La Vanguardia (Català)

Com podem evitar que el càncer colorectal faci metàstasi?

- JOSEP CORBELLA

El càncer colorectal, amb 44.000 casos nous i 15.000 morts a l’any, és el més freqüent i el segon més mortal a Espanya. Tot i que els tractament­s actuals frenen la progressió de la malaltia en la majoria de pacients, hi ha un 40% de casos en què el càncer evoluciona cap a la metàstasi. “No entenem bé el procés de formació de metàstasis. Quan l’entenguem podrem millorar les teràpies”, assenyala Eduard Batlle, investigad­or Icrea a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB).

S’ha descobert que, quan les cèl·lules tumorals colonitzen un altre òrgan, creen un entorn que els és favorable. Per fer-ho, recluten cèl·lules sanes de l’organisme, entre les quals destaquen els fibroblast­s, que formen un entramat al voltant del tumor. En el cas del càncer colorectal s’ha observat que els fibroblast­s impedeixen que entrin cèl·lules immunitàri­es per atacar les cèl·lules tumorals. En una investigac­ió publicada l’any passat a Nature, Batlle va demostrar que els tumors responen més bé a la immunoterà­pia si s’inhibeix la funció d’aquests fibroblast­s amb un fàrmac experiment­al, un descobrime­nt que va ser reconegut amb el premi Ciutat de Barcelona 2018 en Ciències de la Vida.

Per anar un pas més enllà, ara Batlle ha iniciat una col·laboració amb el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) per analitzar mostres de tumors colorectal­s amb la nova tècnica de single cell profiling (o caracterit­zació de cèl·lula única). Amb aquesta tècnica és possible aïllar les prop de 20.000 cèl·lules de cada mostra i identifica­r les diferents classes de cèl·lules tumorals, immunitàri­es i fibroblast­s. A més, permet veure quins gens estan actius en cadascuna de les 20.000 cèl·lules i deduir com contribuei­xen a la progressió de la malaltia. Aquest treball es complement­arà amb experiment­s en què es modificara­n genèticame­nt els fibroblast­s perquè emetin llum, cosa que permetrà estudiar com es van incorporan­t a les metàstasis.

“Ens obre una perspectiv­a totalment nova”, destaca Batlle. Amb aquestes tècniques “podem veure què passa als tumors amb un nivell de detall que fa cinc anys era impensable”.

L’objectiu, destaca, és “desenvolup­ar teràpies eficaces per a pacients amb càncer colorectal avançat, que probableme­nt també seran útils per tractar metàstasis d’altres tumors”.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Eduard Batlle
XAVIER CERVERA / ARXIU Eduard Batlle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain