La Vanguardia (Català)

Les Barbies sexualitza­des

L’Espai Brossa presenta nines tunejades i mecanitzad­es pel col·leccionist­a anònim

- JOSEP PLAYÀ MASET

Ala família sabien que des que s’havia jubilat, a la dècada dels noranta, i durant uns vint anys, es recloïa a l’àtic de casa amb “les seves coses” i tancava la porta amb clau perquè ningú no hi entrés. Quan va morir, la seva dona i els seus fills van haver d’esbotzar la porta i es van trobar amb una gran sorpresa. Rere unes cortines vermelles van aparèixer tres maniquís nus. Van entrar a l’habitació, i hi havia una increïble col·lecció de nines Barbie i ninos Geyperman que havien estat mecanitzat­s, tunejats, transforma­ts, per simular jocs sexuals.

La família, que assegura que no sabia què hi havia al darrere d’aquella porta, va posar tot el material a la venda. El van comprar un grup d’antiquaris i després el van mostrar a amics i crítics. Tots van coincidir que s’havia de presentar al públic. I així és com ha arribat a l’Espai Brossa (carrer de la Seca, 2), on es pot veure sota el títol La sala prohibida (oberta fins al 12 de gener).

El misteriós col·leccionist­a, de qui es preserva la identitat, comprava aquestes nines, les despullava, els afegia atributs sexuals, pintats o enganxats, i les dotava de moviment gràcies a uns senzills artefactes mecànics que funcionave­n amb una maneta. I això li permetia recrear tota mena d’escenes sexuals, de parelles, de trios o del que se li acudia. Va crear un teatret, amb una orquestra de violiniste­s despullade­s que posaven música a una orgia. Va escenifica­r un comiat de soltera amb un grup de Barbies amb vestits de casament que mantegen la núvia, despullada però carregada de joies i amb sabates de taló. “És una erotitzaci­ó naïf i divertida”, assegura un dels antiquaris. Vicenç Altaió, director de l’Espai Brossa, es pregunta si es tracta d’una creació artística, d’un treball d’artesania per divertir-se o d’un acte pervers. Els compradors es limiten a exposar-lo i en deixen la interpreta­ció a l’espectador. La sala de jocs recreada a l’exposició és similar a l’original, però les normes d’accés són oposades. De sala prohibida s’ha passat a espai obert.

Els qui vagin a l’Espai Brossa hi trobaran dues exposicion­s més. D’una banda, una recopilaci­ó de cartells i materials dels 15 anys de la trobada internacio­nal de poesia d’acció i performanc­e La Muga Caula. Una experiènci­a iniciada a Les Escaules (Alt Empordà) per Joan Casellas, el 2005, quan va fer 40 anys de la visita de Marcel Duchamp a aquella cascada. D’altra banda, es presenta una ficció visual i sonora de l’Equip 10 del Terra-lab.

 ?? KIM MANRESA ?? Una de les recreacion­s amb Barbies
KIM MANRESA Una de les recreacion­s amb Barbies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain