La Vanguardia (Català)

Cordó sanitari

- Pilar Rahola

Ho podran vestir de moltes maneres, però l’única evidència certa és que els partits democràtic­s espanyols no han considerat prioritari el cordó sanitari contra l’extrema dreta, i per obra i gràcia de les seves misèries, el falangisme de vell encuny i nova disfressa tindrà paper, lloc i poder a la Mesa del Congrés. El feixisme espanyol, doncs, es blanqueja, s’institucio­nalitza i es normalitza.

Ho fa de la mà d’un vell conegut, Ignacio Gil Lázaro, membre del Congrés i/o el Senat durant 33 anys, servil súbdit de la cort de Rita Barberá i militant del PP durant 38 anys. Es tracta, doncs, d’un d’aquells mamuts de la política que sempre han estat en ella, i sempre han viscut d’ella. És, a més, un exemple notori del camuflatge que el PP ha significat durant anys per als convençuts de l’extrema dreta, on van trobar llar, foc i manteta per a l’hivern. Després van arribar els mascles de Vox, sense complexos i amb pèl al pit, i els cors abrandats de l’extrema dreta que habitaven al PP se n’han anat feliços a seguir el lepenisme espanyol. No es tracta d’una reconversi­ó d’ultraconse­rvadors cap a posicions extremes. Es tracta d’extremiste­s que estaven camuflats en partits conservado­rs. Sigui com sigui, Gil

L’ambició del PSOE ha prevalgut sobre el cordó sanitari a l’extrema dreta

Lázaro perpetuarà el seu sou públic uns anys més (amb una mica d’esforç, arribarà als quaranta anys de viure de la política) i ara, a més, tindrà paper al centre de poder del Parlament espanyol. Per què? Perquè així ho han volgut, els han deixat i ho han permès els partits democràtic­s, encara que aixequin la camisa omplint els micròfons d’excuses de molta retòrica i poca substància.

En el cas del PP, la justificac­ió no arriba ni a superar primària: han estat en contra del cordó sanitari perquè Vox no es faci la víctima. És a dir, en lloc d’expulsar de la normalitat democràtic­a un partit d’extrema dreta, li han donat més representa­ció i notorietat, i tot plegat ho han fet, segons asseguren, per restar-li credibilit­at discursiva. O sigui, han donat més poder a Vox, perquè no tingui més poder: enorme! Esclar que, per què havien d’incomodar-se amb l’extrema dreta si gràcies a ella, i sense tapar-se el nas, governen a Andalusia i a Madrid?

I si això del PP és trist, allò del PSOE és patètic, perquè, per culpa seva, el Parlament espanyol no ha enviat un missatge internacio­nal de rebuig frontal de l’extrema dreta. Els socialiste­s volien la primera vicepresid­ència, i això ha passat per sobre del cordó sanitari, la qual cosa ens recorda que l’ambició del partit està per damunt dels valors democràtic­s. Alarmant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain