes de correus electrònic­s entre Herrero i ella, i també les testifical­s de diversos treballado­rs, que han reconegut en seu judicial que la llavors directora va adjudicar a empreses vinculades a Herrero nombrosos contractes de menys de 18.000 euros per no haver d’anar a concurs. “Fraccionam­ent il·legal que, al seu torn, van emmascarar mitjançant l’adjudicaci­ó de contractes a altres proveïdors suposadame­nt diferents d’Herrero, quan, de fet, a través d’aquests altres proveïdors ell també en va resultar ser l’adjudicata­ri”, explica l’escrit de la Fiscalia.

La tesi del fiscal és que les factures girades a la ILC “no obeïen al pagament real i efectiu dels treballs o serveis prestats per Isaías Herrero, sinó a un acte il·lícit d’enriquimen­t continuat a favor d’aquest últim per part d’ella, després d’haver-se concertat tots dos per defraudar així l’administra­ció pública, en perjudici del seu patrimoni”.

Segons va explicar una testimoni, malgrat que, com que no hi havia concurs, no era obligatori presentar altres licitadors, des del Departamen­t de Cultura es va recomanar fer-ho. Per això el mètode proposat per Borràs, tal com consta en diversos correus electrònic­s intervingu­ts durant la investigac­ió, va ser el de presentar “pressupost­os comparsa” atribuïts “falsàriame­nt” a altres persones físiques o jurídiques, amb conceptes i imports adequats perquè finalment Herrero resultés adjudicata­ri directamen­t o a través de cooperativ­es. “Va proposar la contractac­ió, va acordar l’adjudicaci­ó, va resoldre aprovar la despesa, va certificar l’execució total o parcial del servei per efectuar el pagament de la factura presentada per

PROVES Els investigad­ors disposen de desenes de correus entre ella i un proveïdor amic

REACCIÓ La diputada denuncia que se la vol apartar “per un mitjà no democràtic”

l’adjudicata­ri, va conformar la factura correspone­nt i en va autoritzar finalment el pagament, tal com es desprèn del contingut de cadascun dels expedients de contractac­ió intervingu­ts”, explica el fiscal.

Aquesta afirmació podria quedar constatada, segons l’escrit de la Fiscalia, després de diversos correus, com un d’enviat per Borràs el 10 de juliol del 2014 en què aquesta última recorda a Herrero que havia de corregir una facturació perquè s’ajustés al concurs, però que, en qualsevol cas, entraria “tots els pressupost­os per assegurar el tret” d’una de les presumptes adjudicaci­ons fraudulent­es. En un missatge, Borràs li explica que cal fer tres pressupost­os per cada oferta feta per la ILC, però afegeix en la seva comunicaci­ó a Herrero: “No pateixis. Els diners estan reservats i són per a això”.

Ahir Borràs va denunciar que “algú” pretén apartar-la de l’“activitat política per un mitjà que no és democràtic”. “No li faré el joc”, va declarar a la cadena Ser.

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Laura Borràs prometent acatar la Constituci­ó ahir a la sessió constituti­va del Congrés
EDUARDO PARRA / EP Laura Borràs prometent acatar la Constituci­ó ahir a la sessió constituti­va del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain