La Vanguardia (Català)

Asabys lidera la ronda més gran en tecnologia mèdica a Anaconda

La firma inverteix 20 milions d’euros amb el Sabadell, Ysios, Innogest i Omega

- ROSA SALVADOR

El fons de capital risc Sabadell Asabys ha liderat una ronda de 20 milions d’euros a Anaconda Biomed, una companyia que ha desenvolup­at un dispositiu mèdic per absorbir els trombes que causen l’ictus que ja s’està provant als hospitals Vall d’Hebron i Bellvitge. La gestora que dirigeix Josep Lluís Sanfeliu lidera amb 5,5 milions d’euros la ronda, la més gran de l’any a Espanya, en la qual també participen Ysios Capital, Banc Sabadell, Innogest (un fons italià) i Omega Funds (EUA / Suïssa), inversors que ja eren accioniste­s de la companyia, així com quinze dels vint treballado­rs de l’empresa. La companyia preveu utilitzar els fons per acabar els assajos clínics i portar el dispositiu al mercat, previsible­ment el 2021.

Anaconda Biomed va ser fundada el 2015 per Ofir Arad, enginyer químic israelià format en l’IQS, i Marc Ribó, neurocirur­già de l’hospital Vall d’Hebron. El seu dispositiu, Ancd Brain, ja està patentat a Europa i als Estats Units, i en procés a Àsia, mentre que fins i tot el procedimen­t està patentat als Estats Units.

Ancd Brain és un catèter que permet “aspirar” el trombe a l’artèria sense trencar-lo i sense deixar fragments en un procés que dura la meitat que els tractament­s actuals, cosa que redueix dràsticame­nt les seqüeles que

La ronda permetrà treure al mercat un dispositiu per curar l’ictus, que ja es prova a Vall d’Hebron

l’accident vascular deixa en el pacient. El catèter actua com un embut o una serp que obre la boca i engoleix el trombe: d’aquí el nom de l’empresa.

François Salmon, conseller delegat d’Anaconda, explica que la firma ja ha iniciat el seu estudi clínic i ha tractat fins al moment 14 pacients (13 a Vall d’Hebron i un a Bellvitge) i preveu arribar als 125, incorporan­t pacients de nous centres com l’hospital Clínic, Can Ruti i l’hospital de Cruces, a Bilbao. La firma preveu presentar els resultats de l’estudi a les autoritats sanitàries europees i nord-americans a final de l’any que ve.

Josep Lluís Sanfeliu, soci fundador d’Asabys, continua amb aquesta inversió la seva relació amb Anaconda, empresa que va presidir fa uns anys com a responsabl­e d’Ysios, que va liderar l’anterior ronda de 15 milions d’euros el 2017. L’empresa, explica Sanfeliu, ja ha invertit 40 milions d’euros entre fons públics i privats.

La inversió a Anaconda reforça l’orientació d’Asabys cap a la tecnologia mèdica. La firma, que ha captat inversions de més de 60 milions per al seu primer fons que va llançar al març, ha invertit en Psious RV (teràpies mèdiques basades en la realitat virtual), Ona Therapeuti­cs (que desenvolup­a un fàrmac biològic per al tractament del càncer metastàtic) i en HiDoc Technologi­es (impulsora de l’aplicació de salut digital Cara Care).

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Clara Compás, François Salmon, Josep Lluís Sanfeliu, Sylvain Sachot i Ofir Arad
CÉSAR RANGEL Clara Compás, François Salmon, Josep Lluís Sanfeliu, Sylvain Sachot i Ofir Arad

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain