La Vanguardia (Català)

La multa de la zona de baixes emissions es redueix a la meitat

Els cotxes vetats que circulin per Barcelona finalment seran sancionats amb 100 euros en lloc dels 200 anunciats inicialmen­t

- DAVID GUERRERO

Circular per Barcelona sense etiqueta ambiental finalment serà sancionat amb 100 euros a partir de l’1 d’abril del 2020. La intenció de l’Ajuntament era multar amb 200 euros tots els conductors que se saltessin la restricció als cotxes contaminan­ts, però els serveis jurídics municipals han recomanat rebaixar la sanció a la meitat.

Els 200 euros previstos inicialmen­t pel govern municipal de Barcelona constaven de 100 euros correspone­nts a una infracció lleu, segons la llei sobre Trànsit i Circulació de Vehicles de Motor, i 100 euros més atribuïble­s a un incomplime­nt ambiental que repercutei­x en el respecte als límits de qualitat de l’aire marcats per la Unió Europea.

Aquest segon element ha hagut de ser eliminat per incerteses jurídiques que posaven en risc el conjunt de l’ordenança si algú decidia impugnar-la. “Demanem a la DGT que desenvolup­i l’articulat de la normativa a fi de disposar de la seguretat jurídica necessària”, explica el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, que un dia abans havia anunciat la rebaixa de l’import de les multes en una entrevista a Betevé.

La decisió s’ha pres en un context metropolit­à, ja que els cinc municipis que formen part de la zona de baixes emissions hauran d’aprovar l’ordenança en els seus respectius plens municipals durant el mes de desembre, o gener com a molt tard. Barcelona se sentia avalada per incorporar el factor ambiental en la sanció gràcies al règim especial de què disposa la capital catalana mitjançant la Carta Municipal. En canvi, els tècnics de l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià veien llacunes legals que han acabat provocant la rebaixa de la multa en el conjunt per evitar que l’import de la sanció en un carrer de Barcelona fos diferent del de l’Hospitalet. Hi ha consens entre tots els ajuntament­s i l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) que l’ordenança ha de ser unitària i no ha de deixar la porta oberta a matisos entre una ciutat i la veïna, ja que la circulació de cotxes en el continu urbà no entén de fronteres municipals.

El canvi de posició que ha portat

El govern municipal demana a la DGT que permeti incorporar el factor ambiental al catàleg sancionado­r

a la rebaixa de la sanció s’emmarca en un moment en què s’està resolent l’allau d’al·legacions que ha rebut l’ordenança. Consten com a presentade­s més d’un centenar, i n’hi ha de tota mena: unes consideren que la normativa queda curta i d’altres denuncien que es passa de frenada.

Un dels fronts oberts més calents és la moratòria de les furgonetes i camions que circulen per

Barcelona per dur a terme les seves tasques de repartimen­t, com també els autobusos interurban­s i de serveis discrecion­als sense etiqueta ambiental. D’entrada, els vehicles profession­als disposen d’una moratòria fins a l’1 de gener del 2021, tot i que a partir de les al·legacions de col·lectius profession­als i de flotes de transport públic aquest període de temps es podria ampliar a un temps indetermin­at. Una altra opció que hi ha sobre la taula seria la instal·lació de filtres i catalitzad­ors que redueixin les emissions i permetin adaptar a la normativa determinat­s vehicles profession­als que han comportat una gran inversió per als seus propietari­s. Per a aquest tràmit també caldria l’homologaci­ó correspone­nt de la DGT.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Circulació densa a la ronda de Dalt en una fotografia d’arxiu
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Circulació densa a la ronda de Dalt en una fotografia d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain