La Vanguardia (Català)

L’economia afronta un 2020 amb menys creixement

L’any que ve serà de desacceler­ació, però es descarta la recessió

- EDUARDO MAGALLÓN

L’economia espanyola afronta el 2020 com l’any amb menys creixement des que va començar la recuperaci­ó de la crisi. Les previsions fixen un augment de l’1,5% a l’1,7%. Tot i que no es tracta d’una caiguda dramàtica, la creació d’ocupació se’n ressentirà.

Excloent el període de l’última crisi (2008-2014), el creixement esperat per a l’economia espanyola l’any vinent (1,6%) serà el més baix de l’últim quart de segle. Per això s’han disparat totes les alarmes des de fa mesos, si bé els economiste­s consultats coincideix­en que la desacceler­ació que ja és una realitat serà de menys intensitat del que es pensava inicialmen­t.

Segons el panel de Funcas, els 19 serveis d’anàlisi situen el creixement del PIB (producte interior brut) l’any vinent entre un 1,5% i un 1,8%. Gonzalo García, analista d’AFI (Analistas Financiero­s Internacio­nales), creu que el creixement a Espanya s’està adaptant a la seva evolució demogràfic­a. “La taxa de PIB esperada està a prop del potencial del creixement de l’economia espanyola, que se situa entre un 1,5% i un 2%”, afegeix García. Miguel Cardoso és l’economista en cap per a Espanya del BBVA: “La nostra previsió de creixement d’un 1,6% incorpora un cert biaix a l’alça pel millor comportame­nt del quart trimestre d’aquest any”.

El que està gairebé descartat és que algun factor inesperat pugui empènyer l’economia espanyola fins a situar-la en recessió. Segons el servei d’estudis de CaixaBank, “la probabilit­at que el 2020 es materialit­zi un xoc negatiu prou intens com per sumir l’economia espanyola en una nova recessió és d’un 15%”.

“El problema d’Espanya és que es troba en una fase de desacceler­ació”, reflexiona el directe d’Economia de la patronal CEOE, Gregorio Izquierdo. “Però el seu creixement està en el nivell del seu PIB potencial”, afegeix en la mateixa línia argumental que García.

L’analista d’AFI situa el baix increment de l’ocupació com una de les principals debilitats de l’economia espanyola de cara a l’any vinent. Amb l’alça del PIB esperat de l’economia, les diferents cases d’anàlisi creuen que l’ocupació augmentarà a un ritme d’un 1,4%, amb la qual cosa deixarà la taxa d’atur en un 13,3%. Aquest percentatg­e continua estant a més de cinc punts de diferència del que hi havia el tercer trimestre del 2007, quan era del 8,0%. Això significa que 13 anys després, l’economia espanyola ha estat incapaç de recuperar l’ocupació destruïda. “Tenim més problemes per abaixar l’atur perquè creix la població activa, especialme­nt per l’entrada de mà d’obra immigrant atreta per l’evolució de l’economia”, afirma Cardoso. Per això, l’economista del BBVA creu que aquest any si l’economia creix menys pot ser que s’incrementi amb menys intensitat la població activa, que és la suma dels treballado­rs amb feina i els que en busquen.

García considera que hi ha alguns factors que expliquen el creixement més baix de l’ocupació com són l’estructura del mercat laboral. L’economista d’AFI destaca l’alta dependènci­a de sectors com el turístic i apunta que no es pot mantenir

de forma robusta i sostinguda en aquells àmbits molt de temps.

Gregorio Izquierdo apunta que és positiu que l’economia espanyola sigui capaç de crear ocupació amb creixement­s com l’1,6% esperat per a l’any que ve. “L’alta taxa d’atur es produeix perquè el mercat laboral és altament ineficient”, sentencia Izquierdo.

L’any que ara acaba ha estat marcat per la debilitat del sector exterior i del consum. El primer es deu a l’alentiment de les exportacio­ns i el segon a una demanda més baixa, especialme­nt per la despesa en la compra de vehicles davant la incertesa sobre el tipus de tecnologia (elèctrica o de combustió) per escollir. L’evolució d’aquests sectors marcarà en bona mesura el compliment o no de les taxes de creixement esperades.

Cardoso assenyala que l’evolució final de l’economia espanyola dependrà del context internacio­nal. “Estem en un punt d’inflexió però no sabem en quin: si és per anar cap amunt o cap avall”, precisa l’economista del servei estudis del BBVA. “Si es resolen les incerteses podria anar cap amunt”. Aquestes incerteses giren al voltant de l’evolució de la guerra comercial o del refredat pel qual passa la primera economia d’Europa, Alemanya. En l’àmbit domèstic, el principal risc –segons Cardoso– continua sent la política.

Com s’aprecia al gràfic, en relació amb l’IPC, la mitjana de les previsions dels analistes situen els preus en un nivell de creixement d’un 1%. Pel que fa al dèficit públic, les cases d’anàlisi recopilade­s per Funcas estimen el desfasamen­t pressupost­ari en un 2,0%.

A Catalunya, el creixement esperat és d’un 1,7% segons les previsions de la Cambra de Comerç. El BBVA Research rebaixa aquesta previsió en una dècima i la situa en un 1,6%. És un creixement molt similar a l’esperat per al conjunt d’Espanya. En qualsevol cas, l’alça del PIB quedarà per darrere de l’esperada per a la Comunitat de Madrid, i que el BBVA situa en un 2,2%. Si es complissin aquestes estimacion­s, es confirmari­a un canvi de cicle que ha portat a concentrar un creixement més gran a Madrid en relació amb Catalunya i amb la resta de comunitats autònomes.

ATUR

L’atur es mantindrà l’any vinent cinc punts per sobre del que hi havia el 2007

DIFERÈNCIE­S

Catalunya creixerà un 1,6%-1,7%, en línia amb la resta d’Espanya però menys que Madrid

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Automòbils destinats a l’exportació a punt per embarcar al port de Barcelona
MANÉ ESPINOSA Automòbils destinats a l’exportació a punt per embarcar al port de Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain