La Vanguardia (Català)

El jutjat 13 processa el delegat del Govern a Ginebra per l’1-O

- TONI MUÑOZ

El delegat de la Generalita­t a Ginebra, Manuel Manonelles, ha estat processat pels delictes de malversaci­ó, desobedièn­cia i prevaricac­ió pel jutjat d’instrucció número 13, que investiga ex-alts càrrecs del Govern i empresaris per haver participat en els preparatiu­s del referèndum de l’1 d’octubre.

Ahir Manonelles, juntament amb tres alts càrrecs també processats, van comparèixe­r davant la jutgessa Alejandra Gil per fer una declaració indagatòri­a, si bé es van negar a respondre a cap pregunta. Es tracta de l’actual director general de Relacions Institucio­nals i exsecretar­i d’Exteriors Aleix Villatoro; la directora de serveis de la mateixa conselleri­a,

Marta Garsaball, i la directora de Serveis de Polítiques Digitals, Teresa Prohias, l’única que va optar per declarar davant la magistrada. Tots ells estan relacionat­s amb l’acció exterior del Govern, que va contractar observador­s internacio­nals per a l’1-O i va pagar anuncis per difondre el registre de catalans a l’estranger.

La jutgessa considera que el delegat de la Generalita­t a Suïssa va destinar fons públics a “defensar, publicitar o fomentar l’1-O”. En una interlocut­òria, la magistrada assenyala que el delegat va impulsar la contractac­ió d’una empresa per valor de 172.400 euros per donar a conèixer “la posició de Catalunya a l’exterior”, com també la “voluntat democràtic­a del poble de Catalunya de decidir el seu futur”, i va justificar la contractac­ió adduint el concepte genèric de “disposar d’assistènci­a i impuls en l’àmbit dels reptes i tendències globals”. També es van contractar els serveis del Hague Center for Strategic Studies, un grup d’experts amb seu a Holanda. El Tribunal

La interlocut­òria vincula els alts càrrecs amb la contractac­ió dels observador­s i la campanya a l’exterior

de Comptes va assenyalar en un informe que el Govern va destinar dos pagaments a aquesta institució: un de 123.500 euros abans d’aprovar la llei del Referèndum del 6 de setembre del 2017, i un altre de 61.750 euros després de celebrar la votació, el 2 d’octubre. Aquesta contractac­ió “quedava fora de l’àmbit competenci­al del delegat” i “excedia el marc competenci­al de la Generalita­t”, subratlla la interlocut­òria. A més, en el mateix escrit s’apunta que el fet de contractar des de Ginebra una empresa holandesa permetia eludir el control administra­tiu i donava més “laxitud i discrecion­alitat” al tràmit.

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Manuel Manonelles i Aleix Villatoro arribant ahir al jutjat
DAVID ZORRAKINO / EP Manuel Manonelles i Aleix Villatoro arribant ahir al jutjat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain