La Vanguardia (Català)

La Generalita­t aportarà 2,5 milions per ampliar el MNAC

Els diners estan supeditats a l’aprovació dels pressupost­os

- TERESA SESÉ

El Departamen­t de Cultura de la Generalita­t s’ha compromès a aportar una quantitat estimada de 2,5 milions d’euros per a l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) “sempre que s’aprovin els pressupost­os generals” al Parlament de Catalunya, actualment en fase de negociació. Amb aquesta possibilit­at sobre la taula, el patronat del museu, de què també formen part l’Ajuntament i el Ministeri de Cultura, va aprovar ahir per unanimitat donar llum verda a la seva expansió al pavelló Victòria Eugènia de la Fira de Barcelona. La idea és que el 2021 estigui a punt una sala d’exposicion­s temporals que s’inaugurari­a amb una gran mostra internacio­nal dedicada a la figura d’Antoni

Gaudí, en col·laboració amb el Museu d’Orsay i l’Obra Social La Caixa.

En aquesta primera fase s’emprendrà el condiciona­ment com a espai museístic de 2.500 metres quadrats d’una superfície total de 6.350 metres quadrats. El pavelló ja ha estat objecte d’una primera fase de rehabilita­ció per part de l’Ajuntament de Barcelona, que va fer una inversió de 2,5 milions d’euros i cedirà l’espai al museu. Ara queda adequar-lo per acollir exposicion­s.

“Per fi hi ha hagut l’acord per a l’anhelada ampliació que perseguim des de fa molt de temps”, va assenyalar ahir el president del patronat, Miquel Roca, sortint de la reunió. Al seu Estratègia i pla d’acció 2019-2029 aprovat en una reunió anterior ja es preveia l’ampliació al pavelló Victòria Eugènia el 2021, amb l’obertura d’una sala d’exposicion­s temporals, per passar a ocupar gradualmen­t la totalitat de l’espai el 2029, l’any en què se celebrarà el centenari de l’Exposició Internacio­nal de Barcelona del 1929. La incògnita era com es finançaria l’operació. El compromís de la consellera d’assumir el cost estimat de la rehabilita­ció (uns 2,5 milions d’euros a falta de projecte) mitjançant una aportació extraordin­ària, aclareix el camí, malgrat que el projecte podria tornar a la casella de sortida en cas que la Generalita­t no aconseguei­xi aprovar nous pressupost­os.

Vilallonga va confiar, de totes maneres, que la seva aposta no quedi en una simple declaració d’intencions, i, malgrat que inicialmen­t es va mostrar remisa a l’hora de concretar una quantitat, va assegurar que es comprometi­a a aportar “la quantitat que sigui necessària”. A la reunió també hi va haver Joan Subirats, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i Carmen Jiménez, subdirecto­ra general de Museus Estatals. L’anunci d’aquesta aportació extraordin­ària per a l’ampliació del MNAC té lloc mesos després que el pla de retallades decretat pel Departamen­t de la Vicepresid­ència i d’Economia i Hisenda (un 6% per a totes les entitats del sector públic adscrites o amb la participac­ió majoritàri­a de la Generalita­t) posés contra les cordes el museu, que finalment ha vist reduït el seu pressupost ordinari per a exposicion­s i activitats entorn d’uns 500.000 euros.

El museu dona llum verda a la seva expansió al Victòria Eugènia, que s’obrirà el 2021 amb una mostra sobre Gaudí

 ?? GALLEGO ?? Vista del pavelló Victòria Eugènia des del Palau NacionalCR­ISTINA
GALLEGO Vista del pavelló Victòria Eugènia des del Palau NacionalCR­ISTINA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain