La Vanguardia (Català)

L’independen­tisme demana als comuns suport als CDR presos

- SERGI QUITIAN

El Parlament exigirà en el ple de la setmana que ve l’excarcerac­ió dels set membres dels CDR detinguts el 23 de setembre acusats de terrorisme en el marc de l’operació Judes. Ho farà a partir d’una proposta de resolució conjunta registrada per JxCat, ERC i la CUP i que, per tant, té garantida la majoria de la Cambra. Tot i així, les tres forces independen­tistes “confien” a visibilitz­ar una majoria més àmplia sumant la quarta formació del “front antirepres­siu”: els comuns.

Hi van al·ludir ahir JxCat, ERC i la CUP en una roda de premsa amb familiars dels presos i el seu grup de suport que va servir per verbalitza­r la seva triple reclamació: excarcerac­ió dels set CDR, arxivament de la causa per terrorisme a l’Audiència Nacional i, mentrestan­t, trasllat dels presos de

Madrid a presons catalanes.

“Són presos polítics”, van coincidir a assenyalar totes tres forces, encara que el text no ho reculli –diu “represalia­ts”–. “Un debat semàntic” que ERC va voler evitar abans d’aclarir que, com havien fet JxCat i la CUP, “no hi ha distincion­s” entre ells i els líders polítics empresonat­s. Aurora Madaula (JxCat), José Rodríguez (ERC) i Maria Sirvent (CUP) també van denunciar la vulneració de drets fonamental­s durant les detencions, trasllats i interrogat­oris; van carregar contra la “instrument­alització” del delicte de terrorisme a l’Audiència Nacional, i van informar que elevaran la resolució a instàncies internacio­nals.

“Els nostres familiars no són terroriste­s, no són banda armada ni existeixen els delictes de què se’ls acusa”, va lamentar David Ros, oncle d’un dels empresonat­s, abans que Ferran Jolis, pare d’un detingut, denunciés “la brutal vulneració de drets fonamental­s” i l’ús de “mètodes psicològic­s de tortura”. “Que aquest malson s’acabi aviat”, va afegir.

Minuts abans, el president del grup parlamenta­ri de Cs, Carlos Carrizosa, va qualificar d’“insult molt greu” que l’independen­tisme “obri les portes del Parlament a familiars de persones investigad­es per terrorisme”.

JxCat, ERC i la CUP n’exigeixen la llibertat en una resolució que els diputats votaran la setmana que ve

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain