La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya exigeix prudència en la concessió del crèdit

Hernández de Cos adverteix de riscos legals, tecnològic­s i de reputació

- CONCHI LAFRAYA

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va exigir “prudència” als bancs a l’hora de concedir crèdits, tant a les famílies com a les empreses. No vol més bombolles immobiliàr­ies, ni més fallides empresaria­ls motivades pel sobreendeu­tament, com va succeir abans de la crisi.

Fins ara, considera que no s’ha produït una sobrevalor­ació dels actius immobiliar­is residencia­ls, “però és necessari seguir molt de prop aquest mercat per si es materialit­zés aquest risc, perquè el preu de l’habitatge ha anat augmentant a un ritme elevat els últims anys”, va assegurar.

“La prudència en la concessió del crèdit ha de mantenir-se com un element clau per augmentar la capacitat de les entitats d’absorbir pertorbaci­ons agregades negatives en el PIB o en els tipus d’interès i garantir l’estabilita­t financera”. Així de contundent es va mostrar Hernández de Cos ahir a la quinzena trobada del Sector Bancari, organitzad­a per Iese i EY, en què va relatar les pautes perquè els bancs millorin la seva rendibilit­at en un context de baixos tipus d’interès. El directiu va recordar que, en els nou primers mesos de l’any, la rendibilit­at de les entitats espanyoles es va situar en el 6,2%, xifra per sota del cost de capital, que se situaria per damunt del 7%. Aquesta realitat no passa només en les entitats espanyoles, sinó que les seves homòlogues europees experiment­en una situació semblant. Com a resposta a aquest entorn de baixa rendibilit­at, Hernández de Cos va recomanar als bancs continuar fent un important esforç de reducció d’actius dubtosos i adjudicats. “El nivell dels actius adjudicats encara se situa al voltant dels 40.000 milions d’euros, xifres molt superiors als nivells d’abans de la crisi”, va assegurar. En segon lloc, va explicar que els bancs estan canviant la seva comerciali­tzació cap a productes com els fons d’inversió que ofereixen més rendibilit­at que els dipòsits o cap als préstecs al consum, que és cert que proporcion­en “més marge d’interessos, però a canvi d’acceptar un perfil de risc més gran a les carteres creditície­s”. Finalment, va instar els bancs a continuar reduint les seves despeses d’explotació, malgrat que ja han reduït en més d’un 40% (unes 20.000) la seva xarxa d’oficines i el personal ha baixat més d’un 30%, uns 90.000 empleats menys.

Com a receptes, Hernández de Cos va proposar continuar consolidan­t el sector, és a dir, més fusions, i apostar per la diversific­ació internacio­nal per dividir els riscos geopolític­s.

NETEJAR CARTERES Els actius adjudicats encara s’eleven a 40.000 milions d’euros

CLÀUSULES TERRA La factura per a la banca de les clàusules terra puja a 2.200 milions d’euros

Entre els riscos que la banca té sobre la taula va esmentar els operaciona­ls, els legals, els tecnològic­s i els associats al canvi climàtic.

Hernández de Cos va assegurar que la factura per a la banca a Espanya per les clàusules terra s’ha elevat a 2.200 milions d’euros fins al juny i hi continua havent “altres processos legals rellevants pendents de resolució”.

 ?? ÓSCAR CAÑAS/ EP ?? Pablo Hernández de Cos arribant a la trobada del sector bancari a Madrid
ÓSCAR CAÑAS/ EP Pablo Hernández de Cos arribant a la trobada del sector bancari a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain