La Vanguardia (Català)

Política de sobralles

- Glòria Serra

Llegeixo fascinada Tota la veritat. La crònica definitiva dels dies decisius del procés (Ara Llibres), redactada a sis mans per Ferran Casas, Odei A.-Etxearte, Marc Martínez Amat, Roger Mateos, Gerard Pruna i Neus Tomàs. És un thriller autèntic, que no desmereixe­ria gens els grans mestres de la novel·la negra, de Mankell a James, d’Ellroy a Vázquez Montalbán. Com ells, els sis periodiste­s, després de dos anys d’investigac­ió, descriuen un món sòrdid, ple de punyalades per l’esquena, buit de moral, on destaquen, de tant en tant, alguns herois fugaços que defensen breument una posició d’integritat i decència i moren sota l’onada de baixes passions al servei de buscar, aconseguir i mantenir el poder.

El mèrit dels autors ha estat recollir els fets coneguts i afegir-hi les motivacion­s reals al darrere. Tal com passa a l’immortal vodevil Pel davant i pel darrera, de nou a la cartellera de Barcelona. No per coneguda la trama és menys hilarant: una companyia de teatre representa davant el públic una irrellevan­t obra de misteri, però amaga, entre caixes, una batalla d’enveges i baralles plenes de divisme i mesquinesa que podem veure al segon acte fins que, al tercer, obra i realitat col·lisionen en un final caòtic i bufonesc. Podria ser un resum de Tota la veritat si no fos perquè aquest final és molt més fosc i inclou presó i greus condemnes, fugides a l’estranger i l’acceleraci­ó ultradreta­na que ha engreixat Vox fins més enllà dels 50 diputats.

Després de llegir-lo, es fàcil constatar la baixa qualitat de bona part dels dirigents polítics i les seves formacions, espantats davant els canvis socials, incapaços de donar solució a les desigualta­ts provocades per la crisi econòmica i terroritza­ts per la por de perdre el poder, que empenyen els seus electors a una única casella, Catalunya i la seva independèn­cia. Tinc la impressió que ara estem repetint l’escenari descrit pels autors. La formació de nou govern a Espanya depèn de gestualita­ts: el que facin l’Advocacia de l’Estat i el Tribunal Suprem després de la rebregada del TJUE, l’acte de fe que està fent l’oposició de dretes amb l’ajut de la premsa afí a Madrid i la sorda resistènci­a de les formacions independen­tistes que no són ERC que aquest partit ocupi l’escenari central de la política catalana. Tots realitzen política de sobralles: aprofitar i reaprofita­r el procés independen­tista fins que les croquetes ja no tenen gust de res i són una indigesta pasterada de farina mal cuita.

Sis periodiste­s han escrit un autèntic thriller sobre els dies decisius del procés

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain