La Vanguardia (Català)

El risc també és un art

- Esteban Linés

Els artistes que es puguin considerar com a tals, entre altres coses eviten les anomenades zones de confort, que ara estan tan de moda. És a dir, una vegada assolit –merescudam­ent o no– un estatus de figura, de referència, de consolidat o simplement de nom recurrent en el circuit, la majoria opten per no variar ni el terreny ni les regles de joc. I més en els temps que corren, on la pràctica totalitat de músics i grups viuen del directe. El quartet Manel, des dels primers passos de la seva encara no gaire prolongada carrera discogràfi­ca i escènica, no s’ha caracterit­zat pel conformism­e ni tampoc pels camins trillats. Amb matisos, amb canvis d’enfocament temàtic, amb ajustos instrument­als, més o menys sempre han mostrat una creïble inquietud en aquest aspecte.

Amb Per la bona gent el posicionam­ent ha estat més visible perquè ha estat més global i també més radical. És un afany de risc que afecta a qüestions conceptual­s, sonores i també extramusic­als, i que primer de tot pot motivar fins i tot un cert rebuig. Al final, tot i això, el treball protagonit­zat pel Guillem, el Roger, el Martí i l’Arnau mostra l’evolució artística personal i com a grup i, alhora, un ser al corrent dels temps actuals. En l’aspecte sonor, que és en el que es fixa l’aficionat d’entrada, hi ha apostes clares i brillants com el tema que dona nom a l’àlbum, amb un respectuós samplejat de la veu de Maria del Mar Bonet, o l’addictiva Boy band, amb una barreja de Talking Heads, autoparòdi­a i Kraftwerk. I el no menys exitós vídeo, sense el qual ja no ets ningú en l’univers planetari. La producció continua sent de Jake Aron però el més important és intransfer­ible: les cançons són d’ells, són brillants, temàticame­nt actuals i no es miren precisamen­t al melic.

Vampire Weekend

FATHER OF THE BRIDE POP

SONY

Després de sis anys de silenci i la marxa de Rostam Batmanglij, l’ara trio comandat, això sí, per l’omnipresen­t Ezra Koenig, elabora la seva obra més meticulosa. Això no és obstacle perquè possibleme­nt és la més lluminosa, lleugera (18 cançons en menys d’una hora) i directa que hagin il·luminat.

Rocío Márquez

VISTO EN EL JUEVES FLAMENC UNIVERSAL

Després de donar forma i ànima al seu anterior Firmamento, com sol dir el tòpic, Rocío Márquez s’havia posat el llistó molt alt. L’ha superat, tot i això, amb una obra de diferent calat, en trio i proposant acoblament de pals flamencs amb cançons i estils procedents d’altres temps i coordenade­s.

Nick Cave & Bad Seeds

GHOSTEEN ROCK BAD SEED

Una confirmaci­ó, tan terrible com magistral, que la mort el 2015 del seu fill Arthur en un accident fortuït ha esdevingut l’eix de la música de Nick Cave. A diferència de l’anterior Skeleton tree, aquí sonorament traspua més calor, gràcies a loops i sintetitza­dors analògics de Warren Ellis, que realcen la seva veu.

Xarim Aresté

ELS NUS I ALTRES MONS POP-ROCK

U98 MUSIC

Les virtuts de Xarim Aresté són conegudes des d’abans fins i tot de Very Pomelo. Ja consolidad­a la seva carrera en solitari –instrument­ista virtuós, compositor emotiu–, proposa una obra arriscada produïda per la dupla guanyadora Santos i Fluren. No és fàcil el resultat però una vegada dins, és difícil sortir-ne.

Flying Lotus

LAMAGRA ELECTRO - HIP-HOP WARP

Del seu recurrent contacte amb el món del cinema Steven Ellison ha establert una fructífera relació amb David Lynch. Això ha desembocat en l’àlbum més psicodèlic i heterogeni de la seva discografi­a. Com a mostres, l’spoken word del mateix Lynch o les col·laboracion­s d’Anderson, Paak i George Clinton.

Cala Vento

BALANCEO ROCK AUTOEDITAT

La banda catalana Cala Vento fa un pas definitiu cap endavant, obrint les seves cançons de rock impecable. Ara traspuen melodies i ritmes ajustats en temps, intensitat i perspicàci­a lírica, incorporan­t instrument­acions i vehicles (rap) i sabent en quin terreny es mouen pel que fa al públic.

FKA Twigs

MAGDALENE POP YOUNG TURKS

A partir de temàtica afermada en el dolor i la impotència (ruptura sentimenta­l, lluita contra el càncer), la cantant britànica elabora el seu segon àlbum, on treballa amb brillantor l’apartat vocal, on sonen ecos amb personalit­at pròpia; ecos de Björk, David Bowie o Kate Bush.

Kiko Veneno

SOMBRERO ROTO POP-FLAMENC-ELECTRO ALTAFONTE

Un dels noms clau de les músiques populars espanyoles torna a demostrar que això de quedar-se quiet no fa per a ell. En aquesta ocasió, i amb el pòsit aflamencat i la seva veu única com a referèncie­s inamovible­s, agita amb mestria tecno, psicodèlia, una mica de kraut o soul... i gairebé sense guitarres.

Sharon van Etten

REMIND ME TOMORROW ROCK

SECRETLY CANADIAN

A la seva obra de consagraci­ó per a audiències més àmplies, Van Etten construeix una arquitectu­ra molt dels vuitanta, aquella que va contemplar els músics que van passar de posar atenció en el punk a la new wave. A partir d’experiènci­es personals tacades d’ombres, la seva determinac­ió musical és admirable.

Carla

KILL A FEELING POP-ELECTRO GREAT CANYON

Tres anys després del seu debut, un Wild thoughts ben rebut per la crítica, la vocalista i germana de Joana Serrat va més allà del seu synth pop de tints ombrívols inicials i s’endinsa per un camí més lluminós i de coordenade­s rítmiques més ballables, encara que continuant en clau electrònic­a.

Lana del Rey

NORMAN FUCKING ROCKWELL! POP

INTERSCOPE

Dins de la inestabili­tat emocional que creua des de sempre la seva carrera i la seva capacitat interpreta­tiva, la cantant demostra un sòlid nivell al seu sisè àlbum. Sempre sota la seva obsessió pels clàssics de la música nord-americana –Laurel Canyon, rock surfista...– aquí surt, per fi, amb brillant influx, Del Rey.

Hijos del Trueno

SORPRENDEN­TES ADELANTOS RUMBA

EL VOLCÁN

La banda Tarántula va ser una petita fita en l’escena indie barcelonin­a, però quan va desaparèix­er el 2012 no es va enfonsar el món, encara que el seu buit va quedar allà. Ara, dos dels seus membres il·luminen un nou projecte amb diferents coordenade­s sonores i conceptual­s –rumba mediterràn­ia– de més abast.

 ?? ÀNGEL GARCÍA ?? Un moment de la presentaci­ó de Per la bona gent al Cruïlla de Tardor
ÀNGEL GARCÍA Un moment de la presentaci­ó de Per la bona gent al Cruïlla de Tardor
 ??  ?? Manel
PER LA BONA GENT POP CERÀMIQUES GUZMÁN
Manel PER LA BONA GENT POP CERÀMIQUES GUZMÁN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain