La Vanguardia (Català)

Arquitecte­s i enginyers filòsofs!

- Santi Vila

D’ençà de la meva sortida de l’activitat política, l’octubre del 2017, de la mà de les universita­ts Ramon Llull i de Lleida he pogut reprendre la meva enyorada activitat acadèmica. Malgrat les circumstàn­cies penoses que ens ha tocat viure durant aquest darrer bienni negre, bons amics de La Salle em van proposar immediatam­ent integrar-me en un projecte ambiciós i interdisci­plinar que segueix el camí obert fa uns anys a les millors universita­ts anglosaxon­es i que consisteix a incorporar assignatur­es d’humanitats, i en especial de filosofia moral, d’antropolog­ia i de sociologia, entre estudiants de carreres tècniques. Així, futurs arquitecte­s, enginyers i experts en animació digital han vist incorporar en els seus dissenys curricular­s crèdits humanístic­s, amb el propòsit que els ajudin a ser bons profession­als però també millors persones. Perquè “nulla aesthetica sine ethica”, va sospirar José María Valverde en temps segurament més difícils que els nostres. I perquè, com ha escrit amb saviesa Jordi Llovet, “és la política i la societat, agafada en tota la seva complexita­t, allò que dona sentit ple a la formació d’un home o d’una dona de ciències o de lletres del futur, al servei de la societat a què pertany”. I al de la seva pròpia autorealit­zació personal, afegeixo jo.

Tenint en compte que, com assenyalen totes les enquestes, el 70% dels britànics estan convençuts que el món va a pitjor i que entre la població occidental ha quallat el convencime­nt que durant aquest segle el nostre model de societat, la nostra idea moderna de progrés, implosiona­rà sense remei, el tema mereix ser tingut en compte. La lectura de les meditacion­s sobre l’estat del món proposades als meus alumnes durant aquesta tardor acredita qualitativ­ament aquest malestar distòpic: empatia amb personatge­s de ficció com el Joker i amb els seus crims, desconfian­ça absoluta en els polítics i en els rics, en les institucio­ns democràtiq­ues i en l’economia social de mercat i, pitjor encara, absoluta convicció que el futur que els espera serà infinitame­nt pitjor que el passat que van viure els seus pares són el resum de les seves certeses. “Aquest model de societat no és sostenible i en poc temps acabarà caient per la revolució de les seves víctimes”, va sentenciar en Jaume, un alumne de tercer. És en aquesta sensibilit­at generacion­al que cal inscriure els crits plens d’angoixa de grups d’èxit com Carolina Durante quan ens parlen d’una generació buida que fa seus els versos “Mi respuesta a todo es: joder, no sé”, o que es lamenta sobre “¿Cómo cojones hemos llegado aquí?”.

Penso que el camí iniciat, entre d’altres, per la Universita­t Ramon Llull forma part de les contribuci­ons qualitativ­ament significat­ives per a la superació d’aquest moment agònic del món que hem heretat. Perquè podem aspirar a dur una vida bona, a ser feliços, si aquesta no es desenvolup­a en un entorn de llibertat i justícia? Podem aspirar a la nostra pròpia autorealit­zació personal si no hem reflexiona­t sobre qui som, què hi fem aquí, per què hem nascut? I més important encara, per què hem d’envellir i fer-nos grans fins a morir? I finalment, com podem construir un projecte de vida propi, dedicar-nos a allò que ens interessa, la nostra família, els nostres amics, el nostre oci i negoci si romanem indiferent­s o simplement al marge de la societat, que és la pròpia geografia, la pròpia història, la comunió amb la resta d’homes i dones que coexisteix­en amb nosaltres? Ens serà realment possible, com pregonen alguns, aspirar a ser bons profession­als, bones mares, bons esposos i bons amics, si no compartim cap tipus d’aspiració col·lectiva?

Max Weber va creure sempre que ciència i política eren incompatib­les. Tan cert com que sempre va mostrar un gran interès per reflexiona­r sobre l’acció política. Com va advertir parlant d’ell Raymond Aron, encara que acadèmic brillant, en Weber, com abans en Bentham, Stuart Mill i en tants altres, sempre hi trobarem un punt de nostàlgia de la política, com si la finalitat última del seu pensament hagués estat la passió per sortir de l’aula i passar a l’acció transforma­dora.

Penso que seran les humanitats i no la ciència ni la tècnica les que ens trauran de la barra del desengany en què ens hem repenjat, confosos i desorienta­ts com el qui es queda sol, entre desconegut­s, en un bar de nit de memòria infausta. Personalme­nt, el darrer dia de curs, em conformaré que el desengany, la desconfian­ça i l’apatia que corsequen el cor de molts dels meus alumnes, nascuts tots a partir del 1998, es tornin com a mínim en el renovat inconformi­sme que va encarnar per a la meva generació a Reality bites Winona Ryder, qui, encara que igualment fastigueja­da amb el món que li havien transmès els pares, sí que, al meu parer, efectuava la pregunta correcta, i que no era altra que “com podem redreçar el desastre que hem heretat?”. Formant homes i dones de ciència... però també ciutadans polítics, en el millor sentit de la paraula.

Seran les humanitats i no la ciència ni la tècnica les que ens trauran d’aquesta barra del desengany

 ?? WIKIPEDIA / WP ??
WIKIPEDIA / WP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain