La Vanguardia (Català)

Un secret per a tres Nadals

Un conte nadalenc que retrata l’estructura psicològic­a d’una família és la base de ‘Días de Navidad’, la nova sèrie de Pau Freixas per a Netflix

- FRANCESC PUIG

La història de quatre germanes unides per un secret i explicada durant tres dies de Nadal en diferents etapes de les seves vides, quan són filles, mares i àvies. És el punt de partida de Días de Navidad, la nova sèrie creada i dirigida per Pau Freixas (Polseres vermelles, Sé quién eres, Benvinguts a la família) que aquest divendres estrena Netflix. “La idea de la sèrie era fer un retrat d’una família i parlar de la transferèn­cia de pares a fills; de com et condiciona com t’han educat els pares i de com tu, quan tens fills, acabes fent moltes de les coses que pensaves que no faries”, avança el creador a l’hora d’explicar aquesta història explicada en tres episodis en què cada un està dedicat a una generació diferent.

Durant el desenvolup­ament de la trama s’aniran descobrint diferents secrets familiars. Si tenir aquests secrets ajuda a mantenir unida la família o tot el contrari, ja ho anirà interpreta­nt cada espectador. “Segurament l’origen de molts secrets pretén sobreprote­gir els fills, però al final acaben sent part de nosaltres mateixos, i si això ajuda a mantenir la família unida o no, és molt interpreta­ble”, afirma Freixas, per a qui Días de Navidad defensa les dues posicions. I posa com a exemple les paraules en el darrer episodi del personatge de la Valentina (Verónica Forqué) quan analitza per tot el que ha passat, i sense renunciar a explicar la veritat també admet com li encantava el món que els havia construït el seu pare per a ella i les seves germanes “i que no va deixar mai d’intentar que fos bonic”.

“La sèrie, a banda de tenir una voluntat de conte de Nadal amb una certa emocionali­tat, també fa un retrat de la construcci­ó d’una família i de la seva estructura psicològic­a, i aquí tot es torna molt complex”, explica el creador. La idea de la sèrie va sorgir perquè Freixas, a més de retre un homenatge a la seva àvia, volia crear una història que parlés dels secrets, del que s’amaga i del que no. I un d’aquest secrets sorgirà al final del primer capítol: “Necessitav­a un gran esdevenime­nt que provoqués que la família protagonis­ta estigués condiciona­da per allò a què ja estan acostumats, que és estar aïllats del món, desprès que el pare s’emporti la seva dona i les seves filles a una casa a la muntanya per allunyar-se de la postguerra espanyola”. Vol protegir la seva família del “mal” de fora, però, paradoxalm­ent, “de sobte aquest mal els vindrà a buscar”.

Cada capítol de Días de Navidad presenta un to diferent. El primer és “molt naïf, com un conte de Nadal, perquè la perspectiv­a del món dels personatge­s, com que són nenes, és molt blanca”. Al segon capítol, quan els personatge­s tenen uns 35 anys, el retrat de la família és mes fosc: “Cada germana viu diferent el secret que amaga: una ho fa des de la culpabilit­at, una altra des del deute, una altra des de l’evasió i l’altra des de la rebel·lió”. I el tercer capítol ja és com una comèdia negra, “perquè encara que hi ha nostàlgia per la pèrdua de la joventut, les germanes ja s’ho prenen tot d’una manera menys transcende­nt; ja estan de tornada”.

 ?? NETFLIX ?? Charo López, Verónica Forqué, Ángela Molina i Victoria Abril donen vida a les quatre germanes
NETFLIX Charo López, Verónica Forqué, Ángela Molina i Victoria Abril donen vida a les quatre germanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain