La Vanguardia (Català)

El Govern italià aprova un nou crèdit per salvar l’aerolínia Alitalia

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

L’operació per salvar Alitalia de la fallida torna a passar per l’Estat. El consell de ministres italià va anunciar ahir que han aprovat un decret que concedirà un nou crèdit de 400 milions d’euros per evitar la fallida i també un nou termini, fins al 31 de maig de l’any que ve, per trobar inversors privats que trobin una solució de venda a llarg termini per tal que l’aerolínia italiana prosseguei­xi amb la seva activitat.

La decisió del Govern del Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Demòcrata segueix al crèdit anterior de 900 milions que ja havia facilitat l’Estat quan governava el PD en solitari. És la sortida que ha pres l’Executiu després del fracàs de les converses amb la concession­ària Atlantia –sòcia d’ACS en l’espanyola Abertis i controlada per Edizione, el hòlding de la família Benetton–, l’empresa pública Ferrovie dello Stato, el Ministeri d’Economia italià i l’aerolínia nord-americana Delta Airlines, que només estava interessad­a a aconseguir un 10% de la companyia. Les negociacio­ns es van frustrar el mes passat, quan Atlantia va emetre un comunicat per informar que no es donaven les condicions per garantir la seva participac­ió en el consorci de compra. Aquesta decisió no va agradar gens l’M5E, que des que es va esfonsar el pont Morandi a Gènova l’agost del 2018 ha mantingut una posició d’animadvers­ió contra Atlantia i la família Benetton, a la qual culpa de l’enfonsamen­t. Els de Luigi Di Maio acusen la concession­ària de pressionar l’Executiu amb Alitalia perquè no retirin les concession­s a Autostrade per l’Italia, la filial d’Atlantia encarregad­a del mantenimen­t del pont Morandi, com desitja fer l’M5E.

L’anterior préstec de 900 milions va ser vist amb preocupaci­ó per part de la Comissió Europea, que va obrir una investigac­ió per verificar si es tractava d’una ajuda estatal. Aquest nou crèdit podria desafiar novament Brussel·les, però la ministra d’Infraestru­ctures i Transports, Paola Micheli, ha assegurat que la decisió ha estat “negociada” amb la Comissió. “Intentem fer tots els possibles per salvar una gran empresa italiana –apunta la ministra–. “Crec que existeixen tots els marges de negociació perquè la Comissió afronti aquest expedient amb la màxima tranquil·litat, perquè es trobi una solució als problemes dels italians i es compleixin les regles europees”.

La voluntat de l’Estat italià de salvar la que va ser l’aerolínia de bandera del país, en administra­ció concursal des de maig del 2017, és vista de mal ull per molts experts. “Gairebé 2.500 milions d’euros en dos anys i mig. Aquests són els costos directes i indirectes de les solucions polítiques per a una companyia que transporta el 8% dels passatgers des de i cap a Itàlia, el cinquè operador. No hauríem de dir prou?”, va protestar a Twitter Andrea Giuricin, professor d’Economia del Transport de la Universita­t Bicocca de Milà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain