La Vanguardia (Català)

Centreu-vos en els mestres

- S. VARKEY, fundador de la Fundació Varkey

La clau és el mestre. A Espanya l’educació hauria d’ocupar el primer lloc de la llista de prioritats, fins i tot amb un pressupost reduït. I s’ha de començar pels docents. Profession­als ben formats i respectats en la seva comesa. Si hi ha bons professors, hi ha bons alumnes. Però no és una professió prestigiad­a. Segons les nostres enquestes, els espanyols consideren que els mestres treballen poc i que la seva professió és equivalent a la de biblioteca­ri, mentre que en altres llocs la comparen amb la dels metges. Caldria permetre que s’incorporin a la professió persones més capaces i entusiaste­s. Captar talent i formar mestres al més alt nivell.

Malgrat els reptes educatius a què s’enfronta Espanya, aquest país té una gran riquesa de talent. Molts dels millors estudiants espanyols que tenen l’oportunita­t d’estudiar a l’estranger ho fan per mèrit propi. Tot i que altres nacions es beneficiar­an del talent espanyol que cursa els estudis a les seves institucio­ns d’educació superior, és important que Espanya no pateixi a llarg termini una fuga de cervells per no reconèixer les qualificac­ions obtingudes a l’estranger. Per això em satisfà el conveni pel qual es reconeixen qualificac­ions d’educació superior de la Unesco, fundat sota la direcció de la subdirecto­ra general d’Educació, Stefania Giannini, ja que crearà un sistema més simple, sòlid i harmonitza­t a tot el món.

Tinc l’esperança que alguns dels espanyols que s’han beneficiat d’experiènci­es de vida inestimabl­es estudiat a l’estranger tornaran per convertir-se en mestres excepciona­ls per transmetre aquest coneixemen­t als que venen darrere seu. I espero que a Espanya es formin més professors amb talent i se’ls doni suport.

Hem de demostrar a tots els membres de la societat espanyola, des dels alumnes fins als pares i els ministres, aquest paper tan clau que exerceixen els professors. Els hem de mostrar que la seva contribuci­ó és transforma­dora de vida.

Els mestres tenen a les seves mans les destinacio­ns de la pròxima generació, i de la nació mateixa. Espanya ha de fer tot el possible per animar les ments joves i brillants a dedicar-se a la docència, per formar-les al més alt nivell, per recompensa­r-les per la seva dura feina i dedicació i per donar-los suport al llarg de tots els reptes que planteja l’aula. No ens podem permetre esperar tres anys més que el PISA demostri que no ha canviat res.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain