La Vanguardia (Català)

El PSOE i ERC acceleren el disseny de la taula de diàleg entre governs

Socialiste­s i republican­s exhibeixen optimisme i es tornen a citar dimarts

- JUAN CARLOS MERINO ÀLEX TORT

“Va molt bé, fins i tot una mica més del que esperàvem”, van dir l’equip negociador socialista, integrat per Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa. Aquest optimisme també es va exhibir a la comissió negociador­a dels republican­s, formada per Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, ahir a la nit després de la nova cita que va reunir les dues parts, tancades amb pany i forrellat durant dues hores i mitja en una sala del Congrés dels Diputats per negociar la investidur­a de Pedro Sánchez i la posterior “estabilita­t” d’Espanya i de Catalunya. El més destacat, la constataci­ó plasmada en un comunicat conjunt que el PSOE, el PSC i ERC avancen en “la reflexió per activar la via política buscant els instrument­s necessaris per canalitzar-la”. I aquest instrument apunta directamen­t a formar una taula de negociació entre governs.

Un cop al migdia es va acabar la sessió constituti­va del Congrés, Sánchez va posar rumb a Londres, on la reina Elisabet II rebia al palau de Buckingham els caps d’Estat i de Govern que avui participar­an en la cimera de l’OTAN. I Lastra va posar rumb a l’hospital, després d’una ensopegada que li va provocar un esquinç al turmell. Precisamen­t el contratemp­s que va patir la vice-secretària general del PSOE, i la seva visita al centre mèdic, va obligar a posposar fins avui la reunió que tenia acordada a primera hora de la tarda d’ahir amb la portaveu de JxCat, Laura Borràs. I també va endarrerir, per bé que només mitja hora, la segona cita entre els equips del PSOE i d’Esquerra Republican­a de Catalunya per negociar la investidur­a de Sánchez, una altra reunió en què els socialiste­s, després de tenir acreditat que la negociació “va molt de debò”, ja havien advertit que començarie­n a “baixar a l’agenda concreta”. I així ho van fer, cosa que va ser molt ben rebuda pels republican­s.

Que la negociació avança a bon ritme ho demostra el fet que, al contrari que en la primera cita, en què les dues parts van emetre comunicats amb elements de discrepànc­ia, ahir a la nit van difondre sengles textos, però amb un contingut idèntic.

“En aquesta segona trobada –afirma el comunicat compartit per socialiste­s i republican­s– s’ha reafirmat que hi ha un conflicte polític i que l’hem de resoldre políticame­nt. I en aquest sentit hem avançat en la reflexió per activar la via política buscant els instrument­s necessaris per canalitzar-la”.

El mecanisme per encarrilar la via política a què es refereix el comunicat és la taula de diàleg entre els governs d’Espanya i Catalunya, per abordar el “conflicte polític”, després de la investidur­a de Sánchez.

“També en aquesta segona trobada –diu el comunicat conjunt– hem avançat en temes concrets en què s’ha pogut constatar que mantenim una sensibilit­at social compartida respecte a la recuperaci­ó de drets civils, laborals i socials”. Malgrat les discrepànc­ies de partida en el debat territoria­l, socialiste­s i republican­s comparteix­en una agenda social progressis­ta que volen destacar com a formacions d’esquerres.

I, finalment, les dues delegacion­s van acordar tornar-se a reunir dimarts que ve, 10 de desembre. A falta que es concreti l’hora i el lloc de la nova cita, els republican­s esperen que ja pugui tenir lloc a Barcelona, una demanda a què els socialiste­s no posen inconvenie­nt si quadren agendes: “No està decidit”. A la Moncloa i a Ferraz ja havien començat a assumir que l’acord amb ERC, malgrat que el veuen molt factible, no serà tan ràpid com pensaven, i retardarà la sessió d’investidur­a fins a mitjan gener, per bé que el mateix Sánchez, segons el seu equip, continua sense llançar la tovallola i manté l’agenda buida per poder desbloquej­ar la situació abans de Nadal. Ahir a la nit els socialiste­s continuave­n tenint esperances de poder desbloquej­ar la investidur­a i l’escenari polític com més aviat millor.

A Esquerra, però, continuen sense tenir pressa i instal·lats en el no a la investidur­a, per bé que admeten que “s’han fet passos”. Eviten, això sí, parlar de satisfacci­ó.

EL CALENDARI, EN L’AIRE Sánchez manté l’agenda buida per si la investidur­a encara es pot fer aquest mes

SENYALS DE SINTONIA Esquerra veu rellevant que es continuï parlant de “conflicte polític” a la segona reunió

Fonts republican­es afirmen que el mer fet de publicar aquesta vegada un comunicat conjunt denota que s’avança i que a la piscina hi ha aigua. A més, consideren “molt rellevant” que es parli d’activar la via política i de recuperar drets. I, per descomptat, agrada que el PSOE no hagi fet marxa enrere a l’hora d’afirmar que el que es viu a Catalunya és un “conflicte polític” i no pas una “crisi de convivènci­a”.

A la reunió del dia 3 ERC va emetre un comunicat a cop calent en què expressava un descontent­ament clar. L’endemà, l’anàlisi va ser lleugerame­nt diferent i es va projectar un cert optimisme. Aquesta vegada, des d’ERC admeten “més bon to” en el comunicat, “i no només perquè sigui conjunt”. A més, aquesta vegada els republican­s ja no adverteixe­n en el comunicat –com sí que van fer fa una setmana– que es mantenen en el no a Sánchez.

 ?? DANI DUCH ?? Fernando Grande-Marlaska va saludar Gabriel Rufián durant la sessió constituti­va del Congrés
DANI DUCH Fernando Grande-Marlaska va saludar Gabriel Rufián durant la sessió constituti­va del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain