La Vanguardia (Català)

Els evangelist­es, segons Medina-Campeny

Les quatre torres centrals de la Sagrada Família, de 135 metres, estaran coronades per escultures de marbre blanc

- JOSEP PLAYÀ MASET

Cap a finals del 2021 està previst que es col·loquin els terminals de les quatre torres centrals de la Sagrada Família dedicades als evangelist­es. Culminen amb el tetramorf, la representa­ció simbòlica dels quatre evangelist­es formada per una escultura, un llibre i unes ales, a 135 metres d’alçària. Són Lluc (representa­t per un bou), Mateu (per un àngel), Joan (per una àguila) i Marc (per un lleó). I l’encarregat d’aquestes obres és l’escultor català Xavier Medina-Campeny (Barcelona, 1934).

“Fa tres anys em van venir a veure de la Sagrada Família. Em va estranyar la cita. Jo no havia fet mai cap obra religiosa ni per a una església i em demanaven si volia fer les escultures dels quatre evangelist­es. Vaig dir que sí, però tenia dubtes. Em va acabar de convèncer el meu amic, el galerista Antoni Estrany”. Ho explica Medina-Campeny, encara amb sorpresa al seu estudi de Palo Alto, al Poblenou, ara en procés de trasllat a l’Hospitalet.

“Jo no soc una persona religiosa però m’he acostat al tema amb respecte. Em van passar fotografie­s d’altres conjunts escultòric­s, del romànic fins ara. I m’he documentat. Sobre els lleons he fet quasi un petit estudi, des dels del parc de les Tuileries de París, d’Auguste Cain, fins als del monument a Nelson, de Londres, que són molt lletjos, o els del monument a Colom, que no estan gens malament però són de ferro. La figura del toro la tenia més treballada: he fet algunes peces, com la del Bulli. I amb la figura de l’àngel, vaig tenir pocs dubtes, em va sortir de seguida tot i que jo normalment no faig rostres”.

El disseny d’unes peces que tindran un pes d’entre 6 i 13 tones i una alçada de 2,50 a 3,75 metres s’ha fet seguint les directius de l’equip d’arquitecte­s dirigit per Jordi Faulí. “Em van oferir la possibilit­at d’anar a treballar a la Sagrada Família, com Subirachs, però m’estimo més la soledat del taller. I aprofito per dir que amb el pas del temps les escultures de Subirachs han guanyat força i ja no semblen gens estranyes al costat de l’obra de Gaudí”.

També hi han intervingu­t els teòlegs. “Per tenir més detalls sobre la simbologia dels tetramorfs, vaig parlar-ho amb Rovira Belloso, molt amic. Aquestes converses, molt in- teressants, estan filmades. En una primera versió vaig col·locar la figura de l’àngel despullada, però l’Armand Puig em va comentar que en el món grec era habitual però en el món jueu estava mal vist. Finalment és una figura vestida i en actitud contemplat­iva, lleugerame­nt inclinat, com si mirés cap al poble”.

Al seu despatx, l’escultor té les maquetes en guix a escala 1:25, però n’ha fet altres de més grans, a 1:5, que ara es poden veure a l’interior

Els quatre evangelist­es, que pesaran entre 6 i 13 tones, es faran amb marbre blanc de l’illa grega de Thassos

del temple. D’aquí a poc arribarà en vaixell el marbre escollit, procedent de l’illa grega de Thassos. “És un marbre blanc, preciós, elegant, que amb el temps absorbeix la brutícia. Vam haver de triar entre aquest i un del Vietnam, però aquell tenia uns punts brillants i es va descartar”. A partir del gener es començaran a treballar les peces al taller Barbany, de Llinars. “Ara ja no es fa com en el temps dels egipcis. Es digitalitz­en les figures en guix i amb màquines es talla el marbre fins a deixar-lo per a la intervenci­ó final. En aquestes petites figures que tinc sobre la taula he assenyalat amb colors com vull que quedi la superfície”.

Medina-Campeny ja és un altre artista subjugat per Gaudí i la seva passió obsessiva. “L’Armand Puig em digué que jo era la persona indicada per continuar les escultures de la Sagrada Família perquè la meva obra és una mescla de geometria i morfologia, com en Gaudí. Em va agradar!”.

 ?? . ?? Medina-Campeny al seu despatx de Palo Alto, amb les fotos i les figures en guix dels evangelist­es
. Medina-Campeny al seu despatx de Palo Alto, amb les fotos i les figures en guix dels evangelist­es
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els quatre evangelist­es, Mateu, Marc, Lluc i Joan, a escala 1:5, en guix
MANÉ ESPINOSA Els quatre evangelist­es, Mateu, Marc, Lluc i Joan, a escala 1:5, en guix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain