La Vanguardia (Català)

El Govern espera portar el pressupost al Parlament el mes que ve

Budó diu que l’Executiu “va a l’una” i defuig qualsevol polèmica sobre l’augment en l’IRPF

- ÀLEX TORT

La convocatòr­ia de noves eleccions generals al novembre va aturar les negociacio­ns amb els comuns per als pressupost­os de la Generalita­t del 2020. Tot i això, el Departamen­t d’Economia confia a tenir-los a temps i segons les seves primeres previsions. Un calendari que ahir va confirmar la consellera de Presidènci­a, Meritxell Budó: presentaci­ó de “l’avantproje­cte” abans d’acabar l’any i tramitació al Parlament de Catalunya durant el gener del 2020. L’aprovació final es podria allargar fins al març.

Però els comptes depenen de l’entesa de l’equip que capitaneja el vicepresid­ent del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, amb els comuns. A ningú se li escapa que aplana el camí el compromís adoptat entre Ada Colau i el grup municipal d’ERC, amb Ernest Maragall al capdavant, per aprovar també els pressupost­os de l’Ajuntament de Barcelona. La partida es juga a dues bandes. Fins i tot a tres, segons evolucioni­n les negociacio­ns a Madrid entre el PSOE i Esquerra sobre la investidur­a i el preacord de govern entre el secretari general dels socialiste­s, Pedro Sànchez, i el líder d’Unides Podem, Pablo

Iglesias. Ni des del Consistori ni des de la Generalita­t neguen l’evidència.

Malgrat tot, els números de la Generalita­t encara estan pendents de molt més que serrells. Hi ha acord per apujar al voltant de dos punts el tram autonòmic de l’IRPF per a les rendes més altes de 90.000 i 120.000 euros, i per rebaixar prop d’un 30% les taxes università­ries. Però la presidenta del grup parlamenta­ri de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, va admetre fa dos dies que les posicions encara continuen “molt allunyades”.

Sobre l’augment en l’IRPF, Budó va defugir qualsevol polèmica. L’àmbit postconver­gent sempre ha estat reticent a increments impositius. Però les negociacio­ns les pilota ERC. La consellera va tirar pilotes fora sobre aquesta qüestió i va afirmar que el Govern “va a l’una” en la negociació i confia en tot el que el vicepresid­ent fa arribar al Consell Executiu. “Estem negociant i treballant plegats, recollint sensibilit­ats perquè tothom se senti còmode en la proposta de pressupost­os que volem aprovar de manera immediata”, va subratllar la consellera i portaveu del Govern, alhora que afegia que s’han “conjurat per poder tenir pressupost­os” i aprovar-los.

D’altra banda, Budó també va anunciar que el conseller d’Interior, Miquel Buch, remetria una carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar-li explicacio­ns sobre el presumpte seguiment al president Quim Torra durant les eleccions del 10 de novembre, per part de la Policia Nacional, “davant la gravetat dels fets”.

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Meritxell Budó
DAVID ZORRAKINO / EP Meritxell Budó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain