La Vanguardia (Català)

La gran tragèdia grega

El Panaitolik­os és l’únic equip d’elit a Europa que encara no ha guanyat

- CARLES RUIPÉREZ

Al’escut del Panaitolik­os apareix Titormos, l’aixecador de pes que va derrotar Miló de Crotona, considerat l’home més fort de l’antiga Grècia. Però l’equip d’Agrínion no està fent honor a l’heroi del seu emblema. Al contrari. Es mostra feble i sense energies. Tou, com una víctima propícia, encara no ha guanyat ningú. És l’únic equip de les 15 millors lligues d’Europa que ha arribat al mes de desembre sense conèixer la victòria.

Aquesta tragèdia clàssica l’està vivint en primera persona Joan Roman (Reus, 18/ V/1993). El migcampist­a, que va estar dues temporades i mitja al Barça B, va aterrar al Panaitolik­os a l’estiu. “M’ha sorprès que és una lliga molt competitiv­a, amb un nivell alt”, explica a aquest diari després de les seves experiènci­es a les màximes categories de Portugal, Polònia i Xipre. Des que va deixar el filial, el 2015, després del descens a Segona B, no s’ha estat quiet.

Fitxat el 2012 del Manchester City, Roman va fer la pretempora­da amb el primer equip a les ordres de Tito Vilanova. No va arribar a debutar mai en partit oficial, però a Hamburg va jugar 45 minuts en un amistós. Va coincidir amb Sergi Roberto (bon amic seu), Rafinha, Munir, Sandro, Masip, Adama, Grimaldo, Sergi Gómez o Deulofeu.

“Quan em van fitxar em van dir que l’objectiu era quedar entre els sis primers”, revela a La Vanguardia. “Ningú no es podia esperar que estaríem en aquesta situació”, assegura el migcampist­a.

Aquesta és la setena temporada consecutiv­a per al Panaitolik­os a la Primera Divisió

grega. El curs 2014-2015 va acabar setè amb 14 victòries en 34 jornades. I es volia acostar a Europa. “És un club seriós, ben organitzat. El nostre estadi, el Panetoliko­u, és petit però sembla anglès, i la gespa sempre està molt ben cuidada”, detalla Roman.

Tot i això, l’equip s’ha ficat en un forat ben profund. És cuer, amb tot just 4 punts procedents de quatre empats en 12 jornades, i per trobar la seva última victòria a la Superlliga grega cal remuntar-se al 14 d’abril del 2018, quan va derrotar 0-1 l’Apollon Smirnis.

El futbolista de Reus, que ho veu des de dins, no es vol creure que siguin el pitjor equip del continent. De cap manera. Ni tan sols de Grècia, sosté. “No és realista”, diu per defensar els seus companys. “Sinceramen­t, la classifica­ció no reflecteix el joc i l’equip que tenim”. Això mateix els diu l’entrenador, Makis Chavos. “Ens dona suport i ens diu que estem treballant bé”.

Contra el Larissa se’ls van escapar els tres punts quan quedaven 10 minuts. Davant l’Asteras Tripolis, per un penal. El Xanthi els va remuntar en cinc minuts. “Jo no crec en la sort, però ens està passant de tot: expulsions, decisions del VAR...”, lamenta Roman, que destaca la igualtat de la lliga. “Ara l’Olympiacos i el PAOK marquen la pauta, però entre la resta pot passar qualsevol cosa”. Aquest dissabte reben al seu estadi l’Olympiacos, el líder. Lluny d’acovardir-se, Roman es mostra valent. “Pot ser el punt d’inflexió que necessitem”.

Sens dubte, de moral no n’hi falta. “Ho capgirarem. Només ens falta que entri la pilota per començar a pujar”, vaticina. De la plantilla destaca el davanter uruguaià Jorge Díaz –“que es va criar a Cambrils”– i el defensa francès Johan Martial. “És el germà del davanter del Manchester United. Un central molt bo”, que al seu dia va ser campió d’Europa sub-19 amb Griezmann, Lacazette i Coquelin.

“El futbol té molts camins. No s’acaba als equips d’elit. Jo als 16 anys me’n vaig anar sol a Manchester. Parlo anglès, portuguès, xampurrejo el polonès i estic aprenent grec. Tot pel futbol”, apunta deu anys després de sortir del planter de l’Espanyol. “Personalme­nt, vull fer-ho bé aquí per quedar-me en un dels grans de Grècia. Crec que puc”. El que no pot evitar, ni tan sols al pitjor equip d’Europa (números a la mà), és que li preguntin pel Barça, Messi i la Masia. “Allà on vaig m’interrogue­n. Forma part de mi”. Encara que ara li toqui mirar la classifica­ció al revés i lluitar per capgirar una ratxa que al Camp Nou seria impensable.

DOS ANYS I MIG AL BARÇA B “L’objectiu era ser sisens; la classifica­ció no reflecteix el joc, però ho capgirarem”, diu Joan Roman

 ?? PANAITOLIK­OS ?? Al Panaitolik­os coincideix­en 13 nacionalit­ats: portuguesa, sueca, argentina, uruguaiana, austríaca, francesa, algeriana, romanesa...
PANAITOLIK­OS Al Panaitolik­os coincideix­en 13 nacionalit­ats: portuguesa, sueca, argentina, uruguaiana, austríaca, francesa, algeriana, romanesa...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain