La Vanguardia (Català)

Proposta perquè les companyies paguin un 60% del cost de la pobresa energètica

- ROSA M. BOSCH

Les companyies d’electricit­at, gas i aigua hauran d’assumir un 60% dels costos de la pobresa energètica si prospera la proposta de conveni acordada per la Generalita­t amb les quatre diputacion­s catalanes, les associacio­ns de municipis, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, la Taula del Tercer Sector Social i l’Aliança contra la

Pobresa Energètica. L’acord, presentat ahir al Palau de la Generalita­t després d’una reunió en què també va participar el president Quim Torra, haurà ara de plantejar-se i negociar-se amb les empreses subministr­adores perquè pugui ser una realitat.

Endesa, que a l’agost va advertir 400 ajuntament­s que, si no pagaven les factures correspone­nts als impagament­s de famílies vulnerable­s, els tallaria el subministr­ament, va refusar comentar el pla fins que rebin una comunicaci­ó formal en aquest sentit, va informar un portaveu.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va explicar els detalls de l’aliança entre les diferents administra­cions per protegir les persones que els serveis socials considerin que estan en risc d’exclusió social, tal com estableix la llei 24/2015 en l’àmbit de la pobresa energètica. D’una banda, el conveni fixa que les subministr­adores assumeixin un 60% dels impagament­s i que el 40% restant l’assumeixin les administra­cions (50% la Generalita­t i el mateix percentatg­e els ens locals). A través d’un fons d’atenció solidària es farien les transferèn­cies econòmique­s als ajuntament­s per ajudar famílies vulnerable­s.

Cal recordar que el 2017 els intents de la Generalita­t de segellar un pacte amb les empreses i complir el que estableix la llei 24/2015 van fracassar. Llavors es plantejava que les administra­cions assumirien un 50% dels costos, i les subministr­adores, el mateix percentatg­e.

També es posa èmfasi que les companyies, abans d’interrompr­e el subministr­ament de qualsevol veí, s’han de dirigir als serveis socials dels ajuntament­s per verificar si la persona en qüestió està, o no, en risc d’exclusió.

D’altra banda, el document consensuat ahir estableix que siguin les empreses les que assumeixin la totalitat del deute acumulat per les persones considerad­es vulnerable­s pels serveis socials, fins que es firmi el conveni.

Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, va recordar que “el deute reclamat per Endesa a unes 25.000 famílies ascendia

El conveni planteja que les elèctrique­s paguin la totalitat del deute acumulat per les persones vulnerable­s

fins al 31 de juliol a 21 milions d’euros”. Cal apuntar que Aigües de Barcelona va condonar l’any passat els rebuts pendents de cobrament a les persones de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona declarades en situació de vulnerabil­itat per part dels serveis socials.

“És clau llançar un missatge molt clar a les empreses que tenen beneficis multimilio­naris que s’han de correspons­abilitzar pel que fa a la pobresa energètica; no acceptarem cap rebaixa”, va subratllar Laura Pérez, regidora de Drets Socials i Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona. També va indicar que Endesa va instar al pagament de 2,9 milions d’euros pels rebuts impagats de 3.790 famílies a la capital catalana.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, va considerar que “aquest és un primer pas per defensar el dret de les persones” i va afirmar que un 10% de la població catalana està en situació de pobresa energètica.

La taula de treball que ha creat aquesta proposta va començar a reunir-se al setembre, després que Endesa remetés a l’agost la carta als ajuntament­s per avisar que tallaria el subministr­ament als ciutadans amb rebuts pendents. Campuzano va lamentar que els ritmes de les administra­cions siguin tan lents, ja que s’ha trigat quatre mesos a elaborar un esbós de conveni. Així mateix, va remarcar que l’Aliança vetllarà perquè el document sigui firmat per la Generalita­t i les subministr­adores sense cap canvi, sense fer cap concessió a les elèctrique­s.

 ?? PAU VENTEO / EP ?? Un moment de la reunió d’ahir amb el president Torra
PAU VENTEO / EP Un moment de la reunió d’ahir amb el president Torra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain