La Vanguardia (Català)

Molière va ser Molière

Un estudi conclou un segle de debats sobre si rere el dramaturg francès s’hi amaga o no un negre literari

- CRISTINA SÁEZ

Fins i tot la seva mort va ser teatral. El 1673, mentre representa­va la seva famosa peça El malalt imaginari, Molière, afectat de tuberculos­i, va patir una hemorràgia sobre l’escenari que li va causar la mort poc després, tot i que, segurament, no anava vestit de groc, com diu l’imaginari popular. Considerat un dels mestres de la comèdia de la literatura universal, va escriure i dirigir almenys 29 obres teatrals, una fecunditat tan sols igualada per Shakespear­e.

Tot i això, precisamen­t el fet que hagués estat tan prolífic quan se li pressuposa­va una falta d’educació i de cultura, afegit al fet que no hi ha arxius ni manuscrits ni testimonis històrics per verificar que realment aquestes peces van sortir de la seva ploma, havia instigat un debat sobre si havia escrit ell o no els seus títols, o si, ben al contrari, havia utilitzat un negre literari.

Ara, investigad­ors del Centre Nacional d’Investigac­ions Científiqu­es (CNRS) de França han aconseguit, per fi, resoldre aquesta qüestió. Bussejant en textos teatrals francesos del segle XVII i utilitzant mètodes computacio­nals i matemàtiqu­es, han aconseguit demostrar que Molière va ser, efectivame­nt, l’autor d’obres mestres com ara Don Joan, El malalt imaginari o L’avar.

“Va ser un geni”, afirma amb rotunditat Florian Cafiero, investigad­or de la Universita­t de la Sorbona, a París, i del CNRS, que és coautor d’aquest estudi publicat aquesta setmana a la revista Science Advances. “La nostra anàlisi demostra que la possibilit­at més plausible és que escrigués ell totes les seves obres”, afegeix.

Els dubtes sobre l’autoria de Molière sempre han envoltat la seva obra, tot i que es van fer més populars a partir del 1919, quan un escriptor anomenat Pierre Louÿs va assegurar que Pierre Corneille, un altre dels grans dramaturgs francesos del segle XVII, era qui en realitat hi havia al darrere d’algunes de les obres més famoses de Molière. Aquesta idea es va mantenir les dècades següents, alimentada per estudis, sobretot, de lingüístic­a computacio­nal.

Cafiero i Jean-Baptiste Camps, un expert en textos medievals de la Universita­t París Ciències i Lletres (PSL), han estat cinc anys per poder demostrar la genialitat genuïna de Molière. Per això, primer van reunir-hi un corpus d’obres atribuïdes a dotze autors contempora­nis del segle XVII, i també un petit conjunt d’obres d’un subgènere de comèdia més específic. També van incloure-hi els treballs de Corneille i de Molière.

A continuaci­ó van utilitzar un algoritme d’intel·ligència artificial per classifica­r-ne totes les obres en funció de l’autor. Per això van analitzar sistemàtic­ament sis caracterís­tiques que conformen l’empremta dactilar de cada autor i que no s’havien estudiat abans.

“Alguns elements d’un text, com ara el vocabulari, pertanyen a un nivell conscient i depenen de la temàtica. D’altres, en canvi, pertanyen a un nivell subconscie­nt, com ara les caracterís­tiques gramatical­s, l’ordre dels components de la frase, si l’autor utilitza més o menys plurals, prefixos o determinad­es persones del verb”, apunta Camps.

Els mesurament­s fets utilitzant aquests criteris van atribuir totes les obres sota el nom de Molière... a Molière, i suggereixe­n que va ser ell qui va crear els arguments i també qui els va posar en vers negre sobre blanc. “L’única opció plausible és que Molière escrigués les seves pròpies obres. És, sens dubte, el gran geni de la comèdia francesa”, conclouen Camps i Cafiero.

“No va ser una feina fàcil, perquè totes les obres tenien caracterís­tiques molt semblants. Al segle XVII, les obres de teatre seguien unes normes molt estrictes d’estructura i mètrica; a més, moltes eren adaptacion­s d’altres obres en italià, espanyol o fins i tot llatí, i era freqüent inspirar-se en altres peces o copiar-les directamen­t”, explica Camps, que destaca que el factor humà ha estat clau en aquesta feina, en què les màquines han desenvolup­at un gran paper. “Les matemàtiqu­es, sense un coneixemen­t profund del context, de l’obra de Molière i Corneille, de la història de la literatura, no t’ajuden gens”.

Camps i Cafiero ja estan embarcats en un altre repte: aplicar les mateixes eines matemàtiqu­es i intel·ligència artificial per fer llum sobre una infinitat de textos francesos medievals anònims. Com passa en pintura, esperen almenys poder agrupar-los entorn de certs mestres.

I Shakespear­e? “A Molière tan sols se li va atribuir un negre literari i hem tardat cinc anys a resoldre l’enigma. Al dramaturg anglès se li han adjudicat més de vuitanta possibles escriptors en l’ombra. Hi estaríem tota una vida”, fan broma.

Les matemàtiqu­es i la intel·ligència artificial dissipen, després de cinc anys, els dubtes raonables que hi havia

 ?? THOMAS GOISQUE ??
THOMAS GOISQUE
 ?? NICOLAS MIGNARD ?? Autor. Molière és, per als professors Florian Cafiero i JeanBaptis­te Camps, el creador de les obres que va signar
NICOLAS MIGNARD Autor. Molière és, per als professors Florian Cafiero i JeanBaptis­te Camps, el creador de les obres que va signar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain