La Vanguardia (Català)

El TNC adapta ‘L’amic retrobat’, la gran novel·la de Fred Uhlman

L’obra recorre la relació entre dos joves, trencada per l’ascens del nazisme

- JUSTO BARRANCO

Dos individus davant el poder de la massa. L’amistat i l’amor de dos joves davant la fúria desfermada de la història. Quines possibilit­ats reals tenen? L’amic retrobat, la novel·la més famosa de Fred Uhlman, amb tocs autobiogrà­fics, des d’avui puja a l’escenari del Teatre Nacional de Catalunya. L’emocionant història d’amistat, admiració i amor de dos nois alemanys durant l’ascens del nazisme abandona el paper i s’encarna en els actors Quim Àvila i Joan Amargós. Seran Hans Schwarz, fill d’una família jueva, i Konradin von Hohenfels, pertanyent a l’aristocràc­ia germànica. Una història que travessa el temps i els continents i en què Jordi Martínez dona vida a un Hans adult que recorda, des dels Estats Units, on va haver de fugir, la història que va viure. Un Hans que descobreix finalment, i per a la seva sorpresa, què en va ser del seu amic, de qui ja estava allunyat abans de marxar a causa de les idees nazis imperants.

Quim Àvila resumeix l’obra: “Si alguna cosa en destacaria és la puresa d’un amor que no està influït per cap mena de prejudicis o d’estigmes. I, malgrat això, el més curiós és que a mesura que avança la història, la recerca de la puresa racial a Alemanya posa fi a aquesta puresa emocional dels protagonis­tes. De vegades, la puresa pot eliminar la puresa”.

Josep Maria Miró ha estat l’encarregat d’adaptar la novel·la i Joan Arqué de dirigir-la en aquesta producció de l’espai cultural independen­t i cooperatiu que és el Teatre de l’Aurora d’Igualada. Un muntatge que espera arribar especialme­nt al públic més jove, per a qui hi ha funcions escolars de dimecres a divendres, mentre que per al públic general són de divendres

“L’obra mostra paral·lelismes amb l’Europa actual sense gairebé canviar comes”, adverteix el director

a diumenge. Un públic que, potser per la popularita­t de la novel·la o perquè avui el tema ressona de manera especial, ja ha comprat un 85% de les entrades de les funcions, que conclouen el dia 22.

Joan Amargós, que com Quim Àvila era un dels integrants de l’extinta companyia jove del Teatre Lliure, recorda que L’amic retrobat està explicat per en Hans des de la seva entregada admiració per Konradin, però que en aquest muntatge han anat més lluny i ja han incorporat trets de la següent novel·la d’Uhlman, Una ànima valerosa ,en què la mateixa amistat és narrada per Konradin, i això l’humanitza. A més a més, però, l’actor adverteix que avui L’amic retrobat –publicada el 1971 i l’autor de la qual també va fugir del nazisme– “impacta molt més que fa una dècada a causa de la polaritzac­ió que vivim”.

El mateix director assumeix que “a aquesta història d’amor ambientada en un moment que ascendeixe­n els feixismes, ja a prop de l’esclat de la Segona Guerra Mundial, encara li donen més rellevànci­a els últims esdevenime­nts: hi ha paral·lelismes amb situacions que avui s’estan donant a Europa, i, de fet, la nostra aposta escènica posa en relleu el nostre temps sense gairebé necessitat de canviar comes”. I conclou que una de les grans preguntes que sorgeixen és si “enmig de tota aquesta tempesta i d’aquest soroll, valors com l’amor poden tenir prou força per perdurar”.

 ?? AURELI SENDRA ?? Una escena de L’amic retrobat, amb Joan Amargós, Quim Àvila i Jordi Martínez
AURELI SENDRA Una escena de L’amic retrobat, amb Joan Amargós, Quim Àvila i Jordi Martínez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain