La Vanguardia (Català)

Ser discapacit­at a Barcelona costa entre 17.700 i 41.200 euros a l’any

- ÓSCAR MUÑOZ

A les dificultat­s quotidiane­s que suposa ser discapacit­at en una gran ciutat com Barcelona –per exemple, per moure’s si es va en cadira de rodes, malgrat que no és de les pitjors urbs en accessibil­itat en espais públics– s’hi suma l’important sobreesfor­ç econòmic que han de fer les persones afectades i les famílies d’aquestes persones. Un estudi encarregat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacit­at (IMPD) i el Comitè Català de Representa­nts de Persones amb Discapacit­at (Cocarmi) presentat ahir estima que aquest cost addicional, que considera un greuge respecte de la resta de la població, oscil·la de mitjana, segons els diferents tipus, graus i edats, entre 17.700 i 41.200 euros anuals per a un estàndard de vida equiparabl­e amb el de la mitjana dels habitants.

A Barcelona hi viuen 137.824 persones amb discapacit­at, un 8,5% de la població total, i només un 21% estan reconegude­s per rebre ajuts de la llei de Dependènci­a. Aquest és un primer problema que han d’afrontar. Però n’hi ha més, alguns d’estructura­ls que condicione­n bona part de la seva vida. Per exemple, mentre que la taxa d’activitat laboral del conjunt de la població catalana és d’un 81,6%, la d’aquestes persones es queda en un 35%.

L’informe ha estat elaborat per l’Escola Superior de Comerç Internacio­nal de la Universita­t Pompeu Fabra (ESCI-UPF) amb la col·laboració del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu i entitats com ara les federacion­s ECOM, la Catalana de Discapacit­at Intel·lectual (Dincat) i la de Salut Mental Catalunya o l’ONCE. Es tracta d’un treball que no té referents a Espanya i molt pocs fora del país.

En primer lloc, s’ha calculat el sobrecost directe i indirecte que comporta la discapacit­at per als barcelonin­s que viuen a casa seva, en un entorn familiar; per tant, no es preveuen els que viuen en un centre. També s’ha determinat la

INICIATIVA PIONERA Un estudi municipal identifica el greuge econòmic respecte de la resta de la població

factura que suposa, per exemple, l’atenció personal que requereixe­n aquestes persones en la vida diària, els serveis de profession­als i l’adaptació dels seus habitatges, a part de les oportunita­ts –els ingressos que deixen de percebre per no haver assolit un determinat nivell d’estudis o de renda per la seva situació– i els curadors principals, que solen ser dones de la mateixa família. Finalment, s’han restat els diferents tipus d’ajuda que hi ha, des de pensions no contributi­ves, les derivades de la llei de Dependènci­a i les deduccions en l’IRPF fins a altres bonificaci­ons. En tots els casos s’han tingut en compte valors mitjans correspone­nts a la ciutat de Barcelona com, per exemple, el salari.

Per incloure-hi tantes situacions com fos possible, s’han determinat 13 perfils de discapacit­at –com més alt és el grau, més alts són els costos associats– i dues grans franges d’edat. Tres col·lectius correspone­n a discapacit­ats físiques; tres, a intel·lectuals; tres, a trastorns mentals; dos, a visuals, i dos més, a auditius. Tots estan segmentats per a menors i majors de 65 anys. El resultat s’ha ponderat tenint en compte el pes que té cada grup en el conjunt de la població de Barcelona. Així, per a la població d’entre 6 i 64 anys, el greuge total és de 41.203,54 euros anuals amb uns costos directes de 17.743,47. Per a la de 65 anys i més, el total és de 36.785,46 euros, i els directe, de 21.111,22. La quantitat varia molt segons les tipologies. El col·lectiu que en surt més

malparat és el dels discapacit­ats físics de grau més alt menors de 65 anys, amb 95.312,88 euros.

“Viure amb una discapacit­at comporta despeses afegides en la vida quotidiana tant per al discapacit­at com per a la família del discapacit­at, que implica una desigualta­t respecte de la resta de la població”, va lamentar a la presentaci­ó de l’estudi la regidora d’Infància, Joventut i Persones

Grans, Marga Marí-Klose, que presideix l’IMPD, organisme que aquest any celebra el seu 40è aniversari. En aquest sentit, la regidora va reiterar l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per continuar compensant part d’aquest sobrecost amb ajuts i bonificaci­ons en àmbits com l’habitatge, la cultura, l’esport, la salut o l’atenció a les persones.

L’estudi proposa mesures a les administra­cions perquè contribuei­xin a pal·liar el greuge, ja que pot arribar a ser una causa d’exclusió social. Entre d’altres, planteja incloure la discapacit­at com a variable a considerar en polítiques de tarifació social; tenir en compte el diferencia­l de l’edat quan es calcula el sobrecost i, per tant, la importànci­a més gran dels costos indirectes com més jove és la persona afectada; articular actuacions en clau de gènere que prevegin el predomini de la dona en el paper de curadora principal, o fugir de polítiques d’homogeneït­zació d’ajuts perquè el col·lectiu de discapacit­ats és clarament heterogeni i cal que els recursos es distribuei­xin de manera eficient i eficaç.

SUPORT INSUFICIEN­T

Només a un 21% dels afectats se’ls reconeixen els ajuts de la llei de Dependènci­a

 ?? XAVIER CERVERA ?? La capital catalana té 137.824 persones amb discapacit­at, un 8,5% de la seva població total
XAVIER CERVERA La capital catalana té 137.824 persones amb discapacit­at, un 8,5% de la seva població total

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain