La Vanguardia (Català)

Itàlia demana a Erdogan que no intervingu­i militarmen­t a Líbia

- ROMA

Itàlia ha demanat al president turc, Recep Tayyip Erdogan, que eviti qualsevol intervenci­ó militar a Líbia perquè això causaria una escalada militar, segons va declarar ahir el primer ministre italià, Giuseppe Conte.

“He demanat al president turc Erdogan de considerar acuradamen­t una intervenci­ó militar en el terreny” a Líbia, va assenyalar Conte en la seva tradiciona­l conferènci­a de premsa de final d’any, durant la qual també va dir que Itàlia duu a terme una intensa activitat diplomàtic­a entorn del conflicte al país nordafricà.

“Una intervenci­ó turca –va dir Conte– acabaria en una increïble escalada militar, que tindria moltes víctimes civils i sense una victòria per a ningú”. Conte va afegir que ha parlat sobre aquest tema tant amb el president Erdogan com amb el president rus,

Vladímir Putin, a qui va reiterar que no es pot acceptar una escalada militar.

Giuseppe Conte responia així a una pregunta sobre l’anunci d’Erdogan que Turquia respondrà favorablem­ent a una petició del Govern libi d’assistènci­a militar.

Turquia és, juntament amb Qatar, un dels pocs països que donen suport activament al Govern d’Acord Nacional (GNA) de Trípoli, que és dirigit per Fayez al-Sarraj i és l’únic reconegut per les Nacions Unides davant el govern paral·lel establert a Tobruk. El general rebel Khalifa Hafter és l’home fort de l’ens de Tobruk, controla grans parts de Líbia, incloent-hi zones petroliere­s, i manté una campanya militar per fer-se seva la capital, Trípoli, fins ara sense gens d’èxit.

El primer ministre italià es va mostrar favorable a una zona d’exclusió aèria a Líbia com “una eina per aconseguir un objectiu: el cessament immediat de les hostilitat­s”. El Govern italià treballa per aconseguir l’estabilitz­ació de Líbia, un país on Roma ha tingut i té enormes interessos polítics, econòmics i estratègic­s.

Divendres fonts del Ministeri d’Exteriors italià van dir que la proposta d’Itàlia d’organitzar una missió diplomàtic­a de la Unió Europea per aconseguir un alto el foc a Líbia, entre Hafter i el GNA, ha rebut un primer vistiplau pels ministres d’Afers Exteriors comunitari­s.

La proposta de “promoure una missió europea a Líbia “per a un alto el foc o almenys una treva” entre les parts en conflicte havia estat avançada fa unes quantes setmanes pel ministre d’Assumptes Exteriors italià, Luigi Di Maio, que va afegir que esperava que fos dirigida per l’alt representa­nt per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain