La Vanguardia (Català)

Les sortides del laberint català

Les opcions amb majoria a tot Espanya són la transferèn­cia d’impostos i la fixació de competènci­es, segons el CEO

- CARLES CASTRO LAURA ARAGÓ

El laberint català té algunes portes de sortida encara que no s’apreciïn a simple vista. L’enquesta sobre el debat territoria­l a Espanya, que va dur a terme el CEO la tardor passada, revela diversos punts de coincidènc­ia col·lectiva dins l’enorme mar de discrepànc­ies que ha acabat per cegar qualsevol via d’escapada. I entre aquests possibles cercles de consens apareixen els relatius a tres dilemes d’un impacte notable. El primer seria la resposta institucio­nal al conflicte polític entre una part de Catalunya i la resta d’Espanya, i que registra una majoria clara a favor del diàleg. El segon seria el suport majoritari a un finançamen­t autonòmic en què les comunitats recaptessi­n tots els impostos. I el tercer seria la fixació a la Carta Magna de les respective­s competènci­es estatals i autonòmiqu­es, per reduir els litigis.

Per descomptat, hi ha altres opcions que podrien resoldre el conflicte català, però que no susciten el consens necessari, ni a Catalunya ni a Espanya. És el cas, per exemple, d’una reforma constituci­onal per ampliar l’autogovern. Però també reflecteix­en divisió el reconeixem­ent estatal de les llengües oficials autonòmiqu­es o la inclusió en el text constituci­onal del dret d’autodeterm­inació (vegeu el gràfic).

Pel que fa a les sortides que sí que tenen un suport significat­iu, l’aposta pel diàleg dins de la Constituci­ó suscita un suport que s’acosta a un 50% dels enquestats en el conjunt d’Espanya i que arribaria gairebé a un 70% si s’hi afegeix el contingent dels que el defensen sense cap tipus de limitació. I el més important és que la via de la negociació en les seves dues variants tindria el suport d’un 75% dels votants del PSOE, d’un 48% dels del Partit Popular, d’un 91% dels d’Unides Podem, d’un 66% dels de Ciutadans, i fins i tot d’un 29% dels de Vox.

Això sí, a Catalunya emergeix una ajustada divisió entre els qui aspiren a un diàleg sense límits (42%) i els qui el defensen dins de la Constituci­ó (38%). I aquesta fissura s’estén als actors polítics que haurien de negociar, ja que menys d’un 15% dels votants de les forces sobiranist­es (ERC i JxCat) acceptarie­n un diàleg limitat per les normes constituci­onals (i una quarta part d’aquests és fins i tot partidària d’insistir en la via unilateral).

Tot i això, en l’ampli temari d’un hipotètic diàleg apareixen dues sortides que susciten un consens inèdit. La primera és la relativa al sistema de finançamen­t autonòmic. Segons l’enquesta del CEO, un 56% dels espanyols donarien suport a un model en què les autonomies recaptarie­n els impostos i després en transferir­ien a l’Estat central una part per cobrir les despeses comunes i un fons de solidarita­t interterri­torial. Aquest model evocaria el concert basc, però també encaixa en el sistema federal alemany, on els lands fan la recaptació fiscal.

La virtualita­t d’aquesta fórmula és que tindria un suport pràcticame­nt transversa­l. Per exemple, donaria suport a aquest model un 61% dels votants del PSOE; un 50% dels del PP; gairebé un 68% dels de Podem; un 53% dels de Ciutadans, i fins i tot un 43% dels de Vox (a més de gairebé un 70% dels d’Esquerra i JxCat).

L’altre terreny de coincidènc­ies –encara que menys factible quan es passés a la lletra petita– seria la fixació en la Carta Magna de les competènci­es de l’Estat i les autonomies. Aquesta clarificac­ió tindria el suport d’un 70% dels catalans i d’una taxa similar del conjunt dels espanyols, així com d’una majoria dels electors de tots els partits.

Finalment, en cas que se celebrés un referèndum legal, un 53% dels espanyols (contra un 40%) respectari­en el resultat si una majoria clara dels catalans optessin per la independèn­cia (tot i que l’electorat conservado­r no ho acceptaria).

El diàleg dins de la Carta Magna té el suport del conjunt d’Espanya, però suscita divisió a Catalunya

 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain