La Vanguardia (Català)

L’alcalde de Lleó proposa una taula de diàleg sobre la secessió regional

- ANXO LUGILDE

Una taula de diàleg i debat per “abordar la qüestió de l’autonomia de la regió lleonesa”. Aquesta és la proposta que va fer ahir l’alcalde de Lleó, el socialista José Antonio Díez, en declaracio­ns als mitjans, després que el seu Ajuntament aprovés divendres una moció per constituir una comunitat segregada de Castella i Lleó amb aquesta província, Zamora i Salamanca. Díez va dir que està obert a altres solucions per respondre al greuge que creu que pateix Lleó, que el 1977 era la província més poblada de la regió mentre que avui aquesta posició l’ocupa la capital, Valladolid.

En un moment que el PSOE i ERC negocien la creació d’un òrgan de diàleg entre el Govern i la Generalita­t per intentar encarrilar el conflicte català, la taula proposada per Díez intensific­a els paral·lelismes entre la reivindica­ció lleonesa i el procés, tot i que es tracta de qüestions de contingut i escala diferents. De fet, PSOE, Podem i Unió del Poble Lleonès (UPL), els partits que van donar suport a la moció, insisteixe­n que la seva petició està inclosa en la Constituci­ó.

Per la seva part, el PP va donar suport en tres petits municipis de Lleó a la proposta de crear la nova autonomia juntament amb Zamora

i Salamanca, segons va informar ahir el partit promotor d’aquesta reivindica­ció, UPL, i sense que els populars ho desmentiss­in. Es tracta de tres ajuntament­s en què governa UPL: Cabrillane­s, de 775 habitants, Crémenes, de 544 i Matadeón de los Oteros, de 232 veïns.

Per més testimonia­l que resulti, el vot dels regidors populars contrasta amb la posició contrària del seu partit, fixada divendres a la nit a Twitter pel seu líder, Alfonso Fernández Mañueco, president de la Junta de Castella i Lleó. Va afirmar que “Espanya no es pot permetre les aventures territoria­ls del socialisme” i va assegurar que el seu govern garanteix la “unitat” regional. A més, va criticar la política de “dividir, enfrontar i aixecar fronteres”.

Divendres durant el ple de Lleó el portaveu del PP, l’exalcalde Antonio Silván, va incidir en les contradicc­ions del PSOE destacant que l’actual alcalde, el socialista José Antonio Díez, està “sol”, ja que no té suports a la cúpula del partit.

Segons els mitjans de Lleó, la direcció del PSOE va intentar que l’alcalde ajornés el debat, però Díez va seguir endavant. Tot i que d’entrada en aquest intent d’exercici d’autodeterm­inació autonòmica dins de la Constituci­ó resulta decisiu el paper d’UPL com a frontissa municipal, l’aposta de l’alcalde per liderar la reivindica­ció genera una dinàmica pròpia. Ahir en declaracio­ns al

Via lliure de RAC1, de Xavi Bundó, Díez va dir que Lleó té més a veure amb “Astúries i Galícia que amb Castella”.

 ?? EP ?? José Antonio Díez
EP José Antonio Díez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain