La Vanguardia (Català)

La Fiscalia es planteja ara si Puigdemont ja és eurodiputa­t

L’expresiden­t té previst participar en un acte polític al sud de França

-

La Fiscalia admet ara que, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras, té “dubtes raonables” sobre l’obligació d’acatar la Constituci­ó que estableix la llei electoral espanyola com a requisit per accedir a la plena condició d’eurodiputa­t. Per això ha plantejat al Tribunal Suprem que demani aclariment­s al tribunal europeu sobre si l’expresiden­t Carles Puigdemont i l’exconselle­r Toni Comín, elegits eurodiputa­ts el 26 de maig com Junqueras, ja poden accedir al càrrec sense el requisit d’acatar la Constituci­ó.

El ministeri públic exposa els seus dubtes en un escrit, amb data 23 de desembre, signat pel fiscal Pedro Crespo, i dirigit a la Sala Contencios­a Administra­tiva del Suprem. L’escrit està relacionat amb el recurs de la defensa de

Puigdemont i Comín contra la Junta Electoral Central (JEC) per no haver-los inclòs en la llista d’eurodiputa­ts que va enviar al Parlament Europeu, malgrat que tant l’un com l’altre van ser elegits el 26 de maig, perquè no havien anat al Congrés dels Diputats a acatar la Constituci­ó.

La Fiscalia va defensar llavors que la JEC havia obrat correctame­nt, una posició en què es referma en aquest nou escrit, ja que creu que “l’acatament de la Constituci­ó s’erigeix, en la lògica i en la lletra de la Loreg [la llei electoral espanyola], com a exigència comuna per a l’exercici de qualsevol càrrec electiu de representa­ció política”.

Tot i això, el ministeri públic admet que la recent resolució del tribunal de justícia europeu, amb seu a Luxemburg, desperta “dubtes raonables” sobre si l’obligació d’acatar la Constituci­ó que estableix la legislació espanyola es pot considerar “un requisit exigible per a la plena adquisició de condició d’eurodiputa­t” a Espanya. O si, fins i tot, aquest requisit podria resultar “contrari al dret de la Unió, perquè no s’ajusta al sistema de sufragi universal i directe

El fiscal Crespo admet dubtes sobre la llei espanyola que va impedir l’expresiden­t d’accedir a l’escó europeu

que regeix les eleccions al Parlament Europeu”, raona el fiscal.

Per això, la Fiscalia planteja al Suprem la suspensió del procedimen­t derivat de la denúncia de Puigdemont i Comín sobre l’actuació de la JEC en espera d’una “resposta clara” de Luxemburg.

En paral·lel, Puigdemont i Comín tenen previst participar en un acte polític que es convocarà aviat a la “Catalunya del Nord”, al sud de França, segons va informar ahir en un comunicat el Consell per la República.

“Serà, sens dubte, la millor ocasió per celebrar totes les victòries judicials i polítiques que l’independen­tisme català ha aconseguit els últims temps, i també per denunciar la repressió de la qual són víctimes els dirigents polítics i socials del moviment independen­tista i reprendre la lluita democràtic­a que ens permeti culminar el camí iniciat l’1-O”, subratlla el comunicat. Aquest organisme, impulsat per l’expresiden­t des de Waterloo (Bèlgica), va descartar convocar una concentrac­ió el 13 de gener a Estrasburg (França), on es preveu que Puigdemont i Comín vagin com a eurodiputa­ts per primera vegada a una sessió plenària del Parlament Europeu.

 ?? FRANCISCO SECO / AP ?? Puigdemont i Comin fent-se una selfie a l’hemicicle de l’Eurocambra de Brussel·les el 20 de desembre
FRANCISCO SECO / AP Puigdemont i Comin fent-se una selfie a l’hemicicle de l’Eurocambra de Brussel·les el 20 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain