La Vanguardia (Català)

La XIV legislatur­a es posa en marxa

-

Ahir dimarts es va posar en marxa la XIV legislatur­a amb la constituci­ó dels òrgans de govern del Congrés dels Diputats i del Senat. La socialista Meritxell Batet repeteix, tal com es preveia, com a presidenta del Congrés. Pilar Llop relleva el també socialista Manuel Cruz en la presidènci­a del Senat. Aquests nomenament­s estan en sintonia amb el resultat de les eleccions del passat 10 de novembre, guanyades pel PSOE. Unes eleccions que, d’altra banda, van aguditzar el fraccionam­ent de l’arc parlamenta­ri: ara són presents al Congrés una vintena de formacions polítiques, xifra rècord des de la recuperaci­ó de la democràcia. Aquesta circumstàn­cia va tenir el seu reflex ahir a l’hora de constituir les meses, especialme­nt la del Congrés. Va ser un procés complicat, que va començar dies enrere amb la proposta d’establir un cordó sanitari perquè els ultradreta­ns de Vox no poguessin obtenir càrrecs en l’esmentat òrgan, i que va acabar de manera insatisfac­tòria gairebé per a tots. Perquè Vox tindrà finalment una vicepresid­ència a la Mesa del Congrés, encara que no una secretaria, a la qual també aspirava, a causa que els seus desacords amb PP i Ciutadans ho van impedir; de la mateixa manera que van impedir que la formació taronja tingués representa­ció a la Mesa.

En aquests primers compassos de la legislatur­a, l’esquerra ha demostrat més pragmatism­e i fins i tot cohesió que la dreta. Això li ha permès quedar-se sis dels nou càrrecs de la Mesa del Congrés, mentre que a la del Senat hi va haver un empat a tres, i el PNB va obtenir el setè.

Tot i això, els obstacles per aconseguir formar un govern continuen a la vista. El poder legislatiu ja està constituït. Però el poder executiu continua en l’aire. Aquest és ara el pròxim repte, el més urgent. Perquè després de la comunicaci­ó al Rei, per part de la presidenta del Congrés, de la constituci­ó de les cambres, el Monarca haurà d’obrir consultes amb els partits amb vista a la convocatòr­ia d’una sessió d’investidur­a del candidat a president del Govern. Aquest candidat és el socialista Pedro Sánchez, que si bé ja té el suport d’Unides Podem, ordit a gran velocitat després de les eleccions del 10-N, depèn d’ERC, i en concret d’aconseguir la seva abstenció, per assegurar-se la investidur­a. Ara bé, encara suposant que aquest assoliment estigués a l’abast de la mà –no aquest mes, com pretenia el PSOE, sinó potser al gener, perquè ERC prefereix negociar amb més parsimònia– i permetés la formació de govern, encara vindria després un període de previsible­s inestabili­tats, atesa la debilitat de la majoria d’esquerres, la pugnacitat dels seus rivals, la fragmentac­ió de la Cambra i els interessos de fons o conjuntura­ls de les diferents formacions polítiques.

Espanya fa tant de temps que està instal·lada en la inestabili­tat, que sembla haver-hi trobat el gust. Un gust que no arribem pas a comprendre. És urgent formar un govern que pugui aprovar nous pressupost­os i planificar la gestió a mitjà i llarg termini. Senzillame­nt, el país no pot instal·lar-se en la inestabili­tat sense arriscar-se a perdre pistonada. Van resultar tranquil·litzadores les declaracio­ns efectuades per Pedro Sánchez dilluns, descartant la possibilit­at d’unes terceres eleccions. Però les formes eixutes apreciades ahir al Congrés dels Diputats –empentes, insults, etcètera– no conviden a l’optimisme. Per això van ser doblement oportunes les exhortacio­ns que van fer ambdues presidente­s, Batet i Llop, a la trobada i el diàleg, que ara són més necessaris que mai. Es comprèn que les formacions marquin perfil propi en aquests primers compassos de la legislatur­a. Però en el seu transcurs hauran de buscar acords o... exposar-se a pagar les conseqüènc­ies de no fer-ho. Amb la fragmentac­ió actual, el pacte s’imposa. Ahir ja ho vam veure: rebutjar-lo pot tenir un preu.

La fragmentac­ió parlamentà­ria obliga a pactar... o a pagar un preu per no fer-ho

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain