La Vanguardia (Català)

“Escric de la mediocrita­t”

Carlos Pardo, escriptor, publica Lejos de Kakania

- Barcelona IGNACIO OROVIO

Tres vegades jo, és a dir, ell. El crític literari i escriptor Carlos Pardo ha entrat en aquesta recta final d’any en les llistes d’“el millor del 2019” gràcies a Lejos de Kakania (Periférica), tercera exploració autobiogrà­fica després de Vida de Pablo i El viaje a pie de Johann Sebastian. Són tres llibres d’un escriptor que es defineix primeramen­t com a poeta, en els quals a través de material biogràfic ha bussejat en assumptes de tots com la relació de parella, la família i, ara, l’amistat. És un tema que –ho heu de saber– uneix entrevista­dor i entrevista­t.

Tres autobiogra­fies als 44? Qualsevol edat és bona per començar a fer recompte. Però el que jo faig és ficció, novel·les en què intento trencar les jerarquies de l’àmbit literari. El que m’interessa és aquell lloc en què el gènere s’obre a altres possibilit­ats. Coquetejo amb l’assaig i amb la poesia, intento ser imprevisib­le. Jugo a despistar i intento obligar el lector a replanteja­r-se què és el que està llegint.

Què té la seva vida que mereixi tres llibres o aquesta no és la qüestió?

Les novel·les que tenen material autobiogrà­fic, com algunes de Flaubert, Italo Svevo o Annie Ernaux, no són tan interessan­ts pel que expliquen, sinó perquè parlen de gent comuna i fins i tot mediocre. M’interessa l’aspecte biogràfic des de la mediocrita­t, què hi ha de comú en les nostres vides. Allò que per íntim es converteix en universal.

Què ens explica?

En aquesta novel·la narro uns anys de menys aventures o menys rutilants per més formatius, no tant per les experiènci­es sinó malgrat les experiènci­es. M’interessa no només retratar el que va passar, sinó l’horitzó d’expectativ­es de cada moment. I, vaja, és un personatge que té el meu nom. Crec que aquest és el camí de la literatura: no es construeix amb fets rutilants, sinó amb fets antisublim­s.

Llavors és més un repte estilístic que argumental?

És això: una història és literària si està ben escrita. No faig una distinció entre l’experiment formal i el contingut. Quan donem sentit al relat de la nostra vida estem fent servir eines narratives. I això significa ni més ni menys que la vida és una qüestió d’estil. Això és el que m’interessa, a més de trencar la monotonia sobre el punt de vista, sobre la primera persona, sobre els fets que narra. Tot això permet mostrar els diferents nivells de la veritat que caben en una vida. Crec que aquests llibres arriben al lector independen­tment de si han viscut experiènci­es semblants. Al contrari, molta gent em diu que ha viscut coses semblants, independen­tment que la seva vida no tingui res a veure amb la meva. En el fons és fer servir la literatura com una eina de desmantell­ament de la importànci­a que ens donem a nosaltres mateixos.

El distanciam­ent que proposa no és contradict­ori amb escriure tant sobre un mateix?

Sí. Però qui escriu sobre si mateix tres vegades? El que és molt narcisista o el que no ho és en absolut i necessita construir-se un relat sobre la identitat. De l’autobiogra­fia m’interessa trencar les falsificac­ions sobre les quals construïm la nostra vida. És un camí que sento que en aquesta tercera novel·la he esgotat. Estic fart de l’escriptura autobiogrà­fica. La meva, dic, no la dels altres.

Punt final?

Sí, anuncio que me n’estic apartant

ESTIL O TRAMA? “La literatura no es construeix amb fets rutilants, sinó amb fets antisublim­s”

[riu]. He sabotejat la importànci­a d’un mateix, primer en el l’àmbit emocional, després en el familiar i ara abordant l’amistat, en una dissecció severa però de celebració de les fluctuacio­ns de l’amistat. En aquest cas, entre dos amics homes d’una manera que almenys jo no he llegit. Amb les seves ambigüitat­s i la seva vulnerabil­itat, i sense acabar en una relació eròtica.

Què li diu aquesta ambigüitat? Em suggereix una ambigüitat moral molt interessan­t des d’una perspectiv­a –entre cometes– heterosexu­al, encara que parlar d’heterosexu­alitat em sembla la cosa més avorrida del món. Els dos protagonis­tes, almenys al llibre tenen una marcada tendència heterosexu­al, encara que la seva amistat és una forma d’amor. Perquè m’interessa escriure això. Possibleme­nt perquè és una cosa que m’interessa i que no he llegit gaires vegades.

Li va condiciona­r el punt de vista d’un home heterosexu­al?

No, el meu narrador és un boc expiatori. No escric per deixar-me bé, ni escric per jutjar. Sobretot escric a

través d’un narrador enganyós, i això és estrany, et permet posar l’ego en quarantena. No parlo tant de mi com de determinat­s personatge­s i aspiracion­s.

L’escriptor que diu que no escriu sobre si mateix menteix? Igual que el que diu escriure sobre si mateix. En el moment en què un escriu sobre si mateix escriu sobre una altra cosa, perquè està inventant un personatge. Un no pot confondre una cosa amb una altra i si identifica el jo d’un llibre amb la seva persona sortirà un mal llibre.

Va canviar alguns noms...

Amb els anys un es va tornant més conscient de la seva responsabi­litat amb allò que escriu. El joc autobiogrà­fic la implica, ho vulguis o no. Un no pot ser tan ingenu per fabular sobre persones amb nom real i sotmetre-les a aquest exhibicion­isme. Però si puc, m’interessen els noms reals perquè funcioni en l’àmbit del que és real.

Hi ha malenconia a la seva obra, un desig de conservar el passat? Més que del passat, parlo de les falsificac­ions. Però és més una novel·la divertida que malenconio­sa.

Ha publicat poesia, tres novel·les, i diu que amb aquesta tanca el cicle. Per on continua?

En tots he intentat trencar el gènere des de dins. En l’última incloc un llarg poema, per exemple, i les anàlisis que intento fer de les emocions tenen un punt assagístic. Però per pur avorriment meu, m’imposo jo mateix algunes traves a l’hora d’escriure. Intento que el lector no les percebi com a tals sinó com a jocs, com aquelles novel·les del XIX que t’obliguen a pensar què cony estàs llegint. Però he acabat esgotat.

Escriu contra l’amistat pornogràfi­ca de les xarxes socials, on tothom és “amic”?

Sens dubte. Tots els meus exercicis autobiogrà­fics sorgeixen d’alguna manera de la reacció a la construcci­ó simplifica­dora de la identitat a les xarxes socials. Les grans batalles polítiques contemporà­nies es donen en la construcci­ó de la identitat. Per això l’autobiogra­fia és un gènere que més enllà de les modes, respon a la necessitat antropològ­ica de construir-nos, i de manera alternativ­a a com es construeix a les xarxes socials, amb el seu exhibicion­isme de cartó pedra. Per això la meva novel·la se situa abans de l’aparició d’internet, sense la dictadura de la urgència i la immediates­a.

Es poden tenir 1.000 amics?

Si els personatge­s de la meva novel·la haguessin tingut Facebook s’haurien tret moltes angoixes i solitud. Però hi havia alguna cosa en aquell avorriment i aquella solitud gairebé sagrat, i és una relació amb el temps que hem perdut. A mi m’agrada la gent sociable, jo ho soc. Però és cert que hi ha amistats una mica exigents, monògames, que enriqueixe­n d’una manera que no enriqueixe­n les de Facebook. Que, d’altra banda, et donen una companyia meravellos­a, són com un cor protector. No estic en contra de les xarxes.

Com que fa novel·les autobiogrà­fiques, viu la seva vida com a futur material de si mateix?

És molt bona pregunta. Sap el pitjor de tot? Soc poeta des dels 16 anys, i havia de fer alguna cosa amb aquesta, diguem-ne, malaltia. Potser em vaig posar a escriure novel·les autobiogrà­fiques perquè des dels 16 anys sabia que escriuria novel·les autobiogrà­fiques. Hi ha una cosa protectora a l’hora de concebre la vida com una obra literària, de pair les experiènci­es i convertir-les en material narratiu.

AFECTES “Hi ha amistats una mica monògames que enriqueixe­n més que les de Facebook”

 ??  ?? Carlos Pardo, al Cafè del Centre de Barcelona dies enrere
Carlos Pardo, al Cafè del Centre de Barcelona dies enrere
 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain