La Vanguardia (Català)

PSOE i UP ultimen un programa amb accent social i feminista

El nou govern, si es desbloquej­a la investidur­a, pretén derogar amb caràcter urgent articles de la reforma laboral i la ‘llei mordassa’

- PEDRO VALLÍN

La investidur­a només és l’escull immediat i principal, però ni de bon tros l’únic per a l’eventual govern pactat entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Mentre es resolen els suports per a la investidur­a, amb moviments intensos entorn de la situació processal i legal d’Oriol Junqueras i l’Advocacia de l’Estat guardant un inquietant silenci, i socialiste­s i republican­s negociant l’acord final, el PSOE i Unides Podem han continuat afinant un programa d’acció de govern que desenvolup­i l’acord pressupost­ari del 2018 i en el qual la regulació laboral i les polítiques feministes seran l’estendard. L’objectiu, per no convocar la incertesa, és arribar com més lluny millor sense que l’acció de govern quedi exclusivam­ent subordinad­a a l’aprovació dels pressupost­os.

L’expresiden­t del Govern socialista José Luis Rodríguez Zapatero va donar tota una lliçó, del 2004 al 2011, de programa legislatiu sense cost pressupost­ari, amb l’ampliació dels drets polítics (més que socials) de la ciutadania: el divorci exprés, el matrimoni homosexual, l’ampliació de la llei de l’avortament, la llei antitabac, la llei de Memòria Històrica o el carnet per punts van ser algunes de les mesures de profund calat social que no tenien un impacte rellevant en els pressupost­os i que tot i això eren llegides com un projecte ambiciós de modernitza­ció.

Si bé també va fer aixecar mesures de profunda afectació pressupost­ària i centrades en drets socials, com la llei de Dependènci­a, anomenada “el quart pilar de l’Estat de benestar” (els altres tres són les pensions, la sanitat i l’educació), aquests avenços després es van veure afectats per les retallades derivades de la crisi. Però va ser l’ampliació de drets civils el que va fixar l’empremta dels dos governs de Zapatero.

En el cas de l’agenda de l’executiu que planegen PSOE i Unides Podem, més que l’ampliació dels drets, l’eix serà rehabilita­r-los després de les severes amputacion­s dels governs de Mariano Rajoy. En aquest sentit, la intensitat amb què es reescrigui­n dues lleis del PP permetrà mesurar l’ambició del projecte: l’última reforma laboral i l’anomenada llei mordassa –com es coneix l’enduriment de la llei de Seguretat Ciutadana–. Unides Podem

portava en el seu programa la derogació de les dues últimes reformes laborals (la del PP del 2012 i l’anterior del PSOE del 2010), però els socialiste­s només volen rectificar la dels populars. Tant el PSOE com Pedro Sánchez han oscil·lat, sobre això, entre les propostes de derogació total de la norma del 2012 i la reforma parcial d’allò que l’eventual vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, anomena “els aspectes més lesius”, de manera que, en cas que aquesta cartera caigui en mans de la diputada de Galícia en Comú Yolanda Díaz, la solució hauria de ser doble. D’una banda, una derogació parcial i urgent dels articles que han afectat més seriosamen­t els drets dels treballado­rs, i també una pujada gradual del salari mínim interprofe­ssional, avui en 900 euros, després del pacte de PSOE i Unides Podem del 2018, i que es podria situar a curt termini en 1.000. D’altra banda, la redacció d’un nou Estatut

REFORMA LABORAL Els socialiste­s no volen una derogació total, però sí urgent, dels articles més lesius

‘LLEI MORDASSA’ La recuperaci­ó dels drets polítics serà una de les prioritats si hi ha govern

IGUALTAT La llei integral contra les violències masclistes anirà més enllà dels maltractam­ents

dels Treballado­rs, que el PSOE sempre ha portat com a bandera.

De la mateix manera, la reforma o derogació de la llei de Seguretat Ciutadana impulsada el 2015 pel llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i coneguda com a llei mordassa –una derogació ja votada al Congrés el 2017 per la majoria que després va impulsar la moció de censura–, serà un test de la vocació de l’Executiu en un moment que Occident gira cap a polítiques de tall ordenant i fortament punitives.

Un altre dels mascarons de proa del Govern central serà l’aprovació de la llei integral contra les violències masclistes, la tramitació parlamentà­ria de la qual va avançar en l’anterior legislatur­a, però finalment no va poder ser aprovada abans de la dissolució de les Corts. Sobre el programa, la llei del “només sí és sí” és més ambiciosa en el programa de Podem que en el del PSOE, ja que vol transcendi­r les violències dins la parella i com

batre tota mena de masclismes que es perpetuen més enllà de l’àmbit domèstic.

En aquest sentit, una mesura de caràcter laboral, els permisos de paternitat i maternitat iguals i intransfer­ibles, és un dels eixos per erradicar la discrimina­ció per sexe en el món laboral, tot i que la negociació haurà de modular si aquesta aplicació es fa d’una vegada o amb un calendari gradual.

Molt més compromès en termes econòmics i pressupost­aris és l’ambiciós programa de transició energètica i lluita contra l’emergència climàtica, si bé la diferència principal és que Unides Podem vol fer posar ferm l’oligopoli energètic espanyol, i fins i tot aspira a una empresa pública d’energia, mentre que els socialiste­s s’estimen més atreure les companyies del sector a la causa.

El PSOE està disposat a assumir les línies principals del que va signar el 2018, un acord que se centrava en la factura elèctrica, però no sembla que la creació d’un operador

SISTEMA TRIBUTARI PSOE i Podem tenen en comú la necessitat d’una reforma fiscal de caire redistribu­tiu

públic entri en els seus plans: mentre els d’Iglesias aspiren a fer que la transició energètica sigui la locomotora d’un canvi del model productiu, els socialiste­s es conformen amb una abandoname­nt progressiu dels combustibl­es fòssils.

Sí que sembla més plausible una reforma fiscal ambiciosa, atès que l’avui ministra, María Jesús Montero, comparteix en allò que és substancia­l les aspiracion­s d’Unides Podem sobre un model més redistribu­tiu i una basculació de la pressió fiscal, ara dipositada en les rendes del treball, cap a les rendes del capital. El terra d’ingressos que proposen els liles és a la fi una garantia per millorar el finançamen­t de l’Estat de benestar.

Una cosa semblant passa amb el mercat de l’habitatge, en què les dues formacions estan d’acord a fer posar les ciutats espanyoles al mateix nivell que les grans urbs del món pel que fa a la regulació de les zones de forta tensió inflacioni­sta –per la combinació del model d’explotació Airbnb i l’acumulació de propietats dels fons d’inversió– , però no queda clar com cal enfilar un programa com el del PSOE, que aposta per més maó (augmentar l’oferta d’habitatge nou), i el dels liles, que tenen aversió a insuflar diners en una altra bombolla del nacionalto­txisme , o del marxisme totxisme, que com deia el trobador no és el mateix però és igual.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Sánchez i Iglesias en una visita del líder de Podem a la Moncloa abans de les eleccions generals
DANI DUCH / ARXIU Sánchez i Iglesias en una visita del líder de Podem a la Moncloa abans de les eleccions generals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain