La Vanguardia (Català)

Messi per a estona

El jugador argentí desactiva la tesi sobre una possible retirada

- JOAN JOSEP PALLÀS

Leo Messi continua sense sentirse excessivam­ent còmode quan l’escenari requereix americana i corbata. L’argentí domina com ningú el terreny de color verd, però no les refistolad­es cerimònies de premis. Però, tot i això, és capaç de mesurar cadascuna de les seves paraules. Sempre.

Dalt de l’estrada amb les seves sis Pilotes d’Or; aplaudit pels col·legues de professió més destacats excepte un de sol (Cristiano Ronaldo va anar a la gala del futbol italià); acaronat per Modric, que li va cedir el trofeu com si fos una dolça assistènci­a de gol; respectat pel gegant Van Dijk, i acompanyat per la seva família i per una nombrosa expedició barcelonis­ta encapçalad­a pel president Josep Maria Bartomeu, Leo Messi va introduir la paraula “retirada” en el seu discurs d’agraïment dilluns a la nit. Era la primera vegada que ho deia.

Com que tot el que passa al voltant del millor jugador del món s’amplifica, hi va haver qui va interpreta­r un desig irreprimib­le en l’argentí d’abandonar aviat el futbol, alguns perquè com a adversaris somien amb el dia que Messi deixi d’agredir-los esportivam­ent, d’altres per la por que sigui cert, fomentant un desig irracional d’anticipar el buit que deixarà el seu adeu. “Què farem quan no hi sigui?”, es preguntave­n ahir a la nit, dramàtics. “Es va acostant la retirada”, va dir enmig d’un llarg discurs.

Per què Messi va dir el que va dir? Segons el seu entorn proper, no hi ha motiu per a la preocupaci­ó. Messi, és cert, ja té 32 anys, però en certa manera va voler subratllar el mèrit que té arribar a aquesta edat sense haver iniciat ni tan sols la corba descendent de la seva carrera. És a la cúspide. Condiciona­t per una pretempora­da atípica a causa d’una lesió, l’argentí ara nota les cames fresques, dada objectivab­le després de veure’l exhibir-se al Metropolit­ano. Davant un equip, l’Atlètic de Madrid, que obliga a la màxima exigència en l’apartat físic, el numero deu blaugrana va acabar el partit com un tro, marcant el gol decisiu després de protagonit­zar una diagonal de velocista i buidant el dipòsit ajudant en defensa, un esforç que reserva per a ocasions excepciona­ls. Sentint-se en plenitud, amb trenta anys i escaig i fotografia­t allà a dalt amb la seva mitja dotzena de Pilotes d’Or, Messi va remarcar la importànci­a de sentirse tan bé, lluny d’una retirada inevitable però de la qual ara com ara se sent lluny mentalment i físicament. “He parlat mil vegades amb en Leo i sé que encara li queda molt per jugar. Crec que encara hi haurà moltes més Pilotes d’Or”, assegurava ja de matinada Bartomeu. “Però si ha intentat deixar la selecció argentina i no hi ha hagut manera! Sempre torna”, confessa una persona propera al crac consultat per aquest diari. Conclusió: a Messi li costarà molt de deslligar-se del futbol.

En una entrevista publicada ahir a France Football, mitjà de comunicaci­ó oficial de la Pilota d’Or, ho reconeixia el guanyador gràficamen­t: “Saber que sempre hi ha un pròxim partit em manté viu”. I detallava les seves sensacions actuals: “Honestamen­t, encara no sento que arribi el final de la meva carrera. Vaig tenir la mala sort de lesionar-me el primer dia de la temporada i de no poder començar-la. De mica en mica he recuperat el ritme i la forma. Francament, no sento el pes dels 32 anys”. Més explicacio­ns per si queden dubtes: “És difícil donar una data de caducitat. M’agrada aquest joc i intentaré allargar el plaer com més temps millor”.

Durant la resta de l’entrevista, sobretot a la part final, quan el tema central passa a ser el Barcelona, tampoc no hi ha escletxes que convidin a dubtar de la seva fidelitat amb el seu club de sempre. “No he sentit mai la necessitat d’anarme’n. És el lloc perfecte per a mi, per a la meva carrera i per a la meva família. Així han estat les coses. I em sento molt agraït al club i a la ciutat”. Hi ha dos pilars que el claven al Camp Nou, l’esportiu (“Tinc al meu costat els millors jugadors del món. Francament, per què me n’hauria d’anar?) i el més personal (“No li amagaré que des que van néixer els meus fills penso més en la meva família i en el que podria suposar un canvi per a ells”).

Escoltant-lo no sembla que hi hagi d’haver problema per renovar-li el contracte, que expira el 2021, coincidint amb el final del mandat de Bartomeu. L’un i l’altre van coincidir en l’avió privat amb què va anar l’expedició blaugrana a París i la relació és fluida. No es va abordar el tema de la renovació. No era el moment ni l’espai. Aquests temes els tracta Jorge Messi, el pare del futbolista, que és a l’Argentina. El club no descarta oferir-li un contracte vitalici, però falta molt per concretar cap fórmula. “Tinc ofertes cada any per anar-me’n, però ni me les miro”, reconeix Messi.

Tothom dona per fet que Messi continuarà al Barça fins al Mundial de Qatar, ja amb 35 anys. Després ja es veurà. El gen competitiu ara mateix continua incrustat a l’interior de l’astre. “Quan Cristiano va empatar a cinc Pilotes d’Or em va fer una mica de mal”, confessa.

LEO MESSI “Saber que sempre hi ha un pròxim partit em manté viu; francament, no sento el pes dels 32 anys” “Tinc ofertes cada any, però ni me les miro: Barcelona és el lloc perfecte per a la meva carrera i per a la meva família”

 ?? YOAN VALAT / EFE ?? Leo Messi a París amb la seva família, Stòitxkov, De Jong i la seva parella, Griezmann, Ter Stegen i Josep Maria Bartomeu
YOAN VALAT / EFE Leo Messi a París amb la seva família, Stòitxkov, De Jong i la seva parella, Griezmann, Ter Stegen i Josep Maria Bartomeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain