La Vanguardia (Català)

El món que ha vist ‘La Vanguardia’

Els correspons­als i enviats especials del diari han abordat el 2019 des de mig centenar de països

- XAVIER MAS DE XAXÀS

La Vanguardia ha vist el 2019 com un altre any de transició cap a una era encara per definir però que estarà marcada per l’emergència climàtica, la supremacia tecnològic­a, la desigualta­t i les seves conseqüent­s crisis socials i migratòrie­s. Amb aquests elements emergeix un nou ordre mundial que qüestiona el multilater­alisme i les democràcie­s liberals. El 2019 ha consolidat nacionalis­mes i populismes al Brasil, l’Índia, Rússia, Turquia, els Estats Units, la Gran Bretanya, Itàlia, Hongria, Polònia i la Xina.

Els correspons­als i enviats especials de La Vanguardia han visitat mig centenar de països per abordar aquests moviments des de l’actualitat més immediata. Els hem demanat que facin una selecció de les informacio­ns més rellevants, que podeu consultar en la versió digital d’aquest diari. Algunes responen a notícies destacades de l’any però altres han estat triades pel repte que van suposar. No sempre els titulars més populars acaben sent els més rellevants a llarg termini.

El ritme accelerat de la informació i el cicle ininterrom­put de notícies obliga els periodiste­s a una producció que sovint prioritza el contingut curt en detriment del gran reportatge i la investigac­ió. La selecció dels nostres correspons­als i enviats especials sorprèn, tot i això, per l’aposta que aquest diari continua fent per la crònica i el contingut original.

Les revoltes socials a Euràsia i Amèrica han estat el gran fenomen de l’any. Poblacions indignades per la corrupció política, l’autoritari­sme i les receptes econòmique­s neoliberal­s han sortit al carrer i han donat molta feina a Ismael Arana a Hong Kong, Eusebi Val a França, Catalina Gómez Ángel a l’Iran i l’Iraq, Robert Mur a l’Argentina i Andy Robinson a Xile, Bolívia, l’Equador i altres països d’Amèrica Llatina. Les migracions de l’Amèrica Central als Estats Units han estat un tema polític destacat arran de l’estricta política antimigrat­òria de la Casa Blanca, com han informat Beatriz Navarro des de Washington i Francesc Peirón des de Nova York.

Les migracions al Mediterran­i les hem cobert bàsicament des de Roma, a través d’Anna Buj, amb la bona notícia que aquest any hi haurà menys morts que el 2018, i la dolenta que, malgrat tot, seran masses: almenys 1.246.

La migració clandestin­a és el taló d’Aquil·les de la UE, com ha informat Jaume Masdeu des de Brussel·les, i ha donat ales als populismes d’extrema dreta a Itàlia, Polònia, Hongria, Alemanya i Turquia, com han recollit, Anna Buj, María-Paz López des de Berlín, Maciej Stasinski des de Varsòvia i Jordi Joan Baños des d’Istanbul.

Rafael Ramos ha creuat el Regne Unit i Irlanda exposant els estralls del Brexit. Ha sobreviscu­t al marasme parlamenta­ri i a la pitjor campanya electoral que es recorda, la que fa unes setmanes va encimbella­r Boris Johnson.

Gonzalo Aragonés, correspons­al a Moscou, ha vist com aquest estiu els joves perdien la por i criticaven el president Putin. Un coratge semblant ha observat Catalina Gómez Ángel a Teheran i, especialme­nt, Ismael Arana a Hong Kong.

Xavier Aldekoa s’ha jugat la pell per informar-nos dels nens soldats a la República Democràtic­a del Congo i ha publicat testimonis de primera mà dels grans reptes a què s’enfronten els africans normals del carrer.

Els uigurs, la minoria musulmana de la Xina, no ho tenen gaire millor. Estan sotmesos a una vigilància que aquest correspons­al va poder comprovar a Kashgar i que és un avançament de la manera com els règims més autoritari­s faran servir la tecnologia contra la dissidènci­a interna.

Gràcies a aquest esforç col·lectiu, el món ens és avui una mica més assequible, si bé els seus problemes encara semblen insuperabl­es.

Revoltes socials i polítiques des de Hong Kong fins a Santiago de Xile i un mur contra la migració

 ?? CLAUDIO REYES / AFP ?? Un manifestan­t xilè contingut per un canó d’aigua de la policia
CLAUDIO REYES / AFP Un manifestan­t xilè contingut per un canó d’aigua de la policia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain