La Vanguardia (Català)

Morin els canelons!

- Joaquín Luna

Apilota passada –i déun’hi-do quin xut– i com que el cos demana guerra, exhorto el lector de Catalunya: a baix els canelons! Menys recrear tradicions i més crear-ne de noves!

Vet aquí una tragèdia nacional: quatre milions de canelons va consumir Catalunya per Sant Esteve.

No m’estranya que el públic del concert del Palau convertís una tradició burgesa d’amics i coneguts en fragors de revolució d’octubre (la russa). Ves a saber els canelons que portaven per càpita!

Això que avui en diem canelons no mereix aquest lloc indiscutib­le en una de les poques taules amb substància de l’any. Llevat, esclar, de les comptades llars on encara queden dones amb paciència i mà de sant, disposades a passar tot el matí del dia 26 elaborant platerades de canelons i una salsa beixamel que tingui gust de beixamel.

Quants d’aquests quatre milions contenien paciència, amor i producte de primera? Suposo que pocs...

Excepte els elaborats per quatre grans cuiners, sovint amb tòfona i preu top, l’apoteosi del caneló és un triomf de la comoditat, de l’esperit de les franquície­s i del panxaconte­ntisme, perquè som davant una carn compacta i sense matisos –fins i tot estiregany­osa–, embolicada amb làmines de pasta industrial i rematada amb una salsa blanquinos­a pròpia de menú d’aerolínia.

Després de l’esplendor del dia de Nadal –dinar de gran densitat culinària i sentimenta­l, Pla dixit–, els canelons de pa sucat amb oli adquirits a la bona de Déu i enfornats en un instant només s’expliquen des d’una sacralitza­ció acrítica de les tradicions –en falten gaires per recuperar?– que tant agrada a Catalunya.

Visca el caneló de les cuineres que s’immolen; mori el caneló cunyadista, anodí i avantatgis­ta.

Servidor advoca per un menú flexible el dia 26 i no pel foment de l’ensopiment i omplir el pap. Que el caneló congelat o sortit d’establimen­ts que ningú no freqüenta la resta de l’any acabi en una taula de dia gran té alguna cosa de misteri.

Desapareix Catalunya si liberalitz­em el menú de Sant Esteve ara que escassegen les cuineres capaces d’emocionar amb un caneló que només existeix en la memòria?

Jo m’he alliberat del caneló de Sant Esteve! Espinacs i un raig d’oli el dia 26 després d’una nit de marxa al Row, acabat de sortir d’un reportatge de The New York Times que els deixa pels núvols.

Menys canelons i més gresca!

L’apoteosi del que encara en diem caneló és un altre èxit del tradiciona­lisme

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain