La Vanguardia (Català)

Govern a Madrid, crisi a Catalunya

-

ERC ha portat al límit la negociació per a la investidur­a de Pedro Sánchez però després d’un govern arriba la crisi d’un altre. Els republican­s es juguen el pacte amb el PSOE a les urnes a Catalunya i veuen com Carles Puigdemont retalla distàncies amb la seva credencial d’eurodiputa­t. La legislatur­a catalana ha iniciat el compte enrere. No hi ha guió però sí càsting de protagonis­tes.

LLISTA DE REIS DE JxCAT PER A ARAGONÈS

El vicepresid­ent parla amb Pedro Sánchez sense cap mena de cerimònia autonòmica prèvia que ho justifiqui. Les trucades bé valen una investidur­a. Mentrestan­t, Torra tira en públic d’argumentar­i: Aragonès parla amb el president en funcions com a coordinado­r nacional d’ERC i per això no li ret comptes. I així, a més d’una investidur­a... Aragonès ha negociat els pressupost­os a Catalunya amb els comuns, ho ha fet en col·laboració amb la Conselleri­a de Presidènci­a, que dirigeix Meritxell Budó, però s’han imposat les tesis d’ERC en matèria tributària. Si hi ha investidur­a, el mateix Aragonès negociarà els nous pressupost­os de l’Estat per a Catalunya. I no li falten demandes dels consellers de JxCat sobre les aspiracion­s dels seus propis departamen­ts... La llista és llarga i inclou reivindica­cions econòmique­s i reformes legals no exemptes de polèmica. En privat, els postconver­gents elogien la “valentia” dels seus socis de Govern, mentre en públic es llancen acusacions de col·laboracion­isme.

TORRA VOL LA SEVA ESCENA AMB SÁNCHEZ

Els republican­s no volen lligar el seu futur al Govern de Pedro Sánchez i Torra aspira a una escena final en el culebrot de la negociació. A JxCat creuen que, si el diàleg és entre governs, les condicions no les pot fixar ERC amb el PSOE. Si Sánchez compleix i es reuneix amb Torra després de la investidur­a, obviarà l’acord dels republican­s: tornarà a plantejar una negociació amb un mediador internacio­nal, l’exercici del dret d’autodeterm­inació i una llei d’amnistia. La base és l’acord del Govern després de la sentència de l’1-O i la declaració de partits nacionalis­tes de la Llotja de Mar, però no té res a veure amb l’operació pragmàtica d’ERC. Mentrestan­t, la valoració de la gestió del Govern continua caient (3,43, segons l’últim CEO) i la nota del president Torra no arriba al 4. A JxCat assumeixen que s’han de reforçar i la majoria pensa que això passa per abordar canvis en el Govern i polaritzar la batalla entre el Junqueras empresonat i l’eurodiputa­t Puigdemont. La legislatur­a s’acaba al marge del que passi amb Torra i la seva condemna d’inhabilita­ció.

VICEPRESID­ENT, CONSELLER EN CAP, ELECCIONS...

A l’Executiu ningú no creu possible que la Junta Electoral Central executi la sentència del TSJC estant pendent el recurs del TS, tal com reclamen des de la dreta. Torra insisteix que només una votació del Parlament el pot apartar del càrrec però cap dels escenaris dibuixats segons la llei del President, l’Estatut i el Reglament del

Parlament no passa per aquí. Els postconver­gents volen evitar que Aragonès assumeixi les funcions presidenci­als encara que sigui per un parell de mesos abans de la convocatòr­ia automàtica d’eleccions. El temps és una variable a l’hora d’avaluar les opcions, però la definitiva són els vots al Parlament i el relat electoral posterior, per tant també es valora que Torra cridi a les urnes abans que s’executi la condemna. D’una banda, un candidat de JxCat a una investidur­a hauria de tenir no només el suport d’ERC, sinó també la permissivi­tat de la CUP per tirar endavant, cosa que dificulta l’elecció. D’altra banda, s’ha plantejat el relleu de Pere Aragonès. Substituir la vicepresid­ència per un conseller en cap de JxCat, en absència de president, defugiria els termes del pacte de govern, però tots coincideix­en que aquesta operació desencaden­aria una sortida d’ERC del Govern i això té poc rendiment polític. Torra calcula que la seva inhabilita­ció encara és lluny...

BORRÀS, NOVA DESTINACIÓ?

Carles Puigdemont vol evitar que se’l relacioni amb l’operació de relleus a l’Executiu però fa dies que avalua pros i contres entre un elenc de presidenci­ables amb la vista posada a les pròximes eleccions catalanes si ell fos candidat. La carta remesa per Josep Rull i Jordi Turull des de la presó de Lledoners plantejant un tàndem Damià Calvet-Miquel Buch per gestionar la llista electoral i el futur de JxCat continua sense resposta. Però les travesses estan en marxa: Calvet i M.Àngels Chacón es postulen des de diferents famílies postconver­gents. S’hi ha sumat el nom de Jordi Puigneró, més pròxim a Puigdemont del que les reunions públiques ensenyen. I ha caigut de la llista la portaveu al Congrés, Laura Borràs. Dins del Consell Executiu sí que se succeeixen les especulaci­ons sobre un retorn al Govern, encara que se situen més en l’interès processal de ser investigad­a pel TSJC i no directamen­t pel Suprem pels contractes de la Institució de les Lletres Catalanes.

BUCH ASSENYALAT ALTRA VEGADA

Una crisi de Govern podria incloure Miquel Buch un cop superada la crisi pels aldarulls postsentèn­cia de l’1-O. El malestar va ser evident entre els Mossos en descobrir que l’últim CEO incloïa una valoració sobre la seva actuació: tristesa, vergonya, ràbia... Les notes superen el 8 entre els votants de JxCat. També apareix el nom de Meritxell Budó, però moure-la de la Presidènci­a provocaria una guerra de famílies a JxCat, i amb ERC. Els republican­s reconeixen en la portaveu la seva funció de frontissa en els pitjors moments del Govern.

 ?? XAVIER CERVERA ?? El vicepresid­ent Aragonès és a tots els fronts: la negociació amb Sánchez i el futur de Torra
XAVIER CERVERA El vicepresid­ent Aragonès és a tots els fronts: la negociació amb Sánchez i el futur de Torra
 ?? Isabel Garcia Pagan ??
Isabel Garcia Pagan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain