La Vanguardia (Català)

El calendari Pirelli es presenta a Verona, la ciutat de Romeu i Julieta

La cantant es transforma en Julieta per al calendari Pirelli amb Claire Foy i Emma Watson

-

Per primera vegada en 47 anys el calendari Pirelli té so i moviment. Paolo Roversi, el primer italià que afronta aquest encàrrec, ha sumat a l’edició de l’any 2020 un curtmetrat­ge en què vuit estrelles desgranen emocions parlant de l’amor i la bellesa. A Looking for Juliet (Buscant Julieta), amb fotografie­s fetes entre Verona –bressol de Julieta– i París –on Roversi viu des de fa més de quaranta anys–, el fotògraf aconseguei­x que Claire Foy, Mia Goth, Kristen Stewart, Emma Watson, Rosalía, Chris Lee, Indya Moore, Stella Roversi i Yara Shahidi evoquin, sense maquillatg­e i de vegades amb desvergony­iment –incloent-hi ambivalènc­ies d’identitat sexual–, les diferents facetes del mite i es transformi­n, amb l’estilisme d’Ibrahim Kamara, en les intèrprets del drama de Shakespear­e.

Al vídeo no hi surt Emma Watson, que al calendari lluu un vestit rosa i tocat blanc, però que va caure del curtmetrat­ge per la

L’almanac del 2020, obra del fotògraf Paolo Roversi, es va presentar ahir a Verona

clàusula que li impedeix de rodar res mentre no acabi el projecte de Mujercitas.

La presentaci­ó del calendari Pirelli 2020 va tenir lloc ahir al Teatre Filharmòni­c de Verona davant 500 convidats d’arreu del món. L’actriu Whoopi Goldberg, que el 2018 apareixia en un calendari Pirelli dedicat a Alícia al país de les meravelles protagonit­zat per estrelles negres, va ser la mestra de cerimònia de l’estrena d’aquestes 132 pàgines inspirades en un llibret d’òpera, amb fragments extrets de Romeu i Julieta i 58 fotos en què apareixen les protagonis­tes i la ciutat de Verona. Són 12.000 exemplars que no es venen, sinó que es regalen als millors clients.

“Buscava una ànima pura, que desbordés innocència, força, bellesa, tendresa i coratge. En vaig veure als ulls, els gestos i les paraules de l’Emma i la Yara, l’Indya i la Mia; en els somriures i les llàgrimes de la Kristen i la Claire; en les veus i els cants de la Chris i la Rosalía; i a l’Stella, la innocència. Perquè hi ha una Julieta en cada dona”, explica Roversi. Pel fotògraf “aquesta història continua capturant perquè Julieta s’enamora de l’enemic. Representa que l’amor no té límits ni confins”. La innocent Julieta es transforma, en quatre dies, “en una rebel, una dona poderosa, una revolucion­ària disposada a sacrificar-se per amor”, resumeix aquest mestre de la llum.

Rosalía, que va seduir el fotògraf perquè “és capaç de ser amable, dolça, fràgil, però també dura”, obre el vídeo explicant que “amb cada treball miro de ser més pròxima, de fer-ho amb més amor i ser més honesta i oberta; per això vaig triar la música”. La intèrpret assegura que “quan penso en l’amor penso en la vida”. La cantant cita sant Agustí: “Coneixem en la mesura en què estimem”, i conclou: “He de viure més per entendre l’amor”.

Com per a tantes actrius, Julieta va ser el primer paper de Mia Goth. Tenia 10 anys i se’l disputava amb la nena més popular de classe. “Aconseguir-lo em va marcar. M’ho vaig prendre tan seriosamen­t que vaig demanar a la meva mare que em digués Julieta”, explica la intèrpret de Nymphomani­ac i The tunnel.

Claire Foy ensenya una Julieta desolada que vessa llàgrimes per Romeu, el seu breu marit. L’actriu que ha encarnat Elisabet II a The Crown s’emociona quan exens

plica que de petita va tenir un amor no correspost, “i això es va convertir en un hàbit”. Després el seu primer èxit en aquest terreny “va ser un desastre i una tragèdia; em va trencar el cor”. L’actriu no dubta a reconèixer que té “massa cicatrius” per entregar-se completame­nt.

La cantant xinesa Chris Lee, al seu torn, és la dona enamorada que canta al cel estelat, a “un món que sembla infinit”, vestida amb roba de reminiscèn­cies toreres.

La més jove d’aquestes Julietes de calendari és l’actriu Yara Shahidi, que té “19 anys i mig” i assegura que la primera vegada que va llegir el llibre es va enfadar. “Fra Llorenç em va semblar un cínic quan diu que el pla podia funcionar, quan des del principi era una cosa fallida. Vaig pensar que les seves morts s’haurien pogut evitar, que només Capulet era assenyat. Ara la meva opinió ha canviat respecte a quan tenia 13 anys”.

Indya Moore prefereix reflexiona­r

Són 132 pàgines inspirades en un llibret d’òpera, amb 58 fotos de les protagonis­tes

sobre el concepte de bellesa. La model i actriu, que Time considera una de les 100 persones més influents del 2019 i que es defineix com a transgèner­e i no binària, diu: “Estimar quan la gent pensa que soc bonica perquè soc negra. Però hi ha detalls sobre la meva identitat que fan que la gent se senti més còmoda... Fins i tot sent negra, tinc la pell clara... Això està més a prop de la pell blanca, i per això ho troben bonic. No hi estic d’acord: jo crec que la pell fosca és bonica. Soc trans, però no semblo trans, i la gent pensa que això és bonic. No m’agrada aquesta mena de bellesa. Tot i això, quan crees una Julieta negra i transsexua­l, traspasses els convencion­alismes.

Kristen Stewart ensenya el seu costat més dur quan assegura que “no vull que em donin lliçons; vull veure gent que topi amb coses que els sorprenen i els espanten. M’agradaria perdre el control del tot i trobar alguna cosa inesperada”. Alhora, però, la Bella de Crepuscle plora desconsola­da quan declama la famosa escena del balcó interpreta­nt Romeu i quan es posa en la pell de la suïcida Julieta.

Rosalía, que obre el curtmetrat­ge, també el tanca interpreta­nt a capella els versos de Shakespear­e mentre Stewart s’acaba el verí que mata una Julieta que, tot i això, continua viva en la figura de la filla del fotògraf que ha retratat aquesta història. Al llarg de la pel·lícula Stella Roversi recorre una ciutat on, mentre es presenta aquest calendari, milers de turistes continuen buscant els rastres d’un amor imperible.

 ??  ??
 ??  ?? Rosalía. La cantant va seduir el fotògraf perquè “és capaç de ser amable, dolça, fràgil, però també dura”
Rosalía. La cantant va seduir el fotògraf perquè “és capaç de ser amable, dolça, fràgil, però també dura”
 ??  ?? Emma Watson. És l’única que no surt al curtmetrat­ge. No podia rodar res mentre gravava Mujercitas
Claire Foy. La intèrpret anglesa mostra una Julieta desolada que deixa anar llàgrimes per Romeu
Kristen Stewart. Mostra el seu costat més dur: “M’agradaria perdre el control i trobar alguna cosa inesperada”
Emma Watson. És l’única que no surt al curtmetrat­ge. No podia rodar res mentre gravava Mujercitas Claire Foy. La intèrpret anglesa mostra una Julieta desolada que deixa anar llàgrimes per Romeu Kristen Stewart. Mostra el seu costat més dur: “M’agradaria perdre el control i trobar alguna cosa inesperada”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BEGOÑA CORZO
Verona
BEGOÑA CORZO Verona
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain