La Vanguardia (Català)

Europa s’encalla en el medi ambient

El SOER 2020 alerta de la biodiversi­tat, els recursos i els riscos per a la salut

- DAVID DUSSTER

La Unió Europea ha de canviar urgentment i profundame­nt les seves polítiques de protecció mediambien­tal si vol afrontar amb èxit els reptes que plantegen no només els efectes del canvi climàtic, sinó també l’alarmant pèrdua de biodiversi­tat, la sobreexplo­tació de recursos i els riscos reals per a la salut i el benestar.

És la conclusió principal de l’informe quinquenna­l de l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) que es va presentar a la premsa a Copenhague­n. “Hem de fer més i d’una manera diferent; continuar amb les mateixes polítiques de sempre ja no és una opció”, va emfatitzar Hans Bruyninckx, director de l’AEMA.

El diagnòstic de l’informe El medi ambient a Europa: Estat i perspectiv­es 2020 (SOER 2020, per la sigla en anglès) és contundent. La bretxa entre les intencions i l’aplicació de polítiques s’agreuja de manera que “no s’estan aconseguin­t prou progressos davant els desafiamen­ts mediambien­tals d’escala i urgència sense precedents”, i els objectius per al 2030 i per al 2050 no seran possibles “sense un gir ràpid i fonamental en el tipus i l’ambició de les seves respostes”.

“Europa s’ha de replanteja­r no només els processos de producció i de tecnologia, sinó també els patrons de consum i estil de vida”, assegura el SOER 2020, que és l’estudi mediambien­tal més ambiciós que s’ha fet mai al continent.

El SOER, que es publica cada cinc anys des del 1995, apunta que Europa ha fet avenços, especialme­nt pel que fa a la mitigació dels efectes del canvi climàtic, la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i la gestió de la contaminac­ió de l’aire i de l’aigua i dels rebutjos plàstics. Però el seu tren de protecció mediambien­tal circula a una marxa més lenta que la prevista, i ha de passar a una via d’alta velocitat si pretén evitar un descarrila­ment el 2030.

De fet, dels 35 objectius, s’aconseguir­à arribar al que es va projectar per al 2020 només en 14, es quedarà a mitges en 14 més i suspendrà en 7. Els principals llums vermells són la pèrdua d’espècies d’ocells comuns, la condició dels ecosisteme­s, l’ús de sòl i les pressions sobre els sistemes d’aigua. La situació empitjora de cara al 2030. Si es mantenen les mateixes polítiques i els mateixos terminis, es complirien 2 dels 35 objectius. I s’encendrien llums vermells d’alerta en la conservaci­ó dels ecosisteme­s.

La radiografi­a del SOER 2020 posa l’èmfasi en la pèrdua de la biodiversi­tat, la política agrícola de la UE, la contaminac­ió

CANVIS NECESSARIS

L’impacte de pèrdua de biodiversi­tat és tan catastròfi­c com el de la crisi climàtica

acústica i les emissions de gasos en el transport, l’únic gran sector industrial que ha augmentat l’emissió de gasos d’efecte hivernacle des del 1990 gairebé un 30%.

Europa aconseguei­x un altre suspens en biodiversi­tat, amb índexs tan desfavorab­les com els que es van presentar fa cinc anys. El deterioram­ent de l’estat de conservaci­ó afecta un 77% dels hàbitats i un 60% de les espècies. Segons el SOER 2020, “l’impacte de l’alarmant nivell de pèrdua de biodiversi­tat és tan catastròfi­c com el del canvi climàtic”.

La UE és al camí adequat per complir amb les metes marcades per al 2020 respecte a la reducció de gasos d’efecte hivernacle, que han disminuït un 22% els últims 27 anys, i l’ús d’energies renovables, que suposen un 18% del total.

Però l’optimisme s’evapora de cara al 2030. “El consum d’energia continua creixent, i avui és un problema que s’ha d’afrontar de debò si volem assolir la neutralita­t climàtica el 2050”, valora François Dejean, expert en mitigació de canvi climàtic de l’AEMA.

 ?? JEROEN JUMELET / AFP ?? Alts forns de la siderúrgic­a Tata a prop d’Amsterdam; l’informe SOER 2020 insisteix que Europa s’ha de replanteja­r la protecció ambiental
JEROEN JUMELET / AFP Alts forns de la siderúrgic­a Tata a prop d’Amsterdam; l’informe SOER 2020 insisteix que Europa s’ha de replanteja­r la protecció ambiental
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain