La Vanguardia (Català)

Ennegrint

- Pedro Nueno

Quan jo era un nen si s’hagués parlat del black friday a ningú no li hauria sonat a res perquè ningú no sabia anglès. Uns anys més tard ningú no hauria entès per què un divendres havia de ser negre. Nosaltres veiem les coses negres quan pinten malament. Però per als americans és un dia adequat per anar de compres i nosaltres farem tot el que sigui necessari per moure l’economia i aconseguir que la gent es llanci a comprar, copiant i presentant el model americà. El divendres negre és el tret per a les compres de Nadal.

Amb el black friday moltes marques, en les seves vendes per internet o a les seves botigues, ofereixen rebaixes, en alguns casos importants. A més anuncien les rebaixes amb grans rètols a les seves botigues i a internet, fins i tot associant-se a altres empreses de serveis que tenen molts clients, per arribar a més gent. Tots aquests rebaixants pensen que fent les rebaixes vendran molt més i guanyaran molt més; però disculpin unes xifres: si vens uns vestits per 50 euros i en vens 1.000 generes 50.000 euros d’ingressos i si guanyes 15 euros per vestit guanyes 15.000 euros. Però i si dius “abaixaré el preu a 40 i em faré ric”? Doncs bé, si abaixes el preu a 40 i en vens 1.100, generes 44.000 i guanyes 5.500, és a dir, que vens menys i guanyes molt menys. Si això ho fas en divendres, és un divendres ben negre per a tu. Però què passa si et gastes 1.000 euros en una mica de publicitat, doncs que potser vendràs 1.250 unitats, 150 més, però guanyes 520 euros, o sigui 250 menys. No se t’ocorri fer-ho en divendres.

Abaixar els preus en un black friday és congruent amb el nom. Sempre que abaixes els preus t’hauries de vestir de negre perquè has d’anar pensant en el teu funeral econòmic. La gent no només compra per preu. Té en compte el preu, sens dubte, però també la marca, les caracterís­tiques del producte (qualitat, disseny, exclusivit­at), de l’entorn comercial (superbotig­a, botiga ubicada en àrea de comerç de prestigi, servei d’entrega, tramesa ràpida, canvi-atenció a les botigues, etcètera). La compra per internet rarament supera el 20% en la major part dels productes, però això no vol dir que el client no hagi passat abans per la botiga o que hi passi amb freqüència però després de veureho i emprovar-s’ho ho compri en línia.

Ens enfrontem a un futur més complex i potser podríem parlar de black years més que de black friday. Però mirem-ho en positiu. Els que aconseguei­xin fer-ho bé, millor que altres a la botiga, i també a internet, s’aniran emportant clients. Altres li donaran la culpa a la marca o al producte i aniran tancant.

Vam viure fa anys un procés en què les empreses de productes de consum, des de pizzes fins a sabates, passant per roba interior, vestits d’home i de dona, cosmètica i fragàncies, i tantíssime­s coses més, lluitaven per aconseguir espais per a les seves botigues, poder oferir moltes franquície­s, i tenir bons magatzems i bona logística per al seu procés intern. Tot això continua vigent però a més hi ha clients que volen accedir a nosaltres en línia i hem de donar-los un tracte especial, que es trobin en una botiga meravellos­a, que experiment­in com emprovar-se el que es pensen comprar, una excel·lent logística, en aquest cas per fer-ho arribar, i si volem fer una oferta especial (per promociona­r una cosa nova o treure’ns saldos que se’ns han quedat fora de temps) tenir l’habilitat d’interessar aquell client que té sobre la seva taula a l’ordinador o a la seva butxaca al mòbil un munt de botigues i centres comercials.

Aquests canvis són urgents. La venda en línia anirà pujant amb l’entrada en l’edat de potencial client de més gent, més ben preparada i amb menys temps per anar de compres. Tot això no és nou, pot ser una mica negre, si és en divendres perquè no ens ho traurem del cap durant el cap de setmana. Però hi ha molta gent que ens pot ajudar, almenys, a tenir aviat un grey friday anant a un gold friday.

Si abaixes preus, hauries de vestir-te de negre i pensar en el teu funeral econòmic

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain