La Vanguardia (Català)

Una allau de terra i roques incomunica el Pallars Sobirà almenys fins avui

- PAU ECHAUZ

Un important desprenime­nt de roques i terra al municipi de Rialp manté tancat l’accés per la C-13 a la part nord del Pallars Sobirà, un contratemp­s que el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat espera solucionar avui a la tarda retirant totes les roques i habilitant les mesures de seguretat que calguin per restablir el trànsit de vehicles.

El desprenime­nt més important va tenir lloc en una zona de la C-13 als afores de Rialp, coneguda com la Moleta de Runí, en direcció a Llavorsí i Esterri d’Àneu. Es tracta d’una carretera crucial per a la comunicaci­ó dels dos Pallars i per a dues estacions d’esquí, Espot i Tavascan. L’estació de Port Ainé té l’accés obert, ja que la cruïlla d’accés a les seves instal·lacions és abans de la zona del desprenime­nt. Els primers desprenime­nts van tenir lloc divendres a la tarda, però després d’una primera neteja la Generalita­t va decidir tancar-la cap a les 20 hores, quan hi va tornar a haver moviments que impedien el pas per la via. Afortunada­ment les roques que van caure no van provocar víctimes.

El conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, es va desplaçar ahir al lloc dels fets i va manifestar que “treballem amb la màxima celeritat, tot i que el que ara és prioritari és la seguretat, poder desenrunar la carretera i tornar a obrir-la per a veïns i visitants”. També hi van anar tècnics de l’Institut Cartogràfi­c i Geològic de Catalunya, que van analitzar les causes, per bé que va ser Calvet mateix qui va apuntar que el més probable és que el moviment l’ocasionés l’acumulació d’aigua, després de les pluges persistent­s dels últims dies. Les tasques es concentren a netejar la zona i a instal·lar una barrera de seguretat amb malla i un talús de grava.

El conseller Calvet va afegir que el seu departamen­t estudiarà si cal emprendre “solucions més definitive­s que permetin que en aquest punt no hi hagi afectacion­s d’aquesta mena mai més”. Calvet ha recordat que aquest any el Govern ha destinat dos milions d’euros al mantenimen­t de les carreteres de la zona, i que la previsió pressupost­ària és que el 2020 s’incrementi aquesta partida fins als 2,7 milions.

Fins que no es pugui obrir la C-13 es pot accedir al Pallars de manera alternativ­a desviant-se per la Pobla de Segur fins al Pont de Suert i després travessar la Vall d’Aran i el Port de la Bonaigua fins a Esterri d’Àneu, una volta d’una mica més de cent quilòmetre­s.

Aquest tall perjudica especialme­nt el sector hoteler i el de l’esquí en plena campanya de Nadal. Segons el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarn­au, els hotelers han registrat força cancel·lacions de reserves per a aquest cap de setmana. L’alcalde de Llavorsí, José Vidal, està convençut que les fortes pluges de la setmana passada “podrien haver esquerdat la penya”, amb referència al lloc on s’han registrat

Aquest tall perjudica sobretot el sector hoteler i el de l’esquí en plena campanya de Nadal

els desprenime­nts de grans roques. Fa uns quants dies ja es van registrar allaus més petits en aquest punt.

Els esllavissa­ments de terra durant l’any 2019 han afectat sobretot les comarques del Pallars Jussà i de l’Alt Urgell, d’altituds més baixes i terrenys més secs, tot i que el risc de moviment de terres té lloc en totes les zones rurals de Catalunya. A la C-14, entre Organyà i la Seu, s’està construint el túnel de Montant de Tost per aportar més seguretat davant els desprenime­nts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain